Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Nejkrásnější města Francie: V jednom maloval Picasso po stěnách, z jiného dohlédnete až na Mont Blanc

Země milenců, romantiků, známých spisovatelů, ale i milovníků dobrého jídla a pití a života celkově. Taková je Francie! A jaká jsou její nejkrásnější města?

Země s bohatou historií a neuvěřitelně rozmanitým kulturním bohatstvím láká na světové rarity, fascinující památky, ale i michelinské restaurace. 

Pokud chcete poznat Francii tak trochu jinak a netradičně, zároveň toužíte po dokonalých fotkách na sociální sítě, máme pro vás 10 tipů na nejkrásnější města Francie, která rozhodně stojí za návštěvu. 

Paříž

Pohled na Eiffelovu věž
Nikoho asi nepřekvapí, že se v našem výčtu objevilo hlavní město Francie.
Zdroj:
Shutterstock

Nemůžeme samozřejmě začít jinak než Paříží. Hlavní a zároveň také největší město Francie láká na věhlasná muzea se světovými unikáty, originální a nadčasové stavby, ale i úzké uličky, ve kterých se ztratit není ani trochu složité. Když k výše uvedenému připočtete malebné restaurace, kde servírují ty nejlepší francouzské speciality, pouliční umělce a jedinečnou atmosféru, budete opouštět Paříž jen s velkým sebezapřením.

Lehce bizarní momenty v dějinách Eiffelovky. Nahoře byla i kráva

Aix-en-Provence

Město Aix-en-Provence
Aix-en-Provence je údajně druhým nejkrásnějším městem ve Francii.
Zdroj:
Shutterstock

Aix-en-Provence je dle mnohých cestovatelů druhé nejkrásnější město Francie. Najdeme ho na jihu země v departementu Bouches-du-Rhône, asi 30 kilometrů od Marseille. Hned na první pohled vás u tohohle městečka, kterému se familiárně a zkráceně přezdívá pouze Aix, upoutá typická pařížská elegance, které vévodí nespočet historických památek. Malá náměstíčka, důmyslné kašny a útulné restaurace jsou jen malou ochutnávkou toho, co tady můžete obdivovat. 

Pozemský ráj je nedaleko Marseille. Parc National des Calanques si nejde neoblíbit

Antibes

Město Antibes
Antibes si oblíbili zejména umělci. Picasso tady prý dokonce maloval po stěnách jednoho z hradů.
Zdroj:
Shutterstock

Antibes založili ve starověku Řekové. Později jej přejali Římané, kteří pokračovali v jeho stavbě a využívali jeho výhodné polohy k obchodním účelům. Protože šlo o významný přístav, za vlády Ludvíka XIV. bylo Antibes několikrát rekonstruováno a přestavěno. Město se v 19. století stalo útočištěm známých spisovatelů a malířů (Hemingway, Monet nebo Picasso), což do dnešního dne mapuje muzeum na zámku Grimaldich, kde údajně Picasso žil a maloval po stěnách. 

Verdonský kaňon: k jedné z nejhlubších evropských nádher se až do středověku nikdo neodvážil

Montpellier

Město Montpellier
Montpellier, coby jedno z mála francouzských měst, nemá římské kořeny.
Zdroj:
Shutterstock

Jedno z mála francouzských měst, které nemá římské kořeny, láká na nejstarší botanickou zahradu v zemi, ale i tradiční francouzský anýzový likér. Ten z města Montpellier je údajně nejlepší v celé Francii. Ochutnejte místní speciality v podobě čerstvé tresky nebo měkkýše s česnekem a bazalkou, v některé z okouzlujících restaurací s úchvatným výhledem na gotickou katedrálu sv. Petra, která se tyčí nad okolními domy.

Giverny

Město Giverny
Při návštěvě Giverny nezapomeňte na prohlídku Monetova rodného domu a přilehlé zahrady.
Zdroj:
Shutterstock

Pokud vás zajímá umění, určitě svou návštěvou poctěte městečko Giverny v regionu Normandie a departmentu Eure. Giverny se totiž proslavilo pobytem malíře Claude Moneta, který je zde pochován. Monetovy zahrady i jeho rodný dům jsou dodnes otevřeny veřejnosti. Vděčným cílem objektivů profesionálních i začínajících fotografů je japonský můstek obrostlý vistárií, kterou zasadil sám malíř. Ten mimochodem most vlastnoručně maloval více než 40x!

TOP 10 francouzské kuchyně: nejluxusnější palačinky, ztučnělá játra i chuťová bomba z odpalovaného těsta

Chamonix

Město Chamonix
Město Chamonix je zároveň významným centrem zimních sportů. Naskytnou se vám odsud i nádherné výhledy na Mont Blanc.
Zdroj:
Shutterstock

Rozlučte se s Paříží, zapomeňte na historické památky a umělecká díla, která provází většinu francouzských měst! Návštěva města Chamonix vás zavede do naprosto jiného světa. Malebné horské městečko s domy z 19. století, obklopené vysokými horskými štíty, láká na kilometry perfektně udržovaných sjezdovek, muzea lyžování i nezapomenutelné výhledy na Mont Blanc z vyhlídkové terasy restaurace na štítu Le Brevent.

Carcassonne

Město Carcassonne
Část hradeb v Carcassonne je součástí seznamu UNESCO.
Zdroj:
Shutterstock

Podle dostupných zdrojů se odhaduje, že první osada na tomto místě stála již kolem roku 3500 p. n. l. O 700 let později Římané postavili kolem kopce hradby a vytvořili zde hlavní město kolonie Julia Carasco. Dodnes se zde zachovala značná část severních hradeb, které jsou součástí seznamu světového dědictví UNESCO

Dva tisíce let staré hradby čelily armádě a měly být zdemolovány. Dnes lákají tři miliony turistů ročně

Avignon

Město Avignon
Avignon se v roce 1309 stal sídlem papežů. Dodnes tu proto můžete obdivovat tematické památky.
Zdroj:
Shutterstock

Věděli jste, že jedno z nejkrásnějších měst Francie bylo ve středověku důležitým obchodním centrem? V roce 1309 se stal Avignon dokonce sídlem papežů a až do Velké francouzské revoluce spadal do jejich vlastnictví. Obdivovat zde proto můžete třeba Papežský palác postavený ve 14. století. Notoricky známý je též most ze 12. století přes řeku Rhônu, ze kterého po povodních ale bohužel zůstaly jen čtyři oblouky a kaple.  

Bonifacio

Město Bonifacio
Bonifacio se nachází na samotném jihu Korsiky. Pokud sem zavítáte, nezapomeňte ochutnat vyhlášené ořechové pivo.
Zdroj:
Shutterstock

Město ležící na jihu Korsiky v departementu Corse-du-Sud se dělí na starou a novou část. Ve starší části najdete malou obrannou pevnost, hřbitov z dob vlády Napoleona a gotický chrám sv. Dominika. Pokud Bonifacio navštívíte, určitě nezapomeňte v některé z místních taveren ochutnat vyhlášené korsické kaštanové pivo a tradiční korsickou kuchyni.

Calanques de Piana: Zdejší čarokrásnou přírodu prý vytvořil rozhněvaný ďábel

Versailles

Zámek Versailles
Ve Versailles se nachází stejnojmenný zámek s udržovanou zahradou.
Zdroj:
Shutterstock

Asi nikdo se nebude pohoršovat nad tím, že mezi nejkrásnější města Francie se probojovalo také Versailles. Toto důležité správní centrum je známé především díky velkému a zdobenému paláci, který vznikl v době vrcholu královské moci ve Francii coby symbol absolutistické monarchie. Zachovalý zámek a pěstěné zahrady lákají k prohlídce i odpočinku a nekonečným procházkám. 

Použité zdroje:

  • lidovky.cz/cestovani/zapomente-na-pariz-10-nej-mist-francie.A110419_112954_nej-tipy_pks
  • esky.cz/tipy-pro-cestovatele/letenky/poznavejte-svet/top-10-mest-ve-francii-ktera-musite-videt
  • cestomilove.cz/blog/10-nejkrasnejsich-mist-francie/
  • traveldigest.cz/2023/02/22/5-nejromantictejsich-mest-ve-francii/
 
 

Místo

48° 51' 52.0481", 2° 19' 22.824"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Nejkrásnější města Francie: V jednom maloval Picasso po stěnách, z jiného dohlédnete až na Mont Blanc