Přejít k hlavnímu obsahu

Adventní trhy v Polsku: Vratislav a Krakov vás nadchnou

Pokud jste si oblíbili adventní trhy, ale chcete se občas podívat i za hranice naší země, můžete se vydat třeba do Polska, pokud to do něj nemáte příliš daleko. Pojďme se společně podívat na tři nejlepší z nich!

Je to velkolepé, nebo komorní, je tam hodně lidí a krásně to voní – co je to? Adventní trh přece! V Polsku na nich seženete krásné drobnosti, kterými uděláte radost svým blízkým, a pochutnáte si na dobrotách, ke kterým se u nás jen tak nedostanete.

Nejoblíbenější je Krakov

Obecně se má za to, že ty nejhezčí a nejlepší adventní trhy v Polsku se každoročně konají v Krakově. Město během celého roku vábí turisty, před Vánocemi sem ale zavítá ještě mnohem víc zvědavců. Aby ne – za kouzelnou až pohádkovou atmosférou tu stojí památková rezervace UNESCO na Rynku Glownem, kde najdete necelou stovku stánků nejen z Polska, ale i ze Slovenska, Maďarska, Litvy nebo Ukrajiny.

Kdy se sem vydat: 23. 11. – 26. 12. 2018, denně od 10.00 do 20.00 hod., stánky s občerstvením mají otevřeno až do 22.00 hod.

Vánoční trhy v Krakově jsou mezi Poláky i cizinci velmi oblíbené.
Zdroj: Bigstockphoto

Vratislav si zamilujete, po těchto trzích určitě

Vratislav je krásné město, o tom nemůže být sporu. Když se k tomu přidá ještě duch očekávání zimních svátků, dobré jídlo a dárečky, které tu můžete pořídit, když vám došla inspirace, je to tutovka.

Zdejší adventní trhy jsou známé tím, že se tu podává sýr na všechny myslitelné způsoby, tak nezapomeňte ochutnat. Chybu neuděláte ani se zapiekankami, tedy podélně rozříznutými vekami plněnými houbami, sýrem, masem a zeleninou, které se nakonec dají zapéct, jak už název napovídá.

Wroclav vás během adventu určitě strhne do toho správného rozpoložení.
Zdroj: Bigstockphoto

Místo, které vás dozajista okouzlí, se nazývá Rynek. Jde o jedno z největších středověkých náměstí v Evropě a lidé ho obdivují během jakéhokoli ročního období. Během adventu má ale nezaměnitelnou atmosféru. Kromě tohoto náměstí najdete stánky ještě v ulicích Swidnicka a Olawska. Sehnat v nich můžete rukodělné předměty, svíčky nebo cukroví. Děti se zase mohou těšit na pohádkový les a cestovatelé na stánky s artikly z jiných zemí.

Kdy se sem vydat: 23. 11. – 31. 12. 2018, denně od 10.00 do 21.00 hod.

Jelení hora – krásné trhy jen kousek od hranic

Říkáte si, že jsme měli do třetice vybrat Varšavu? Možná. Ta je ale dost daleko na takový výlet. Za to Jelenia Gora je 30 kilometrů za hranicemi, a když pojede z Prahy, budete to mít necelých 170 kilometrů.

Jenže pozor, na tenhle výlet si musíte vyhradit konkrétní víkend, ale to 15. a 16. 12. Trhy jsou komornější než ve výše zmíněných městech, ale právě proto mají jiné kouzlo. Ochutnáte tu dobroty, podíváte se na tradiční řemesla. Stánky najdete na ulici 1. května.

Kdy se sem vydat: 15. a 16. 12. 2018, oba dva dny od 10.00 do 16.00 hod.

Kam se na vánoční trhy chystáte vy? A dáváte přednost našim, nebo těm v zahraničí?

 
 
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Adventní trhy v Polsku: Vratislav a Krakov vás nadchnou