Přejít k hlavnímu obsahu

Pět nej míst… v Istanbulu, bráně Orientu, kterou zbožňují milovníci levných nákupů

Brána Orientu, město dvou kontinentů a mnoho dalších přízvisek má Istanbul, největší turecké město. Letenky sem pořídíte už za pár stokorun, památek je tu požehnaně a Istanbul je navíc považovaný za ideální destinaci pro nákupy. I proto se sem stále častěji létá na prodloužené víkendy. A co během dvou až tří dnů určitě nevynechat? Podívejte se na výčet našich pěti nej!

Atmosféra Istanbulu vás okouzlí – je totiž pekelně orientální. Úzké uličky se stánky, kavárny, kde si člověk dá výborný sladký turecký čaj a šok v očích místních mužů, když si na veřejnosti jako žena dovolíte polemizovat se svým partnerem. Na druhou stranu ale velká tolerance vůči turistům, prozápadní styl života ve velké části města a moderní obchody v okolí náměstí Taksim.

Na projití toho nejznámějšího vám v Istanbulu stačí dva dny – budou to sice dva dny prožité spíše „v poklusu“, ale ne nijak velkém – stihnete posedět na čaji, na zdejší velmi silné kávě i projít pár obchodů. Kam se tedy vydat a co nevynechat?

1. Istanbulský Velký Bazar

Téměř pět tisíc obchůdků ve zhruba šedesáti uličkách – to je základní vizitka slavného Velkého bazaru, který si zahrál i v bondovce Skyfall (objeví se hned v úvodní scéně) – mimochodem kvůli filmařům byla celá čtvrť několik dní uzavřena a turisté to těžce nesli. Ono není divu – jde o jednu z největších atrakcí Istanbulu a spousta turistů tu nachází azyl ve chvíli, kdy venku není pěkně – Bazar je totiž krytý.

Takto to vypadá ve Velkém bazaru – ruch, spousta lidí a překřikování. Atmosféra je ale báječná.
Zdroj: Dmgultekin, commons.wikimedia.org

Atmosféra je tu orientální, prodavači se překřikují a sehnat se tu dá všechno od koření po velmi povedené napodobeniny slavných značek. Počítejte ale s tím, že ceny jsou tady právě kvůli turistům vyšší než v jiných částech Istanbulu. Na druhou stranu, kde jinde vám zhotoví zlatý šperk podle vašeho přání…

Bazarem a jeho okolím se minimálně projděte, stojí to za to. A pokud se ztratíte, jděte prostě nahoru, dojdete tak k hlavnímu vchodu.

Na kolik cesta do Istanbulu vyjde?

Letenky do Istanbulu jsou, pokud je koupíte s předstihem, opravdu levnou záležitostí – z Vídně létají třeba nízkonákladové Pegasus Airlines už za necelé dva tisíce za zpáteční letenku. Levně se dá pořídit i ubytování – hotelový pokoj pro dva pět minut chůze od Modré mešity a Hagia Sofia vyjde i na pět set korun za noc. Jídlo je v turistických lokalitách dražší, ale i tak na středoevropské poměry celkem levné. Tradiční kuřecí kebab do ruky pořídíte za třicet korun, za padesát s jehněčím masem, vařená kukuřice vyjde na „neuvěřitelnou“ desetikorunu. Dražší je ale jídlo v restauracích a pivo. I tak se ale v případě třídenního výletu bez problémů vejdete do částky 4500 korun – a to bez velkého omezování.

2. Sulejmánova mešita

Je jednou z největších v celém Turecku a navíc stojí na pahorku, takže se rozhodně přehlédnout nedá. Jejím poznávacím znamením jsou čtyři minarety s celkem deseti balkony. Postavit ji nechal sultán Sulejman Překrásný, který je ve zdejší zahradě pochovaný i se svojí manželkou Hürrem, jež se dokázala z pozice obyčejné konkubíny „vyšvihnout“ až do pozice první a jediné manželky.

Toto je Sulejmanova mešita – poznáte ji podle čtyř mešit s celkem deseti balkóny.
Zdroj: G.dallorto, commons.wikimedia.org

Do mešity mají v době mimo modlitby přístup i turisté – jen je třeba ctít místní zvyklosti – zout se a vstoupit bez bot. Ženy by pak měly do mešity vstoupit zahalené. Ideální je velký šátek, který vám, mimochodem, venku za drobný peníz zapůjčí. A návštěva interiéru rozhodně stojí za to - je honosný a prosvětlený díky desítkám lustrů, jež tu visí.

3. Plavba Bosporem

Právě úžina Bospor, která odděluje Černé a Marmarské moře, zároveň dělí Istanbul na evropskou a asijskou část. Bospor je dlouhý téměř třicet kilometrů, místy široký až čtyři kilometry a s maximální hloubkou, která se blíží dvěma stům metrům. Na tento údaj ale raději nemyslete, až se vydáte na plavbu lodí.

Ideální je najít si firmu, se kterou chcete plout, už s předstihem na internetu. U Galatského mostu, odkud se většinou vyplouvá, je sice spousta lodí a spousta opravdu otravných naháněčů, ale ceny jsou právě kvůli neznalým turistům pořádně přestřelené. 

Plavbu po Bosporu většina lodí zahajuje u Galatského mostu s výhledem na Sulejmanovu mešitu.
Zdroj: Archiv autora

Istanbulské panorama ale rozhodně stojí za prohlídku z paluby lodi (na některých si můžete během plavby zakoupit i různé občerstvení), Zlatý roh, Sulejmanova mešita, Galatská věž a pak už podplutí dvou gigantických mostů a plavba okolo evropské a asijské pevnosti směrem k Černému moři… Míjet vás budou i obrovské transoceánské nákladní lodě – právě kvůli nim jsou oba istanbulské mosty tak vysoké – aby se pod ně tyto kolosy vešly.

Smlouvejte!
V kamenných obchodech jsou ceny obvykle na pevno dané, pokud si ale vyberete něco u stánku na ulici, zkuste smlouvat – v evropské části možná takový úspěch mít nebudete, v té asijské ale při trošce kuráže nakoupíte za babku. Pozor ale na to, že to se smlouváním nesmíte přehnat a stále se chovat slušně. Jako cizinec se ale můžete setkat i s cenovým znevýhodněním – příkladem budiž Galatská věž, nebo fakt, že vám prodavač vařené kukuřice prodá klas za dvojnásobnou cenu, protože to „speciálně pro vás“ dokonale osolil.

4. Hagia Sofia

Hagia Sofia, jinak také chrám Boží moudrosti, byla původně křesťanskou katedrálou, pak se ale Istanbul dostal pod nadvládu osmanů a z katedrály byla mešita. Od roku 1935 je potom stavba sekularizovaná a slouží jako muzeum.

Hagia Sofia je jednou z nejslavnějších staveb světa.
Zdroj: Saperaud, wikipedia.org

Neubírá jí to ale z majestátnosti – obrovský hlavní prostor neruší žádné sloupy, ty jsou sofistikovaně ukryté v konstrukci a střecha z cihel vypadá téměř nadpozemsky. Stěny tu zdobí zlatočerné mozaiky – z nichž ta nejznámější s císařem Justiniánem ale není tak efektní jako na fotografiích. Naopak, člověk ji nad jedním ze vstupů celkem snadno přehlédne.

  • Pestrobarevné mozaiky najdete i v Ičan Kala, kdy se jedná o historické město uvnitř uzbeckého města Chiva.

Při vstupu do Hagia Sofia počítejte s – na turecké poměry – vysokým vstupným. A také s davy turistů, kteří sem proudí už od časného rána. Před moderními vstupními branami, které příliš nekorespondují se samotnou stavbou, se často tvoří fronty.

5. Galatská věž

Galatská věž je dominantou čtvrti Galata a při vstupu do ní možná budete na okamžik litovat, že nejste Turek. Místní totiž mají nepoměrně levnější vstupné na vyhlídkový ochoz. Věž dříve fungovala jako strážní a protipožární – dnes je jejím hlavním účelem brát dech turistům, kteří se z jejího ochozu rozhlédnou po Istanbulu.

Čtvrť Galata s Galatskou věží, která kdysi bývala nejvyšší stavbou celého města.
Zdroj: John Picken, Fotopedia.com

Pokud nad městem neleží opar, jsou krásně vidět všechny památky na Zlatém rohu i oba mosty přes Bospor. V okolí věže potom najdete v místních titěrných uličkách desítky obchodů s hudebními nástroji – mimochodem, toto členění podle druhu sortimentu je v Istanbulu typické a kousek od Velkého bazaru najdete třeba i ulici, kde se specializují na umělé figuríny.

Nabídnutý výčet rozhodně není kompletní – v Istanbulu jsou další místa, která by měl člověk alespoň projít – místní staré metro Tünel, náměstí Taksim, Modrá mešita, voňavý Egypský bazar… Každý by rozhodně měl ochutnat místní kebab a zapít ho ideálně kysaným nápojem Airan, zkusit zdejší sladkosti i silně slazený čaj…

Takže až budete příště dumat, kam vyrazit, zkuste právě tohle město. Istanbul je exotika – ale exotika blízká, levná a přátelská…

#facebook#

 
 

Místo

41° 32.1156", 28° 58' 49.2456"
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
admin

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Pět nej míst… v Istanbulu, bráně Orientu, kterou zbožňují milovníci levných nákupů