Přejít k hlavnímu obsahu

Nejkrásnější pákistánské jezero vytvořila katastrofa, při které zahynulo 20 lidí

Příroda je nevyzpytatelná a kdykoli se tak může rozhodnout vzít si zpět to, co vytvořila. Nebo stvořit ještě něco mnohem krásnějšího. Úvod hodný melancholického severského filmu? Možná. Ve skutečnosti je ale potřeba začít nevesele, abychom se mohli dopracovat k přírodnímu diamantu, který se ukrývá uprostřed pákistánského pohoří Karákóram.

Jezero jako z pohádky

Najdete ho pouhých 11 kilometrů na sever od Karimabadu a vypadá, jakoby sem patřilo od nepaměti. Řeč je o nádherném tyrkysovém jezírku, obklopeném obřími skalními masivy. Jeho jméno je Attabad a vzniklo v důsledku obří katastrofy, při níž vlivem sesuvu půdy zemřely dvě desítky lidí. Ale pěkně popořádku.

Tragický rok 2010

Psal se rok 2010 a nic nenasvědčovalo tomu, že by se měl jeho úvod nějak pokazit. Příroda měla ale s tímhle maličkatým kouskem země jiné plány. Bylo pondělí 4. 1. a obyvatelé vesničky Attabad zaslechli něco podivného. Dunění a praskot byl předzvěstí něčeho tragického. Na vesnici se začalo sypat kamení, jehož průtrž doprovázely kusy bláta.

20 lidských obětí

Sesuv půdy, který pravděpodobně způsobilo zemětřesení, si vyžádal 20 lidských obětí. Dalších zhruba 6 000 lidí okolí opustilo. Katastrofa poničila i 20 kilometrů vysokohorské silnice, jež byla jediným spojením do této odlehlé oblasti. Příroda se ale činila a snažila se katastrofu alespoň nějakým způsobem odčinit.

jezero Attabad loďky
Při sesuvu půdy, která dala vzniknout tyrkysovému jezírku, zahynulo 20 lidí.
Zdroj:
Shutterstock

Místo znovu ožilo

Skály a zemina přehradily tok řeky Hunza a zanedlouho tak vzniklo 21 kilometrů dlouhé jezero, jenž nese jméno po vesnici, která na jeho místě kdysi stávala. U jezera se taky po letech znovu objevil život. Jezdí sem odpočívat a relaxovat místní i zvídaví turisté a cestovatelé z celého světa. Po jezeře se můžete projet na loďkách nebo vodních skútrech.

Dramatické okolí vás uchvátí

A co všechno během plavby v tomhle koutku Pákistánu obdivovat? Jistě pozůstatky obřího sesuvu i zaplavené oázy v dramatické krajině. Za divočinou vyprahlých skal se tyčí zasněžení karákorámští velikáni. Bezkonkurenčně nejhezčí jsou ale výhledy z lodi na obrovskou oázu městečka Shishkat. Po plavbě spousta turistů pokračuje k ledovcovým splazům Batura nebo do dalších krásných bočních údolí jako je Naltar, Nagar či Chalt.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

 
 

Místo

36° 18' 53.7912", 74° 51' 31.158"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Nejkrásnější pákistánské jezero vytvořila katastrofa, při které zahynulo 20 lidí