Přejít k hlavnímu obsahu

Krásná a nebezpečná: silnice Tianmen v Číně je jen pro zdatné řidiče

Silnice dostala jméno podle hory Tianmen, přes níž se vine. Na ni vede lanovka, kterou turisté využívají pro to, aby se nahoru dostali přímo a ne nekonečnými oklikami silnice.

Mnoho lidí ji považuje za jednu z nejnebezpečnějších silnic světa. Však už také nejedno auto skončilo na dně propastí pod vozovkou. Přestože je silnice kvůli ostrým šikanám poměrně nebezpečná, odehrálo se na ní několik automobilových a motocyklových závodů. Tamní řidiči jsou na nekonečné série zákrut zvyklí.

Místní tvrdí, že po celé délce silnic vedoucích na horu napočítají 99 zatáček. I kdyby jich ovšem bylo o něco méně, nic moc to na nebezpečnosti cesty nahoru (a hlavně dolů) nemění.

Slabším povahám se může při řízení zatočit hlava.
Zdroj: Bigstockphoto

Pohled na klikatou silnici, a především výhled z ní na okolní hory vypadá úchvatně. Hora Tianmen se tyčí do výšky 1519 m n. m. – z téhle výšky už toho vidíte opravdu hodně.

Na horu vede i jiná cesta než po silnici, již zmíněná lanovka. Poslední pasáž s drsným sklonem konců lana 37° překonává několik špičatých skál, než skončí u jednoho z vrcholů hory. Adrenalinový zážitek i pro otrlé cestovatele. Obzvlášť v zimě.

Tady nechcete zůstat viset kvůli poruše.
Zdroj: Bigstockphoto

Jste nad propastí

Mimochodem, hora Tianmen má od léta 2016 novou atrakci, která obletěla svět a láká sem další turisty. Jde o visutý skleněný chodník u stěny skály. Pro ty, kdo se bojí výšek, nic moc, jinak ale zajímavá možnost podívat se z bezpečí do hlubokých propastí.

Skleněný chodník na hoře Tianmen má na délku 100 m, na šířku 1,6 m. Najdete ho ve výšce 1400 m n. m. 600 metrů od vrcholové stanice lanovky.

Novinka to ovšem v této lokalitě není. Skleněný chodník u jiného místa stěny hory nainstalovali už v roce 2011. Měřil ovšem „jen“ 60 m. Shlížet dolů se dá také u třetího chodníku Tianmen, nejkratšího, který se tyčí nad propastmi od roku 2015. Skleněné chodníky si Číňané evidentně oblíbili.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

 
 

Místo

29° 3' 31.968", 110° 28' 58.476"
Rubrika:
Aktivity:

Dobrodružství

Autor:
Jan Švestka

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Krásná a nebezpečná: silnice Tianmen v Číně je jen pro zdatné řidiče