Přejít k hlavnímu obsahu

Karakoram Highway: tady řidiči prostě chybovat nesmí

Chybu při řízení auta v nejtěžších pasážích Karákóramské dálnice můžete udělat jenom jednou. Vede totiž drsnou krajinou druhého nejvyššího pohoří světa a z průšvihu tady jen tak nevybruslíte. Ani nevykličkujete.

Na pákistánské straně se legendární silnice jmenuje N-35. Nedaleko trojmezí, kde se stýkají státní hranice Pákistánu, Afghánistánu a Číny přechází na území nejlidnatější země světa a stává se z ní G314. Vede mimo jiné pod 8126 metrů vysokou horou Nanga Parbat, ale nádherných hor, průsmyků a pastvin s jaky, velbloudy nebo ovcemi na ní najdeme bezpočet.

Kdo nemá zkušenosti s cestováním ve vysokých výškách, měl by se raději této destinaci zatím vyhnout a nechat si ji na dobu, kdy se bude ve velehorách cítit trochu víc doma. Začátečníky tady mohou stihnou nepříjemné zdravotní problémy.

Karakoram Highway je nebezpečná i nádherná zároveň.
Zdroj: Bigstockphoto

Ale stojí to za to! Celkem měří Karakoram Highway víc než 1 000 kilometrů. Po cestě je vidět několik sedmi- i osmitisícovek. Přechod mezi Pákistánem a Čínou – sedlo Khunjerab – leží v nadmořské výšce 4693 metrů a to je panečku pocit.

Vraky na dně a mrtví dělníci

Tato cesta vznikala v letech 1959–78 ušetřila mnoha dopravcům stovky kilometrů a baví turisty a dobrodruhy z celého světa. Koho ale netěší, to jsou pozůstalí dělníků, kteří při její stavbě zahynuli. Budovat silnici ve velehorách není nic jednoduchého, a tak se jejího otevření nedočkaly stovky čínských pracovníků.

Ani jet po Karákóramské „dálnici“ není žádný med – jak by taky mohlo, když se pohybujete na kraji srázu nad stometrovou roklí. A v některých místech překonáváte vodu. Jet na jaře skrz divokou bystřinu může být pěkně nebezpečné, nejedno auto to nezvládlo. Když se podíváte pod sebe, občas na dně rokle nebo v říčce vidíte zbytky autovraků, což umocňuje dojem z už tak strašidelné cesty. Je to tu pro silné žaludky.

Největší problém tady měli v roce 2010, kdy po zemětřesení část cesty zaplavila voda a pákistánská polovina byla z větší části uzavřena. Karakoram Highway je prostě unikát, který nechybí v žádném žebříčku nejnebezpečnějších silnic.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

 
 

Místo

36° 50' 59.91", 75° 25' 54.6348"
Rubrika:
Aktivity:

Dobrodružství

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Karakoram Highway: tady řidiči prostě chybovat nesmí