Přejít k hlavnímu obsahu

Tipy na výlety v okolí Hradce Králové: na Sněžku, do skal i za historií

Královéhradecko je úžasné. V dojezdové vzdálenosti jsou nejen roviny, ale skály nebo nejvyšší české hory – a nejen ony. Nechte se inspirovat našimi tipy, kam se vydat na výlet!

Když se v Královéhradeckém kraji ocitnete a nebudete zrovna hledat místo na skvělé koupání, vyberte si z našich tipů, které vás zavedou na zajímavá nebo naprosto dech beroucí místa. 

Vzhůru do Krkonoš!

Z Hradce jste za 1,5 hodiny jízdy autem třeba v Peci pod Sněžkou, ale vybrat si samozřejmě můžete i jiný výchozí bod. Nechte se na výletu přiblížit některou z celoročně fungujících lanovek, nebo se spolehněte jen na svoje vlastní síly – tak jsou hory nejkrásnější. Jen počítejte s tím, že na těch nejoblíbenějších místech je to přes léto jako na Václaváku… 

Studniční hora
Některá místa v Krkonoších jsou obzvlášť v létě přelidněná. Hory jsou ale tak krásné, že se do nich stejně spousta z vás vypraví.
Zdroj:
Bigstockphoto

Nechte se zlákat Adršpašsko-teplickými skalami

Jestli se rádi procházíte mezi skalami a obdivujete krásné přírodní hříčky, vydejte se do Adršpašsko-teplických skal. Za 1 hodinu a 20 minut tam můžete z Hradce v pohodě dojet, ale během prázdnin si přivstaňte – už ráno při otevření parkoviště je tu spousta aut a později by se mohlo stát, že nezaparkujete. Obec celkově bojuje s přetížením.

Největší a nejdivočejší skalní město u nás, Adršpašské skály, nabízí krátký turistický okruh (3,5 km), který zvládne leckdo. Vycházku si ale můžete pořádně protáhnout až do Teplických skal a klidně tu můžete v náročnějším terénu nachodit třeba 20 km. Na své si tu přijdou i horolezci. 

Adršpašské skály
Adršpašské skály jsou prostě skvost. Během volných dní tudy ale proudí davy turistů, zvlášť těch polských.
Zdroj:
Bigstockphoto

Za historií do Josefova

Pokud vás fascinuje Terezín a jeho ulice tvořené do pravých úhlů, zajeďte se podívat taky do Josefova, do jedné části Jaroměře. Podobnost s Terezínem je opravdu fascinující, ale logická – obě města totiž nechal ve stejnou dobu založit císař Josef II., syn Marie Terezie. Stejně jako v Terezíně, i tady najdete pevnostní prvky. O historii tady pak hovoří i různé expozice. 

Josefov
Josefov nápadně připomíná Terezín. Aby taky ne!
Zdroj:
Bigstockphoto

V Železných horách už jste byli?

Za hodinku jízdy na jih se z Hradce dostanete taky do Železných hor. Tady se pak můžete podívat na známou vodní nádrž Seč, ale pak třeba prozkoumat oblíbené turistické trasy a cíle – k nim patří například zřícenina hradu Lichnice nebo Košumberk, vyhlídka Dívčí kámen, zámek Slatiňany a můžete se taky projít po Keltské naučné stezce u Nasavrk. Líbit se vám mohla taky Lovětínská a Hedvikovská rokle

Lichnice
Z Hradce Králové je to kousek třeba i do Železných hor.
Zdroj:
Bigstockphoto

Za zvířaty do safari

Kdo by aspoň z doslechu neznal safari park ve Dvoře Králové? Je jedno, kolik vám je, a jak jste na tom s kondičkou. Tady je to absolutně pro každého! Safari Park Dvůr Králové nabízí spoustu zážitků. Vidět tu můžete pavilon žiraf, hrošíků nebo goril, nakouknout můžete i do části, která představuje Madagaskar a tropický les, nebo do té s názvem Jihoafrická vesnička Gwanda. A když už budete zvířat nabažení, můžete se tu vydovádět v lanovém parku! Do Dvora Králové nad Labem se z Hradce autem dostanete zhruba za 45 minut.

Safari Park Dvůr Králové
Výlet do safari ve Dvoře Králové potěší děti i dospělé.
Zdroj:
Bigstockphoto

Tak kam to bude?

 
 

Místo

50° 12' 33.9516", 15° 49' 57.468"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Tipy na výlety v okolí Hradce Králové: na Sněžku, do skal i za historií