Přejít k hlavnímu obsahu

Rezervace Soos: podnikněte výlet za bahenními sopkami

Také jste si jako děti přáli cestovat časem? Není to tak nemožné, jak se na zdá. Zhruba tři miliony let do minulosti vás dostane procházka národní přírodní rezervací Soos. 

Český Yellowstone - kde se vzal tu se vzal

Necelých 5 kilometrů na severovýchod od Františkových Lázní se rozléhá prazvláštní měsíční krajina. Národní přírodní rezervace Soos, o které uslyšíte také jako o českém Yellowstone, leží na dně vyschlého jezera v místech, kde se ještě na počátku čtvrtohor činily vulkány. Dnešní podobu tvoří rozmanité biotopy, kterým však vévodí četná rašeliniště a slatiniště s dozvuky vulkanické činnosti. Ty se projevují jako vyvěrající prameny minerálních vod a výronů plynného oxidu uhličitého. Perfektní „pekelnou“ atmosféru pak dotváří mofety, bublající bahenní sopky, které místo doplňují o jedinečnou zvukovou kulisu.

Působivá fauna a flóra na dosah

Půda propletená vodami místních potoků a tůní je domovem i několika druhů chráněných živočichů a významných mokřadních a slanomilných rostlin. Kolem křemelinového štítu se rozprostírají více slané močály a slaniska, bohatá rostlinstva se rozléhají v okrajových částech. Mimořádných hodnot dosahuje i druhové zastoupení živočichů, a to hlavně bezobratlých, obojživelníků a ptáků. Možná se vám tak podaří zahlédnout i některý z vzácných životů.

Soos 2
Zdroj:
bigstockphoto.com

Vzhůru na cestu poznání po naučné stezce

Soustavou rašelinišť, slatinišť a mokřadů prochází přes kilometr dlouhá naučná stezka, která návštěvníkům rezervace přibližuje zdejší geologickou činnost a její historii prostřednictvím informačních tabulí. Stezka s celkem 9 zastaveními je navíc bezbariérově upravena a vede po příjemném povalovém chodníčku. Na rodiny s dětmi zde čeká geologický park, muzeum s expozicí Příroda Chebska a Soosu nebo Dějiny Země, největší atrakcí pro děti je však úzkokolejná dráha Kateřina, kterou se zde mohou svézt.

Chystáte se do západních Čech? Přírodní rezervace Soos představuje perfektní výlet ve dvou i s rodinou při pobytu v západočeských lázních, ale i během poznávacího víkendu v Chebu.
 

 
 

Místo

50° 8' 54.4524", 12° 24' 40.068"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
redakce

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Rezervace Soos: podnikněte výlet za bahenními sopkami