Přejít k hlavnímu obsahu

Když krása střídá nádheru. Z Deadvlei vás rozbolí oči

Mnozí o ní hovoří jako o osmém divu světa. Jiní ji neřeknou jinak, než nejkrásnější poušť světa. O čem je řeč? O namibijské poušti Sossusvlei. Co je na ní tak úžasného? Mnozí si při pomyšlení na poušť představí horkou a nehostinnou pustinu. Sossusvlei je ale jiná. Je to místo kontrastů a okouzlujících výhledů.

V srdci nejstarší poušti světa

Namibijská poušť Sossusvlei je nejstarší pouští světa. A právě v jejím srdci se ukrývá okouzlující „Mrtvé údolí“ – Deadvlei. V afrikánštině znamená „vlei“ něco jako mokřina nebo prohlubeň naplněná vodou. A nutno podotknout, že tento název si místní nevymysleli jen tak pro nic za nic. I v poušti totiž prší. Není to sice často, pokud se ale déšť přeci jen spustí, prohlubeň se zaplní vodou. Dno pánve dokáže díky pevné a větrem vyhlazené krustě udržet vodu několik dlouhých týdnů.

Déšť jen pro vyvolené

Na nejstarší poušť světa svítí slunce v průměru 300 dnů v roce. Deště se jen tak nedočkáte. Vydat se sem proto můžete celoročně. Ideální doba pro návštěvu je však v období od jara do podzimu, kdy máte největší šanci pořídit dechberoucí záběry. Během měsíců srpna nebo září se dokonce můžete kochat místním jarem. Některé části pouště začnou kvést, což je asi něco, co byste na poušti nečekali.

Mrtvé údolí bylo kdysi oázou plnou akácií. V průběhu let vyschlo a akácie zčernaly.
Zdroj: Bigstockphoto

Sami tady rozhodně nebudete

Ačkoli jde o poušť, jejíž rozloha činí úctyhodných 81 000 km², sami tady rozhodně nebudete. Unikátní Sossusvlei  chtějí vidět turisté z celého světa. Pořídit tak dokonalé snímky bez ostatních „čumilů“ bude opravdu složité. Ideální je vydat se do pouště brzy ráno anebo k večeru, kdy je tady turistů minimum. Pokud vyrážíte bez průvodce, nezdržujte se a zamiřte směrem k Sossusvlei. Dostanete se sem automobilem 4x4 nebo na čtyřkolce. Posledních pět kilometrů lze ujít i pěšky. Je to ale opravdu náročné.

Osmý div světa

Srdcem Namibijské pouště je Sossusvlei a nedaleké Deadvlei, které patří mezi největší lákadla pouště. Deadvlei najdete asi dva kilometry od pouště Sossusvlei. Tady přichází čas fotografů. Kontrastů je tu totiž nepočítaně. Tato pánev kdysi bývala oázou s několika akáciemi. Oáza však vyschla a akácie zčernaly. Černé mrtvé stromy vytvářejí surrealistickou krajinu a najdete je na mnoha typických fotografiích z Namibie.

Pokořte „Velkou mamku“

Místo kontrastů máte zdokumentováno? Pak se vraťte zpátky do Sossusvlei. Pokud vám zbývá čas a dostatek sil, vydejte se na nejvyšší „horu“ pouště. Je jí duna „Big Mama“, které se také říká duna č. 45. Zpočátku vám může připadat nenápadná a příliš malá, jakmile se ale pustíte do stoupání, předsudky půjdou stranou. Nohy se vám totiž začnou bořit do písku a těžknout. Výhled z „Velké mamky“ ale stojí za to. Otevře se vám totiž pohled do Naravlei, kam často přichází zvěř za potravou, a horní pohled na již pokořené Deadvlei.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

 
 

Místo

-24° 45' 32.472", 15° 17' 32.7948"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Když krása střídá nádheru. Z Deadvlei vás rozbolí oči