Přejít k hlavnímu obsahu

To je výška! Francouzskou dálnici prodlužuje nejvyšší most Evropy

Když se cyklisté při Tour de France 2015 dostali pod viadukt poblíž francouzského Millau, leckdo byl u televizní obrazovky ohromen, kudy to vlastně jedou. Aby ne, vždyť vyšší dálniční most v Evropě nenajdete.

Vlastně neexistuje žádný most s vyššími sloupy. Co se týká výšky nad zemí, překonávají ho dvě desítky mostů v Číně, Mexiku a dalších několika zemích, nicméně ty stojí na vysokých kopcích nad údolím. Výška sloupů millauského viaduktu je až 245 m, přičemž nad zem ční ten nejvyšší 343 m.

Most překonává dosti velké údolí, a tak jeho délka činí téměř 2,5 km. Kvůli slavnému cyklistickému závodu se musel na několik hodin uzavřít, což řidičům značně zkomplikovalo cesty. Viadukt totiž umožňuje rychlejší cestu přes Francouzské středohoří.

Pohled z mostu je nádherný, ale pohled na most je možná ještě krásnější.
Zdroj: bigstock.com

Z Paříže do Barcelony rychleji

1886 m vysoké hory komplikují cestu z Paříže do Montpellieru a Barcelony. Pro velmi důležitou a frekventovanou trasu z hlavního města Francie na pobřeží Středozemního moře představují jihofrancouzské kopce nepříjemnou překážku.

Millauský viadukt od prosince 2004, kdy byl slavnostně otevřen, umožňuje plynulý průjezd nad průsmyky mezi horami a činí z dálnice A75, jež po něm vede, významnou dopravní tepnu Francie. A zároveň jednu z nejzajímavějších staveb moderní architektury země galského kohouta.

Kostru tvoří sedm pilířů. Na každém z nich můžeme vidět jedenáct párů ocelových lan spletených ze sedmi pramenů. Lana jsou chemicky důkladně ošetřena tak, aby jim ani extrémní počasí a povětrnostní podmínky nemohly uškodit.
Zdroj: bigstock.com

Postavit takový kolos totiž není nic jednoduchého. Vznikal v letech 2001 – 2004 a celkem váží 290 kilotun (tedy asi jako 48 tisíc dospělých samců slona afrického). Sloupy (celkem jich viadukt má 7) se tyčí 87 m nad povrch vozovky.

Chcete vidět most i z dalších úhlů? Mrkněte na video:

Nemyslete si, že takto obrovský a drahý zázrak moderní techniky je zadarmo. Jeho provoz samozřejmě nestojí málo, a tak se za vjezd na něj platí. Částka se odvíjí od toho, čím na něj vjíždíte, ale také v jakém období. Během léta je mýtné o něco vyšší. Obvykle se však pohybuje okolo 8 euro.

Ale pohled na něj i z něj je nádherný. Jestliže míříte na jih Francie a chcete si na chvilku odpočinout od pláží, udělejte si výlet do Millau. Tamní viadukt je právem jednou z největších atrakcí v okolí. Při Tour de France 2015 se pod ním projeli i čtyři čeští cyklističtí profesionálové – Roman Kreuziger, Zdeněk Štybar, Leopold König a Jan Bárta.

 
 

Místo

44° 4' 37.524", 3° 1' 21.2916"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
redakce

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

To je výška! Francouzskou dálnici prodlužuje nejvyšší most Evropy