Přejít k hlavnímu obsahu

Za šelmami v jejich přirozeném prostředí vyrazte do Radostic u Brna

„Někde to tady přece už musí být,“ netrpělivě konstatuju s nosem přilepeným na sklo auta. Je dusné květnové odpoledne a mě čeká životní zážitek a jedinečné setkání. 

Pomalu projíždíme malou obcí nedaleko Brna, ve které žije na 700 obyvatel, a hledáme alespoň nějaký náznak přítomnosti divokých šelem. Taky si říkáte, co by dělaly šelmy uprostřed malebné vilkové zástavby?

Žijí tu a mají se doslova jako v pohádce! Pečují o ně totiž dva úžasní lidé, kteří práci se zvířaty zaslíbili prakticky celý svůj život. Manželé Jüttnerovi – zodpovědní a milující chovatelé kočkovitých šelem nám umožnili setkat se s divokými zvířaty tak nějak jinak. Přirozeněji. Bez všudypřítomných davů a betonových výběhů.

Uvítací výbor, jak má být

Zvoníme a čekáme u brány. Ta se pomalu otevírá a my zíráme na párek obrovských samojedů, kteří se k nám netrpělivě ženou. S obavami ustupujeme pár kroků a máme co dělat, abychom se neotočili a zbaběle neutekli do auta. Naštěstí spatříme pana Jüttnera, který nás uklidňuje, že Mau ani Bonnie nikomu nic neudělají.

Jsou to obrovští mazlové, o čemž se zanedlouho sami přesvědčujeme. Po řádném přivítání, pomazlení a olízání (od pejsků samozřejmě :)) vstupujeme do zahrady, kde narážíme na první výběh – obrovskou voliéru pro zachráněné kočky. Jestli opravdu někde existuje kočičí ráj, určitě vypadá nějak takhle, pomyslím si. 

Bonnie a Mau
Bez pořádného přivítání by to nešlo. A tenhle uvítací výbor byl prostě k umazlení.
Zdroj:
Fb stránka Šelmy, kočky, koťata

Ráj pro zachráněné kočky

Vstupujeme do voliéry, ve které je nespočet škrabadel, hraček a přepravek. Nechybí ani živé stromy, několik kočičích záchůdků a vnitřní „zašívárna“ pro chlupáčky, kterým se na sluníčko zrovna dvakrát nechce.

Zdravíme se s paní Věrkou, která se ihned ujme představování jednotlivých kočiček. Výběhu bezpečně „šéfuje“ jedna – překrásná bílá Yasmeen, která se dožaduje pohlazení a nošení na rukou. Jejímu přání pochopitelně okamžitě vyhovíme.

Zachráněné kočky v Radosticích u Brna
Více než dvě desítky zachráněných koček mají svůj vlastní venkovní i vnitřní výběh.
Zdroj:
Fb stránka Šelmy, kočky, koťata

Mírumilovný rys Indy

Konstatuju, že tady bych mohla zůstat celý den, protože mi jako milovnici koček tenhle výběh a jeho obyvatelé naprosto učarovali. Prý nás ale čekají ještě mnohem větší „kočičky“. Netrvá to dlouho a sama se o tom přesvědčuju. Koukáme totiž na výběh kanadského rysa.

Jo, je tady vevnitř, podívejte,“ ukazuje na majestátné zvíře chovatelka. Stojíme před luxusně zařízeným výběhem rysa Indyho, o kterém paní chovatelka zasvěceně vypráví, že je stejně jako ostatní kanadští rysi neskutečně hodný a nikomu by jen tak neublížil. Nechybí tady obří ubikace, do které si může Indy zalézt, jakmile ho to na sluníčku přestane bavit. Výběhu dominuje několik obřích kmenů k lezení, všudypřítomná zeleň i křišťálové jezírko.

Kanadský rys
Kanadští rysové tady mají obrovskou venkovní voliéru s vnitřní ubikací.
Zdroj:
Fb stránka Šelmy, kočky, koťata

Oceloti a karakalové

S manželi si dlouze povídáme o jejich zachráněncích a svěřencích, zatímco postupujeme k dalšímu výběhu. Tentokrát pro změnu s ocelotem. Zvídavá šelmička si nás měří a my se můžeme jenom dohadovat, co se jí honí hlavou. Ve výběhu má několik hraček, kterými si krátí volnou chvilku před krmením.

Další zastávka – tentokrát u párečku karakalů nás zaměstná na několik desítek minut. Cheynee a Crazy líně odpočívají ve vyvýšené boudě a nevypadá to, že bychom je zajímali. Nakonec svoje útočiště opouštějí a my je můžeme vidět v celé své kráse. Crazy odhaluje posekaný čumák. Cheynee mu totiž dává jasně najevo, že na páření zatím vážně nemá náladu. A pro ránu nejde daleko :)

Karakal Radostice u Brna
Karakalové Cheynee a Crazy (na fotce) se naší návštěvou nenechali rušit.
Zdroj:
Fb stránka Šelmy, kočky, koťata

Každá pomocná ruka se hodí

Posloucháme výklad o karakalech, jejich chování i oblíbených pochoutkách a postupujeme k dalšímu rysímu výběhu, kde pan Jüttner zrovna čistí a desinfikuje vnitřní ubikaci. A protože je práce a zachráněných zvířat stále víc, každá volná ruka se tady hodí.

Zvířátka jsou jednoduše zvyklá na svůj standard, podmínky a péči, která ale manželům zabere naprostou většinu dne. A když se k tomu všemu přidá ještě nepříjemná nemoc, problém je na světě (více o případné pomoci přímo na fb stránce Šelmy, kočky, koťata).

Lamy Jerry a Tom
Zkusili jste si někdy nakrmit lamu? My ano!
Zdroj:
Fb stránka Šelmy, kočky, koťata

Kámoši jak hrom, jsou Jerry a Tom

Opouštíme šelmy a stavujeme se do výběhu Toma a Jerryho. Ne, vážně nejde o idylické soužití kočky a myšáka, nýbrž dvou lamích kamarádů, které si můžeme z ruky nakrmit. Krmivo nám ale lítá na všechny strany, protože se nás lamáčci pravděpodobně snaží svými jazyky a pysky ulechtat k smrti. Když zjistí, že další granulky nedostanou, líně odkráčejí pozorovat šustící listí, se kterým si pohrává vítr.

Je dusno, blíží se bouřka a naše návštěva se pomalu blíží ke konci. Míjíme voliéru s výry a míříme k poníkům. Rocky a Misha si pochutnávají na čerstvé trávě a hravě vyhazují kopýtky. Mají k dispozici obří zabezpečený výběh. Nedá mi to a musím se zeptat, jak na přítomnost divokých šelem reagují sousedé v okolí. Prý už si tak nějak zvykli a mnozí snad ani netuší, že tyhle krasavce manželé zachraňují :)

Rocky a Misha
Rozdovádění poníci Rocky a Misha jsou skvělá dvojka!
Zdroj:
Fb stránka Šelmy, kočky, koťata
 
 

Místo

49° 7' 59.4048", 16° 28' 54.354"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Za šelmami v jejich přirozeném prostředí vyrazte do Radostic u Brna