Přejít k hlavnímu obsahu

TOP 10 Ománu: Navštivte jezírko s hladovými rybičkami, nedobytnou pevnost i přehradu s pyramidou

Omán je poměrně novou destinací, která se začala v minulých měsících objevovat v katalozích cestovek. Co tady vidět a zažít během týdenní dovolené? Máme pro vás deset tipů!

Hlavní město Muscat

Hlavní město Ománu obývá více než milion stálých obyvatel. Mezi jeho nejvýznamnější symboly patří velká mešita sultána Kábúse, obrovské paláce i nedaleké pouštní pevnosti a bohatá mořská fauna.

Během návštěvy Muscatu nesmíte vynechat muzeum Bair Al Zubair ani Královskou operu, patrně nejkrásnější na celém Arabském poloostrově. Srdcem starého Muscatu je palác Al Alam, oficiální rezidence hlavy státu. Milovníci nakupování si nesmí nechat ujít trh Mutrah Souk s orientální atmosférou.

Mešita v Ománu
Omán láká na vzácné architektonické skvosty i náboženské památky.
Zdroj:
Shutterstock

Wadi Bani Khalid

Wadi Bani Khalid patří nepochybně mezi jedny z nejkrásnějších ománských vádí. Pro návštěvu údolí sevřeného horami doporučujeme brzké ranní hodiny, kdy máte velkou šanci, že tady zdejší malá koupací jezírka budou jen pro vás.

Některá z jezírek bývají vyschlá, jiná vás překvapí průzračnou vodou i tajemnými ostrůvky uprostřed, na které se dá doplavat. Součástí vádí je i několik vyhlídek a menších mostů, kde pořídíte dokonalé fotky.

Wádí Omán
Ománská vádí svádí k návštěvě i ochlazení.
Zdroj:
Shutterstock

Wahiba Sands

Wahiba Sands je písečnou pouští na východě Ománu. Poušť vznikla v období čtvrtohor a dodnes návštěvníky fascinuje až 100 metrů vysokými písečnými dunami. Půjčte si terénní vůz a projeďte nehostinnou poušť, která vás uchvátí každým jedním centimetrem třpytivého písku. Z dun je pěkný výhled na oázu a pustou pláň na obzoru.

Nizwa

Starobylé město se stejnojmennou pevností bylo v období 6. a 7. století hlavním městem Ománu. Nejvýraznější památkou je nepochybně pevnost ze 17. století, kterou dodnes obklopují pět metrů vysoké stěny. Dominantou pevnosti byla vysoká věž, a když se zrovna neválčilo, byla pevnost určena k obývání.

Nizwa Omán
Nizwa vás okouzlí, i kdybyste nechtěli.
Zdroj:
Shutterstock

Její součástí byly i vražedné díry plné vařící tekutiny (nejčastější se do nich lila horká voda, rozpálený olej nebo datlový sirup). Kromě světoznámé pevnosti můžete v Nizwě obdivovat i Páteční mešitu a nezapomeňte navštívit ani tradiční trhy s keramikou a zemědělskými plodinami.

Hrad Jabrin

A u pevností ještě chvíli zůstaneme. Pokud vás láká historie a architektonické skvosty, které odolávaly nájezdům i rozmarům počasí, vydejte se na prohlídku hradu Jabrin.

Hrad najdete ve stejnojmenném městečku v pohoří Al-Hadžar, v oáze plné palem. Největším lákadlem je nepochybně okouzlující výhled na okolní hory. Třípatrová kamenná pevnost, která vznikla během 2. pol. 17. století zvenčí zaujme mohutnými hradbami. Pokud se rozhodnete Jabrin navštívit i zevnitř, těšte se na úžasné vyřezávané stropy, astrologické vzory i islámské nápisy vtěsnané do omítky.

Bimmah Sinkhole

O téhle přírodní zajímavosti místní dlouho tvrdili, že byla vytvořena po pádu meteoritu. Ve skutečnosti vzniklo jezírko, které má asi 50 x 70 m a je zhruba 20 m hluboké, propadem povrchové vrstvy v důsledku rozpouštění podzemního vápence.

Voda v Bimmah Sinkhole, což v překladu znamená Ďáblova jáma, je příjemná, takže se tady můžete klidně okoupat. Jakmile se ale ve vodě přestanete hýbat, začnou s péčí o vaše chodidla rybičky Garra rufa, které se i u nás využívají k pedikúře.

Wadi Dayqah Dam

Wadi Dayqah Dam je pravděpodobně tou nejznámější přehradou v Ománu. Zároveň jde o poměrně mladou ománskou atrakci, která vás zaujme hned na první pohled. Uprostřed přehrady se totiž tyčí „pyramida“. Ve skutečnosti to je zaplavená hora, jejíž vrcholek je vděčným objektem nadšených fotografů. Součástí přehrady je několik vyhlídek i nově vybudované piknikoviště.

Wadi Dayqah Dam
Tohle je místo je klenot. Věnujte mu chvilku!
Zdroj:
Shutterstock

Al-Hadžar

Zhruba 300 kilometrů dlouhý horský hřbet patří k nejobdivuhodnějším lokalitám v Ománu. Jeho součástí je nejvyšší ománská hora Jebel Shams (Sluneční hora) s výškou 3 009 m. Zajímavostí této hory je nepochybně skutečnost, že je tvořena nikoliv jedním, ale rovnou dvěma vrcholy. Na ten vyšší se běžný smrtelník nedostane, ten nižší ale můžete bez obav pokořit.

Al-Hoota

Jeskyně Al-Hoota nacházející se asi 30 kilometrů od města Nizwa jsou veřejnosti otevřené od roku 2006. Je zde návštěvnické centrum s restaurací a do jeskyně vás dopraví elektrický vláček. V jeskynním jezírku žijí vzácné endemické slepé Růžové rybičky. Působivý svět podzemních síní s krápníky se táhne v délce kolem 4,5 km, z čehož veřejnosti je zpřístupněn 500 metrový úsek.

Hrad Bahla

Pevnost, která tu vznikala ve 13. a 14. století, je dnes už spíše zříceninou. Přesto má smysl ji navštívit. Najdete ji ve stejnojmenném městě a jako první vás nepochybně zaujme více než 10 kilometrů dlouhá hradba, na jejímž okraji stojí dvě mešity. Jabla je jediným hradem v Ománu zapsaným na seznamu UNESCO.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2zdroj 3

 
 

Místo

23° 35' 23.8188", 58° 21' 50.597"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

TOP 10 Ománu: Navštivte jezírko s hladovými rybičkami, nedobytnou pevnost i přehradu s pyramidou