Přejít k hlavnímu obsahu

Svezte se nejkrásnější zubačkou světa. Stařičká Schynige Platte Bahn je úplný poklad

Kde jinde byste chtěli překonat přes 1 400 výškových metrů během neuvěřitelných 7 kilometrů? A ty nádherné výhledy po okolí, ty dostanou do kolen každého (kdo zrovna nesedí). Kde je a jak si naplánovat výlet snů?

Ozubnicová trať, která poprvé začala vozit turisty v roce 1893, vede ze švýcarského Wilderswilu na Schynige Platte. Konkrétně se tato místa nachází v kantontu Bern. Na tuhle zubačku nastoupíte v nadmořské výšce 584 m n. m. a vystoupíte ve výšce 1 987 m n. m. Úchvatné. A proč to celé vzniklo?

Na oblíbené místo se mělo dostat víc lidí

Jak asi tušíte, původně se sem zvídaví turisté a dobrodruzi dostávali výhradně pěšky. Snazší, zato však mnohem dražší způsob byla jízda na koních nebo mulách. Oblast mezi Brienzským a Thunským jezerem přitahuje cestovatele jako magnet a plošina Schynige Platte jakbysmet. Je z ní totiž neuvěřitelně krásný výhled na okolní vrcholy.

Jenže dostat se sem pěšky může i zdatnému turistovi trvat bez nadsázky 5 hodin, co teprve někomu, kdo se na výlet vydá „jednou za uherák“. Aby se na místo krásou oplývající dostali i ti, kteří na to nemají fyzičku, vznikla zubačka, která sem za poplatek začala vozit prakticky kohokoli. Za vším tedy hledejme výdělky. 

zubačka na Schynige Platte
Na plošinu Schynige Platte se svezete vozy starými i 100 let.
Zdroj:
Bigstockphoto

Botanická zahrada na náhorní plošině

Nicméně musíme dodat, že tady se to dá Švýcarům odpustit. Místo je totiž oblíbené nejen mezi pěšími dobrodruhy, ale i mezi botaniky. Nachází se tu totiž „alpská zahrada“, botanická zahrada, která nabízí přes 500 druhů rostlin a kapradin. Byla by škoda, kdyby se sem milovníci flóry museli 5 hodin plahočit z údolí.

Zahrada tu začala fungovat na konci 20. let 20. století. Zaujmout může kohokoli, i naprostého laika, především expozicí, která ukazuje proměnu alpské přírody vlivem změny klimatu a vlivem chování člověka.

Vzhůru do oblak v dobových vozech

Parní pohon sloužil od zprovoznění v roce 1893 až do roku 1914, kdy byla dráha elektrifikována. I dneska na ní ale při troše štěstí můžeme zažít právě parní pohon. A nejen to – určitě vám uhranou i dobové, původní vozy, rovněž s průměrným stářím kolem stovky let! 

Pár praktických informací na závěr

Během jízdy rychlostí 10 km/h mají všichni jedoucí dostatek času užít si cestu. Projedou přitom taky čtyřmi tunely, což je samo o sobě dobrodružné. Zpáteční jízdenka (Wilderswil – Schynige Platte – Wilderswil) stojí pro dospělého něco přes 1 400 Kč, příjemné je, že děti do 15 let, které jedou s rodičem, mají jízdu zdarma.

Jakmile vystoupíte, můžete si udělat některou z doporučovaných túr. Ani nemusí být příliš náročné. Vrátit se pak můžete zase k zubačce, a tak se ušetříte drsného sestupu. 

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

 
 

Místo

46° 39' 46.656", 7° 51' 41.112"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Svezte se nejkrásnější zubačkou světa. Stařičká Schynige Platte Bahn je úplný poklad