Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Tohle je TOP 10 míst, kam vyjet na podzim za teplem: Zlákají vás božské Kapverdy, nebo dáte přednost klasice?

Zatímco jedni si nemohou barevný podzim vynachválit, druzí by si tuze rádi prodloužili nedávné léto.

Pokud patříte do druhé zmíněné skupiny, máme pro vás skvělou zprávu! I během října a listopadu najdete destinace, kde není o sluníčko a vyhřáté moře nouze. Kam se vypravit? Máme pro vás deset tipů!

Turecko

Pokud se vám nechce cestovat letadlem přes půlku světa a tropické třicítky vás nelákají, je ideální podzimní volbou Turecko. Tady se totiž osmanské ruiny snoubí s římskými chrámy. Zelené, do výšky se tyčící hory, se pak pro změnu táhnou až k sluncem zalitým plážím. Turecko je zkrátka zemí kontrastů. Pokud navíc zvolíte hotel s vyhřívaným nebo krytým bazénem, pohodové podzimní dovolené nebude stát nic v cestě.

Západ slunce na turecké pláži
Turecko v říjnu? Proč ne!
Zdroj:
Shutterstock

Kapverdy

Chcete zažít exotiku za dostupnou cenu? Skvělou podzimní volbou jsou Kapverdské ostrovy! Ano, přesně ty ostrovy, kde není pro stres místo. Ne nadarmo je mottem několika z nich legendární „No stress“. Pokud si chcete užít čarokrásný oceán, tropické teploty, nekonečné a liduprázdné pláže, jsou Kapverdy jasnou volbou!

Kapverdské ostrovy
Kapverdy na podzim? Ideální volba!
Zdroj:
Shutterstock

Egypt

Tuhle oblíbenou turistickou destinaci můžete navštívit prakticky v kteroukoliv část roku. Pokud vás ale nelákají tropické třicítky, je ideální si nechat návštěvu Egypta až na podzim. Říjen a listopad jsou ideální měsíce pro lenošení, koupání ve vyhřátém moři i šnorchlování. Příjemné teploty jsou navíc skvělé taky ve chvíli, kdy chcete prozkoumat egyptské památky. Zlákají vás pyramidy v Gíze nebo starodávné město Alexandrie?

Pohled na egyptské památky
Podzim v Egyptě je ideální pro lenošení i poznávání místních památek.
Zdroj:
Shutterstock

Tunisko

Podobně jako Egypt je na podzim oblíbené také Tunisko. Teploty jsou tady o něco nižší než v případě výše uvedeného egyptského souseda, zimou ale trpět rozhodně nebudete. Sluneční paprsky jsou oproti letním měsícům méně agresivní a z prohřátých vln Středozemního moře vás donutí vylézt snad jen žaludek, volající po další porci energie. Hrátky ve vlnách tady můžete zkombinovat s některým z mnoha více či méně adrenalinových vodních sportů a výletů.

Tuniské pobřeží
Podzim v Tunisku je ideální pro ty, kteří si v tropických třicítkách nelibují.
Zdroj:
Shutterstock

Omán

Tuhle oblíbenou destinaci najdete na jihovýchodním pobřeží Arabského poloostrova. Pochlubit se může bohatým kulturním dědictvím i fascinující přírodou. Omán láká na rozlehlé pouště, ve kterých se můžete příjemně ztratit během několika mála chvilek, a tropické písečné pláže, které čekají na každého, kdo má smysl pro dobrodružství a adrenalinové zážitky. Protože se Omán nachází v blízkosti rovníku, nabízí ideální teploty prakticky v průběhu celého roku.

Ománský vodopád
Omán láká na čarokrásné pláže i přírodní skvosty.
Zdroj:
Shutterstock

Kuba

Průměrná říjnová a listopadová teplota se na Kubě pohybuje někde okolo 28 stupňů Celsia. Doba letu sem je sice dlouhá (cca 10,5 hod.), odměnou vám ovšem bude horká dovolená, kterou srážky naruší snad jen výjimečně. Obrovským podzimním bonusem Kuby je i skutečnost, že délka slunečního svitu je tady oproti Česku o třetinu delší.

Kubánské pobřeží
Delší dobu letu vám vynahradí tropická destinace s kilometry přenádherných pláží.
Zdroj:
Shutterstock

Spojené arabské emiráty

Že si chcete užít ještě „trochu“ toho pravého letního sluníčka? Pak se během října nebo listopadu vydejte do Spojených arabských emirátů, kde se průměrné teploty pohybují okolo 31 stupňů Celsia. Denní počet hodin slunečního svitu se v podzimních měsících ustálil na devíti hodinách, což je v porovnání s pochmurným Českem zhruba o třetinu více. Kromě lenošení na čarokrásných plážích tady můžete vyrazit i na nákupy do vyhlášených nákupních středisek.

Emiráty
Podzimní Emiráty jsou ideální k lenošení i nákupům.
Zdroj:
Shutterstock

Maroko

Pokud spojíte nekonečné marocké pláže s vyhlášenou místní kuchyní, pak vás cesta zavede do rozpáleného Maroka. Během podzimu pravděpodobně nenajdete pohodovější destinaci, která by vás potěšila přívětivými teplotami pohybujícími se na hranici třiceti stupňů, neuvěřitelnou pohostinností a velkým množstvím památek. Nejoblíbenější destinací je nepochybně Agadir, který je rušnější a leží u Atlantického oceánu a Saidia, která je naopak malým letoviskem ve Středozemním moři.

Pohled na Maroko
Dovolená v Maroku v sobě snoubí orientální kuchyni, památky i pohostinnost místních.
Zdroj:
Shutterstock

Dominikánská republika

Láká vás opravdová exotika? Pokud vám nevadí delší doba letu (cca 12 hodin z Prahy), sbalte kufry a vydejte se do „Dominikány“! Ostrov zahrnuje mokřady, deštné pralesy, pouštní pláně – a to je ještě předtím, než se vůbec dostanete na jeho 1 600 km dlouhé pobřeží. Milovníci slunce a odpočinku jistě ocení zhruba 400 kilometrů čarokrásných pláží, které lemuje tyrkysový oceán.

Pobřeží na Dominikáně
Ta pravá exotika vás čeká během podzimu v Dominikánské republice.
Zdroj:
Shutterstock

Řecko

Řecko v říjnu? Pokud zvolíte jeho jižní část, pak máte celkem slušnou šanci, že se stihnete vykoupat ve vyhřátém moři a o sluneční paprsky rozhodně nebudete mít nouzi. Podzimní Řecko je nicméně vždycky tak trochu sázkou do loterie. I když můžete „trefit“ na týden, kdy bude ručička teploměru šplhat k tropickým třicítkám, s největší pravděpodobností vás během pobytu potrápí nějaké ty srážky. Nechcete-li ovšem trávit dovolenou sluněním na pláži, ale raději se věnovat horské turistice nebo poznávání starobylých památek, je podzimní Řecko jasnou volbou!

Řecko
Podzimní Řecko je ideální pro horskou turistiku i poznávání památek.
Zdroj:
Shutterstock

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2 a zdroj 3.

 
 

Místo

39° 3' 23.9906", 35° 27' 17.7694"
Rubrika:
Aktivity:

Odpočinek

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Tohle je TOP 10 míst, kam vyjet na podzim za teplem: Zlákají vás božské Kapverdy, nebo dáte přednost klasice?