Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Calanques de Piana: Zdejší čarokrásnou přírodu prý vytvořil rozhněvaný ďábel

Korsika je fascinující ostrov. Pestrá příroda tu terénem i výhledy uspokojí náročného turistu, stejně jako povaleče zdejší pláže.

Tentokrát se spolu ale podíváme právě do toho terénu a pláže necháme za sebou. Dole. Pokud se chystáte na Korsiku, nevynechte návštěvu komplexu skalních útvarů Calanques de Piana, které s mořem opodál vytváří neuvěřitelně skvostnou atmosféru. Ač je celý tenhle kousek ostrova nádherný, najdete tu několik míst, která vás budou vyzývat k posezení a která je pak skutečně těžké opustit.

Lokalita, která hraje všemi barvami

Tedy třemi barvami určitě. Typicky červeně zbarvené skály tu v dáli doplňuje moře o několika odstínech modré a nechybí ani zeleň, i když v horkém létě jí není tak úplně mnoho. 

Calanques de Piana skály
Skály v téhle lokalitě jsou oranžové až červené. Krásně tak kontrastují s mořem a zelení.
Zdroj:
Bigstockphoto

Útvary, které tu návštěvníci nacházejí, vznikají už celé tisícovky let. Eroze jim vdechla podobu lidí, zvířat i věcí. Nejznámějším útvarem z celé oblasti je Tête du Chien (Psí hlava), ale pokud si tak úplně nepotrpíte na přirovnávání, líbit se vám budou i jiné části. 

Fantastické místo, které vám bude trošku (nebo hodně) připomínat spíš Norsko než Francii, je Capo Rosso, mys s vrcholem, na němž dodnes stojí ruina původní janovské věže. Z ní (ale i z jejího okolí) vás čeká nezapomenutelný pohled na okolní krajinu. 

Calanques de Piana úvodní
Některá místa vás naprosto pohltí a jen těžko je budete opouštět.
Zdroj:
Bigstockphoto

Nádhera, ale za trest

Výlet sem za trest není. Vyzkoušeno za vás. Legenda nicméně praví, že zdejší krajinu vytvořil ďábel po tom, co se rozhněval na rozvodu chtivou pastýřku. Ďábel za trest změnil poklidnou krajinu v tu, kterou uvidíte – plnou červených skal. Na místo pak ale doputoval taky svatý Martin, který se pokusil „utrpení“ zmírnit vytvořením tyrkysového moře.

Jak se ke Calanques de Piana dostat

Míst, odkud můžete začít objevovat skalní útvary, je víc. Pravděpodobně nejlepší je ale nechat auto na rozlehlém parkovišti kousek před vesničkou Piana (před ní, když pojedete směrem od Porta). Pokud pojedete právě od Porta, řidič bude možná proklínat užší silnici, spolucestující si ale budou libovat, jaké krásné výhledy tu mají. Na druhou stranu – je zcela v normě zastavit si tu prakticky kdekoli a udělat si parádní snímek.

plage de ficaghjola
Plage de Ficaghjola potěší všechny, kteří obdivují netradiční pláže.
Zdroj:
Bigstockphoto

Zdatnější turisti, kteří si chtějí dát řádně do těla, se můžou vypravit nahoru ke skalám po svých klidně až z Oty, což je nejbližší městečko a skvělé místo pro zázemí. 

Calanques de Piana silnice
Silnice D81 vás provede i mezi skalami.
Zdroj:
Bigstockphoto
Calanques de Piana skály u silnice
Některé průjezdy jsou opravdu působivé.
Zdroj:
Bigstockphoto

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

 
 

Místo

42° 14' 24.1584", 8° 39' 15.6168"
Rubrika:
Aktivity:

Sport

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Calanques de Piana: Zdejší čarokrásnou přírodu prý vytvořil rozhněvaný ďábel