Přejít k hlavnímu obsahu

Zpackali studnu a omylem vytvořili jedno z nejkrásnějších míst planety

Fly Geyser patří jednoznačně mezi nejúžasnější místa naší planety. Jen si ho zkuste zadat do Googlu a uvidíte, jaká je po něm sháňka. Slavná barevná skála, ze které tryská horká voda, však vznikla náhodou. Navíc v důsledku lidské činnosti.

Uprostřed pouště v americkém státě Nevada byla už v roce 1916 navrtána první studna. V roce 1964 ovšem při geotermálním testu systém tlak neudržel a voda se začala dostávat na povrch. Díky vysokému obsahu minerálů tak vznikl úžasný přírodní objekt, který jako by ani nepocházel z naší planety.

Skála i bezprostřední okolí jsou zbarvené termofilními organismy do pestrých barev od zelené přes žlutou po všechny odstíny červené. Extrémní podmínky termálního pramene, ve kterých přežijí pouze nejodolnější organismy, také připomínají, jak mohl vypadat vznik života na Zemi. Masa horniny neustále každý rok o pár centimetrů přirůstá a postupem času se kolem gejzíru vytvořil systém jezírek, ve kterých dokonce žijí malé rybky!

Fly Geyser 2
Hříčka přírody? Ano, ale odstartoval ji člověk.
Zdroj:
Shutterstock

Zblízka se však na slavný gejzír zvaný též Fly Ranch Geyser podíval jen málokdo. Nachází se totiž na soukromém pozemku. Docela dobrý výhled (s pomocí dalekohledu) je na něj ale ze silnice číslo 34, která vede asi půl kilometru od místa v oblasti zvané Black Rock Desert.

Celý Fly Ranch, tedy území, na němž se slavný gejzír nachází, koupila v roce 2016 společnost organizující festival Burning Man. Místo zatím stále není přístupné veřejnosti, v budoucnosti bychom se toho ovšem podle posledních vyjádření zástupců projektu mohli dočkat.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

 
 

Místo

40° 51' 33.84", -119° 19' 54.48"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Dominika Ečerová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Zpackali studnu a omylem vytvořili jedno z nejkrásnějších míst planety