Přejít k hlavnímu obsahu

Kamenný les Shilin: podivuhodné útvary jsou hříčkou fantazie přírody

Není les jako les. A Shilin v Číně nacházející se asi 110 kilometrů od Kunmingu je toho důkazem. Jde totiž o les kamenný. Samozřejmě tu nezkameněly stromy. Ale i tak je tohle místo úžasné a je dalším mistrovským dílem matky přírody. Podívejte se na něj s námi!

Kamenný les Shilin neukrývá žádné roztodivné stromy. Jde o místo, na němž se nachází soubor mohutných vápencových věží. Tyhle šedé krásky se rozprostírají na území 80 hektarů a nejvyšší z nich dosahují i výšky 30 metrů. Možná si myslíte, že to skončí rozhledem z vysoké vyhlídky po kraji. Ale ono ne.

Mezi vápencovými útvary vedou chodníčky a schody, díky nimž se můžete dostat až do samotného srdce Kamenného lesa. Na některé věže se dá i s trochou zdatnosti vyšplhat až do vyhlídkových altánků, odkud se pak můžete pokochat tou neobvyklou nádherou. Po cestách tu s pohodlnějšími turisty jezdí i elektrobusy.

Jak se tohle přírodě stane?

Vápencové útvary tu samozřejmě nevznikly jen tak samy od sebe. Území, na kterém se nachází, bylo dříve součástí mořského dna, které bylo vyzdvihnuto výš a vítr a déšť ho postupem času pěkně opracoval. Některé útvary díky svému vzhledu získaly i pořádně poetická pojmenování, například Lotosový květ nebo Fénix česající si křídla.

Legenda zase říká, že labyrint z kamenných útvarů vytvořili nesmrtelní pro zamilované dvojice, které jen těžko nacházely soukromí. To tady dnes nejspíš nenajdete, zvlášť když se trefíte do dne, kdy se sem vypraví zájezdy. I tak ale rozhodně Shilin, který stejně jako Jihočínský kras patří pod ochranu UNESCO, za vidění stojí.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

 
 

Místo

25° 5' 42.1764", 121° 31' 28.5888"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Kamenný les Shilin: podivuhodné útvary jsou hříčkou fantazie přírody