Přejít k hlavnímu obsahu

Do magické krajiny nad Lucernem proniknete i nejstrmější zubačkou světa

Až dostanete chuť na Švýcarsko a všechny jeho krásy, nemusíte se vydávat jen do metropole. Nádherné okamžiky na vás čekají taky v Lucernu a jeho skvostném okolí. A rozhodně po něm nemusíte jen chodit pěšky.

Nad Lucernem, kde to bez ustání pulsuje životem, se tyčí hora Pilatus, a to do výšky 2132 m n. m. Její vrchol je oblíbený mezi turisty i místními. Je z ní totiž neuvěřitelně nádherný pohled dolů, třeba na Lucernské jezero. A nemusíte rozhodně zůstávat jen u toho. Pokud se rádi necháváte vtáhnout do života přírody, stačí jen troška pozornosti a zahlédnete tu kozorožce nebo kamzíky v jejich přirozeném prostředí. A ten klid tady…

Pilátovy ostatky v jezeře a drak, který na město sesílal zkázu

Sama hora Pilatus je pořádně tajemná. Říká se, že svůj název dostala po Pilátu Pontském, jehož ostatky spočinuly v Lucernském jezeře. A to není všechno. Na horu byl dlouho vstup zakázán, protože na ní údajně sídlil drak, který na město sesílal bouře a záplavy. Lidé nechtěli draka rozhněvat, proto dlouho nahoru na horu nechodili.

Nemusíte být zdatní turisté, abyste si užili výhled

Na vrchol hory se můžete dostat tunelem i po pěkném vycházkovém chodníku, spatříte při tom třeba i meteostanici a armádní pozorovatelnu na vrcholku Oberhaupt ve výšce 2106 m n. m. Při pohledu na severní svahy se zase můžete zasnít při zvuku zvonců všudypřítomných pasoucích se krav. Právě tady najdete koncentrovanou čistotu a nezkaženost přírody. Počítejte spíš s dvoudenním výletem, převýšení je totiž dost významné (asi 1,5 km), takže je lepší mít časovou rezervu. A vážně to stojí za to!

Červená zubačka zakousnutá do zdejší poklidné krajiny dokresluje nádheru švýcarské přírody.
Zdroj: Bigstockphoto

Je libo zubačku?

Pokud ale nechcete šlapat pěšky, nabízí se zdejší zubačka, která vás na vrchol vyveze. Navíc to bude báječný zážitek. Tahle ozubnicová železnice je tou nejstrmější na světě, překoná i sklon 48 % a sveze vás 4 kilometry – od městečka Alpnach ve výšce 435 m n. m. Dráha tesaná do skalního podloží s několika tunely i vědomí, že tady tenhle výdobytek funguje už 130 let, ve vás zanechá posvátnou úctu, ať chcete, nebo ne.

Tady se vyřádí i děti

Jestli se chcete na horu vydat i s dětmi a jízda zubačkou a pozorování kamzíků jako lákadlo nestačí, nutno dodat, že tu najdete taky nejdelší letní bobovou dráhu, lanový park a u mezistanice lanovky Fräkmüntegg ještě parádní dětské hřiště. Není to skvělý tip třeba na prázdninový výlet?

Zdroj

 
 

Místo

46° 56' 16.656", 8° 16' 12.396"
Rubrika:
Aktivity:

Dobrodružství

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Do magické krajiny nad Lucernem proniknete i nejstrmější zubačkou světa