Přejít k hlavnímu obsahu

Ráj báboviček nebo česká Sahara. I tak se přezdívá krajině u Vlkova

Viděli jste film Sahara s Matthew McConaugheyem? Nic tak rozlehlého a nebezpečného, jako filmovou Saharu u nás sice nenajdete, i přesto se ale Česká republika může pochlubit obřím pískovištěm, které se rozkládá na ploše cca 0,88 hektarů.

Jde o přírodní rezervaci Písečný přesyp u Vlkova, která leží na severozápadním okraji CHKO Třeboňsko asi 4 km jihovýchodně od Veselí nad Lužnicí a 1 km severozápadně od Vlkova. Rezervaci se ne nadarmo přezdívá „česká Sahara“. Ve své podstatě jde totiž o jednu z mála ukázek navátých písků v jižních Čechách.

Písečný povrch je zde jen velmi vzácně pokryt borovicemi a jinou pískomilnou flórou. Na nezpevněném povrchu tak větrné víry vytváří nejrůznější písečné tvary, které sice nemají víc než pár centimetrů, přesto jsou u nás unikátem. Zajímavostí také zůstává, že teplota nad povrchem je asi o dva stupně vyšší, než teplota okolí.

Přesyp je starý zhruba 10 000 let.
Zdroj: Wikimedia commons

Území je podle odhadů staré rovných 10 000 let, dnes je ovšem udržováno uměle. Ještě začátkem 20. století byl přesyp v odkryté, silně přepásané krajině s drobnými písečnými políčky "živý", protože za větrných dní byl písek stále z okolí přiváván. Vznikem rozsáhlých jezer po těžbě štěrkopísku a změnou obhospodařování krajiny ztratil přesyp zázemí, z něhož byl formován.

Dnes je česká Sahara udržována uměle – je zde zabráněno zarůstání a obohacování živinami. Zajímavostí zůstává, že také my, kteří se na místo přijdeme podívat, udržujeme Saharu při životě. Přiměřená návštěvnost přispívá k udržování otevřených písečných ploch sešlapem a drobným narušováním povrchu.

Písečný přesyp poznáte na první pohled – uprostřed zemědělské krajiny se před vámi otevře poměrně rozlehlé pískoviště, které okolní krajinu převyšuje o 4 – 6 metrů. Na volných místech přesypu je světle žlutý jemný pohyblivý písek, na němž vznikají při větším větru zřetelné čeřiny. Na místě rostou vzácné suchomilné rostliny, byly zde objeveny unikátní larvy, ale i exotické mouchy. Nápadné jsou i kolonie velké samotářské včely Andrena vaga.

 
 

Místo

49° 9' 32.8752", 14° 42' 52.8048"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Ráj báboviček nebo česká Sahara. I tak se přezdívá krajině u Vlkova