Přejít k hlavnímu obsahu

Rafty na Bali

Na Bali se jezdí převážně kvůli plážím, surfováním a místní kultuře, ale máte tu i možnost vyzkoušet rafty. V posledních pár letech se tu rafting stal dost populární záležitostí a každý si tu přijde na své. Nečekejte ale žádné divoké řeky jako máme u nás v Evropě. 

Nicméně i tady mají rafty své kouzlo a to hlavně díky přírodě, která tu je úchvatná a chvílemi při sjíždění zapomenete i pádlovat kvůli té nádheře a občas si budete připadat jak ve filmu Ztracen v džungli. 

Jak na to?

V této sekci si povíme, pro koho je rafting vůbec vhodný a jak se dostat na místo sjezdu - svépomocí i s doprovodem.

Pro koho jsou rafty vhodné?

Rafty jsou vhodné pro kohokoliv (baťůžkáře, rodiny s dětmi nebo důchodce), a pokud jste ještě nikdy rafty nezkoušeli, není čeho se bát. Mezi společnostmi je velká konkurence a tím pádem se předhánějí, která z nich se o vás lépe postará.

Jak se dostat na místo?

Pokud chcete ušetřit za dopravu, můžete přijet na místo sami na motorce. Doporučuji spíše pro někoho, kdo už na Bali byl a zná místní dopravu a pravidla. V druhém případě se nechte vyzvednout v ubytování a dovézt na místo. Zaplatíte o něco více, ale zas takový rozdíl to není. Tuto aktivitu nabízí skoro v každém ubytování a nejvíce asi v Ubudu. Stačí se tedy buď zeptat přímo tam, nebo si rafty můžete nechat zajistit přes místního průvodce či vašeho řidiče. Většina lepších společností vám do ceny výletu také zahrne pojištění, ale to se vztahuje pouze na osoby ve věku 12 - 65 let. Všichni instruktoři umí anglicky. Počítejte s tím, že rafty vám zaberou půl dne a většinou se začíná ráno kolem deváté hodiny

Instruktáž před vyplutím na raftech na Bali
Instruktáž před vyplutím na raftech na Bali.
Zdroj:
Ckgo2

Instrukce před jízdou

Jakmile se dostanete na místo, odkud budete řeku sjíždět, čeká vás menší instruktáž – jak pádlovat a další pokyny k samotné jízdě. Dostanete také záchrannou vestu a helmu. Místní instruktoři si vás rozeberou a nestane se, že byste jeli na raftu bez něj. On pojede s vámi a bude celou jízdu koordinovat. Jeden raft je pro čtyři až šest osob. Vůbec nevadí, pokud jste tu sami, dají vás dohromady s dalšími turisty. Pak přejdete pěšky nebo přejedete k místu, ze kterého se začíná, a pustíte se do dobrodružství.

Co s sebou?

Buďte připraveni na to, že budete celí mokří. Je dobré mít na nohou boty do vody, po cestě se několikrát zastavuje. Raději si neberte elektroniku, která není vodotěsná. Ale pokud přesto chcete, průvodce vám ji dá do voděodolného batohu. Na několika místech na řece jsou tzv. foto spoty, ze kterých vám pak nabídnou fotky, které si můžete koupit a nechat vytisknout, popřípadě si je stáhnout na flash disk. Po návratu se budete moci osprchovat, převléknout do suchého a bude na vás čekat oběd, který bývá standardně v ceně výletu. U většiny společností dostanete zdarma velkou láhev vody, některé poskytují i ručník

Přípravy na rafty na Bali
Přípravy na rafty na Bali
Zdroj:
Ckgo2

Jaké řeky se sjíždí?

Rafty na Bali
Rafty na Bali.
Zdroj:
Ckgo2

Telaga Waja

Telaga Waja se nachází ve východní části ostrova nedaleko od nejposvátnějšího chrámu Besakih. Pramení na svazích hory Abang a dále se vlní až do oblasti Klungkung. Sjezd je dlouhý asi 16 kilometrů a celá jízda trvá přibližně dvě a půl hodiny. Je to ta nejdelší možná varianta, kterou na Bali můžete najít. Tato řeka spadá do kategorie obtížnosti II až IV. Přitom kategorie II značí mírně těžké peřeje, doporučuje se sjíždět s někým zkušeným, sami na Bali ani nemůžete. Kategorie IV má velmi těžké peřeje a je určitě doporučována jen těm zkušeným, ale i přesto že nemáte dostatečnou zkušenost, není čeho se bát. Těch peřejí tam zase tolik není a tuhle řeku sjíždí i děti. Nevýhoda řeky Telaga Waja je, že se nachází poměrně daleko od jižních pláží, takže musíte počítat s přibližně dvouhodinovým přesunem, nebo vyrazit z Ubudu, odkud to je jen hodinu.

Trochu adrenalinu na peřejích na Bali
Trochu adrenalinu na peřejích na Bali.
Zdroj:
Ckgo2

Ayung

Ayung protéká okolím Ubudu, a proto je více oblíbená u turistů, zejména pak u Číňanů. Z Ubudu se sem dostanete za půl hodiny. Jedná se o nejdelší řeku na Bali, má téměř 70 kilometrů, ale sjíždí se přibližně jen deset kilometrů. Pramení v blízkosti Kintamani a přes vnitrozemí směřuje až na jih Bali do Sanuru. Rafting na této řece je maximálně dvě hodiny dlouhý. Podle klasifikace vodácké obtížnosti se zde jedná pouze o kategorie II – III. Řeka Ayung nabízí podle mého názoru lepší scenérie a díky tomu, že není sjezd tak náročný, si výhledy i více užijete. Tato řeka je vhodná hlavně pro rodiny s dětmi. Nevýhodou je, že se většinou na řece zaseknete mezi Číňany a musíte čekat, až se postupně posunou dále po řece. Pozor - dolů k řece vede dost schodů a i pak zpět nahoru. 

Týmová práce na raftech na Bali.
Týmová práce na raftech na Bali.
Zdroj:
Ckgo2

Kdy je nejlepší vyrazit?

Sjíždět řeku můžete na Bali po celý rok, a to i během období dešťů – je to pak mnohem větší zábava, je více vody a mnohem zajímavější. Hodně lidí si myslí, že se rafty dají podniknout jen v některých měsících v roce, což není pravda. To, že vás cestou může chytnout déšť, vůbec nevadí, mokří budete tak jako tak. Naopak na konci období sucha bývá někdy problém s nedostatkem vody (hlavně v září). Nedá se říct, která z těch dvou řek je lepší, obě mají své plusy i mínusy. Je to jen vás, kterou si vyberete. 

Zábava na raftech na Bali
Zábava na raftech na Bali
Zdroj:
Ckgo2

TIP: Vydejte se na zájezd na Bali s českým průvodcem žijícím přímo v destinaci. Poznejte to pravé Bali, autentickou kulturu a neturistická místa. 

 
 
Rubrika:
Aktivity:

Dobrodružství

Autor:
admin

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Rafty na Bali