Přejít k hlavnímu obsahu

Omán, to je pohádkový hrad i Grand Canyon

Arabský stát v jihovýchodní oblasti Arabského poloostrova, jehož břehy omývá Arabské moře a Ománský záliv, se rozprostírá na 309 500 km². Na severu se nacházejí jeho slavnější sousedé – Spojené arabské emiráty, na jihozápadě pak Jemen a na západě Saudská Arábie. Pokud turisté cestují na Blízký východ, většinou dávají přednost zmíněným Emirátům. A to je škoda. Omán totiž může nabídnout mnohé zajímavosti. Najdete tady překrásné pláže, hory, vyprahlé pouště, tropy, historická města i architektonické skvosty. Co tedy v Ománu navštívit? Tady je pár tipů.

Hlavní město Muscat

Muscat – hlavní město Ománu
Muscat je místem, kde ochutnáte ten pravý orient se vším všudy.
Zdroj:
Bigstockphoto

Kde jinde ochutnat pravou chuť a atmosféru orientu, než v samotném hlavním městě Ománu? Pulzující srdce vás uvítá nízkými bílými domky i luxusními resorty na pobřeží. Najdete tady i nekonečné pláže a věhlasné stavby.

Za návštěvu stojí třeba Královská opera nebo Sultánův palác. Samostatnou kapitolou je potom mešita Sultána Kábúse, kde se snoubí moderní a orientální architektura s bílým mramorem a všudypřítomnou monumentálností. Největší zajímavostí tohoto místa je určitě ručně tkaný perský koberec, který najdete uvnitř. Svými rozměry 70×60 metrů se řadí mezi jeden z největších koberců na světě.

Kaňon Wadi Nakhr

Kaňon Wadi Nakhr v Ománu
Kaňonu Wadi Nakhr je přezdíváno „ománský Grand Caynon“. Jeho hloubka dosahuje asi 1 000 metrů.
Zdroj:
Bigstockphoto

Ománský Grand Canyon – i tak se přezdívá přírodnímu divu, jehož skutečné jméno je Wadi Nakhr. Kaňon najdete pod nejvyšší horou Ománu Jabal Shams (okolo 3000 m. n. m.). Hloubka kaňonu činí asi 1 000 metrů a cesta na vyhlídku začíná zhruba na úrovni jeho dna. Připravte se proto na prudké stoupání (auto s náhonem na všechny čtyři kola je nezbytností!) Odměnou vám ale bude okouzlující přírodní rarita a neuvěřitelný výhled na okolí.

Wahibská poušť

Wahibská poušť v Ománu
Wahibskou poušť lemují obří písečné duny, z nichž některé dosahují sto metrové výšky.
Zdroj:
Bigstockphoto

A z kaňonu rovnou do pouště. Wabihská poušť (Wahiba Sands) se může pochlubit písečnými dunami, které šplhají až do stometrové výšky. Mezi nimi najdete vesničky beduínů, kde můžete dokonce přenocovat.

Beduíni vám připraví lahodný čaj, podělí se s vámi o neuvěřitelné příběhy ze života, abyste o nich následně mohli snít pod nebem plných hvězd, jejichž lesk vám bude připadat naprosto neuvěřitelný. Pokud milujete adrenalin, vyzkoušejte si, jaké to je sjíždět písečné duny na speciálních prknech (sandboardech).

Pevnost Bahla

Pevnost Bahla v Ománu
Pevnost Bahla je oblíbeným cílem turistů z celého světa.
Zdroj:
Bigstockphoto

O téhle pevnosti se říká, že její stavba začala už v roce 3000 př.n.l. Svého dokončení se ale dočkala mezi 12. až 15. stoletím. Od roku 1990 můžete najít stavbu na seznamu UNESCO. Za hradbami pevnosti najdete historické domky obyvatel a samotná pevnost skrývá původní komnaty s typickým orientálním zdobením. Místo jako takové bylo dříve využíváno spíše jako tržiště, až postupně se proměnilo v pevnost se vším všudy.

Tyrkysová jezírka Wadi Shab

Tyrkysová jezírka Wadi Shab v Ománu
Překrásná tyrkysová jezírka najdete na každé druhé ománské pohlednici.
Zdroj:
Bigstockphoto

Pokud uvidíte nějaké fotografie cestovních kanceláří nabízejících zájezdy do Ománu, určitě na nich nebude chybět fotka jezírek Wadi Shab. Okouzlující přírodní rarita, která láká nejen zahraniční turisty, ale také místní, nabízí koupání v křišťálově čisté vodě nebo výstup k vodopádu ve skalách, ke kterému vede skalnatá cesta, na jejímž konci musíte přeplavat dvě tyrkysová jezírka.

Na druhou stranu máte záruku, že na fotkách vodopádů nebudou desítky dalších zvědavých turistů. Náročná stezka totiž spoustu z nich odradí.

Nejvyšší hrad Jabrin

Omán není jen o přírodních raritách a zajímavostech. Na své si tady přijdou taky milovníci hradů a jiných architektonických skvostů. Nejvyšším hradem země je hrab Jabrin vystavený na pouštní pláni v obklopení uměle vysazené palmerie.

Zřejmě nejvýznamnějším majitelem a zároveň obyvatelem hradu byl Imám Bil'arab bin Sultan, který je uvnitř hradu také pohřbený. Součástí hradu je několik plně vybavených místností a spousta míst s typickou orientální výzdobou. Pokud budete mít štěstí na dobrou viditelnost, můžete z hradu vidět i nejvyšší horu Ománu – Jebel Sham, vzdálenou vzdušnou čarou asi 40 kilometrů.

Ďáblova jáma

Ďáblova jáma v Ománu
Přírodnímu skvostu Bimmah Sinkhole místní neřeknou jinak než „ďáblova jáma“
Zdroj:
Bigstockphoto

Dalším přírodním skvostem je Bimmah Sinkhole – 30 metrů hluboká propadlá jeskyně, které místní neřeknou jinak než Ďáblova jáma, na jejímž dně je průzračné jezírko. Abyste se v něm mohli vykoupat, musíte překonat několik desítek schodů. V okolí tohohle přírodního skvostu je parčík Hawiyat Najm Park, který doslova vybízí k odpočinku a pikniku. K dispozici jsou tady i toalety.

Souostroví Al-Dimaníjat

Souostroví Al-Dimaníjat v Ománu
Souostroví Al-Dimaníjat vypadá na první pohled opuštěně a nehostinně. V okolních vodách to ale žije!
Zdroj:
Bigstockphoto

Jakmile souostroví poprvé uvidíte, bude vám připadat jako nesmírně vyprahlé a nehostinné místo. Po bližším prozkoumání ale zjistíte, že okolní vody jsou plné života. Oblíbené místo potápěčů nabízí více než dvě desítky atraktivních lokalit a korálové útesy, z nichž některé jsou i poměrně vzácné. Souostroví je domovem mořských želv a několika druhů ptáků. Pokud vás neláká potápění, můžete na pevnině pořádat pikniky.

 
 

Místo

23° 35' 20.1876", 58° 23' 38.9004"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Omán, to je pohádkový hrad i Grand Canyon