Přejít k hlavnímu obsahu

Jako na Sahaře. Národní park u Baltu ukrývá písečné duny

Když se tu ocitnete náhodou, což už se v době Google moc nestává, nevěříte vlastním očím. Ačkoli jste se vydali k Baltu a všude kolem vás zní polština, stojíte před úchvatnými a obrovskými písečnými dunami. A samozřejmě se po nich můžete projít.

Že dovolená u Baltu nepatří do minulosti, to je jasná věc. Je tu nádherně, když chytnete dobré počasí, tak si to tu užijete a nedáte na tenhle kousek severu dopustit. Rozhodně se tu ale nemusíte jen vystavovat na sluníčku nebo konzumovat výborný polský kebab a další pochutiny.

Pokud se dostanete k turistickému středisku Leba, určitě si zjistěte, jak se dostat ke Sloviňskému národnímu parku – jezdí tu totiž speciální taxivláček nebo si můžete udělat pěkně dlouhou túru z Leby do národního parku lesíkem a pak se vrátit po pobřeží zpět.

Národní park, který vás uchvátí

Zejména vás uchvátí, jestliže jste nikdy pořádné písečné duny neviděli. A pokud ano, uchvátí vás tyhle duny svou polohou. Jak už bylo řečeno, u Baltského moře. Sloviňský národní park je chráněn už od roku 1967 a Poláci dobře vědí proč.

Kdo neuvidí, ten neuvěří. Jedna z dun dosahuje výšky 40 metrů.
Zdroj: Bigstockphoto

Park zahrnuje lesy (z 80 % borové), vodstvo, bohatou faunu a floru, najdete tu přírodní stezky a muzeum, německý polygon z 2. světové války a další zajímavosti. Především sem ale turisté míří za písečnými dunami, které se dokonce pohybují, a to rychlostí až 12 metrů za rok. Když park navštívíte s odstupem 10 let znovu, rozdíl poznáte, ne že ne.

Nádhernými scenériemi se můžete kochat od vstupu, ale taky se můžete přímo po dunách po značené stezce projít a dojít na pobřeží. Odtud je to krásná procházka zpět do Leby nebo kamkoli, odkud jste přišli.

Od písečných dun je to jen kousek k moři.
Zdroj: Bigstockphoto

Nezapomeňte prozkoumat Lebu

Leba je turistické středisko, jako u nás Doksy nebo Staré Splavy u Máchova jezera. Žije to tam ve dne i v noci, ulice jsou poseté stánky se suvenýry, všude se vaří a všude to krásně voní. Z několika míst se v podvečer začne ozývat hudba. Ticho tady vládne snad jen dopoledne. Najdete tu spoustu kempů, chat, hotelů a dalších ubytovacích kapacit. Vybere si tu úplně každý. Na to, že jde o městečko s ani ne 4 000 obyvatel, je Leba především v létě opravdovou baštou zábavy pro rodiny s dětmi i pro mládež a skupinky, které si chtějí užít volno.

 
 

Místo

54° 42' 0.6228", 17° 19' 0.9516"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Jako na Sahaře. Národní park u Baltu ukrývá písečné duny