Přejít k hlavnímu obsahu

Božsky čistá voda 4 000 metrů nad mořem. To je jezero Waiau

Tohle byste na Havaji nečekali. V jezeře Waiau je pořádně studená voda, takže ač se u oceánu můžete vyhřívat až do morku kostí, do tohoto jezera byste se nejspíš zchladit nešli, ani kdyby vám za to někdo zaplatil. 

Jezero Waiau je bezodtoká přírodní nádrž ledovcového původu. Nachází se ve výšce 4 000 m n. m. a svět se diví, jak je možné, že tu vydrželo takovou dobu, když je na Havajských ostrovech jinak pořádné horko.

Odpověď je docela snadná. V tak vysoké nadmořské výšce už zdaleka tropické teploty nepanují, pod vodou se tedy drží trvale zmrzlá půda. Odtud ten chlad a nemožnost vyschnutí. Jezero už se dlouho drží na rozloze 5-7 tisíci metrů čtverečních a z očí nám nejspíš jen tak nezmizí.

Není divu, že v téhle výšce stojí observatoř!
Zdroj: Bigstockphoto

Jezero na sopce, v němž se koupala bohyně

Stále ledová voda není to jediné, čím je jezero Waiau zajímavé. Dalším podivuhodným faktem je to, že toto jezero alpského typu se nachází nahoře na sopce Mauna Kea. A ta je zase po celém světě známá tím, že když sečteme její výšku i podvodní základnu, získáme neuvěřitelných 10 kilometrů, které předčí i Mount Everest.

Jezero Waiau je právem považováno za jedno z nejkrásnějších míst celých Havajských ostrovů. A také není divu, že je opředeno množstvím legend. Do jezera se prý chodila koupat sněžná bohyně Waiau a v klidu se tu potápěla, protože podle pověstí chybí jezeru dno. Dnes už víme, že maximální hloubka jezera je 12 metrů. Na kouzlu mu to ale v žádném případě neubírá…

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

 
 

Místo

19° 49' 14.1996", -155° 28' 5.1924"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Božsky čistá voda 4 000 metrů nad mořem. To je jezero Waiau