Přejít k hlavnímu obsahu

Památky a růže. I takový je Bern, hlavní město Švýcarska

Majestátní hory, jedinečné památky, městská zeleň kam jen oko dohlédne a neuvěřitelný smysl pro pořádek i čistotu. Nejen to je Bern, hlavní město Švýcarska. 

Pokud bychom přemýšleli nad dokonalým synonymem pro Bern, pak by to s největší pravděpodobností byla atmosféra. Ta je v hlavním městě Švýcarska neopakovatelná. Kamkoliv jen se v Bernu hnete, tam na vás působivá atmosféra dýchne.

Odráží se už jen třeba na samotných obyvatelích hlavního města. Bern je totiž na jednu stranu rušným administrativním centrem, ale zároveň vás v čistých ulicích nemíjí žádní uběhaní lidé. Nepotkáte uzlíčky nervů ve stresu. Berňané oplývají rozvahou, vlídností a příjemně pomalým tempem. Přátelsky uvítají každého, kdo je nakloněn čistotě i pořádku a dokáže se pokorně chovat v jejich pěstěném okolí. Na obyvatelích Bernu hned poznáte, že své město milují, pečují o něj a krásně si umí užívat života.

Bern řeka
V Bernu najdete spoustu míst, odkud se vám naskytne skvělý výhled.
Zdroj:
Bigstockphoto

Bern v žádném případě není typickým velkoměstem ani v jiných směrech. Nenatrefíte v něm obecně na žádný ruch ani shon. V Bernu vás zklidní a potěší všudypřítomná zeleň, můžete posedět u kašen, kterých je v hlavním městě Švýcarska opravdu požehnaně, a kultura? To je téměř studnice nevyčerpatelných možností. Co byste si tedy v Bernu určitě neměli nechat ujít?

Zytglogge 

Když hodinová věž Zytglogge, pak jedinečný zážitek. Hodinu co hodinu se za doprovodu zvonkohry dávají do pohybu historické figuríny, mezi nimiž rozeznáte například medvěda, rozpustilého blázna nebo kokrhajícího kohouta.

Bern Zytglogge
Hodinovou věž si nesmíte nechat ujít. A nezůstávejte jen u prohlídky zvenčí!
Zdroj:
Bigstockphoto

Co vám ale skutečně vyrazí dech, jsou vnitřní prostory hodinové věže. Ať už se přidáte k veřejné prohlídce, nebo půjdete cestou prohlídky soukromé, tak jako tak vás čeká úžas. A to nejen tehdy, zdoláte-li 130 schodů a Bern se vám při výhledu z věže rozprostře jako na dlani. Z každého zákoutí věže k vám bude promlouvat nálada starověku a sytý tikot obrovských hodin

Tierpark Bern

Dokážete si představit přírodní park plný losů, tuleňů, syslů a dokonce i medvědů jen kousíček od centra města? Ne? Pak musíte jednoznačně navštívit Tierpark Bern. Procházka lesoparkem nadchne jak děti, tak dospělé. Děti se můžou v Tierparku na čerstvém vzduchu vyřádit i v menším lanovém centru a rodiče si v klidu užijí piknik. Pro ten je prostředí Tiearparku jako stvořené. V bernském zvířecím lesoparku můžete vybírat jak z placených, tak i z neplacených částí. 

Staré město

Poetické a staromilské duše se jistojistě musí vydat do srdce Bernu. Staré město je místem, kde se citelně snoubí šarm, osobitost a úcta k počátkům. Jde o historickou část Bernu, která byla v roce 1983 přidána na seznam památek UNESCO. A není se vůbec čemu divit. Staré město vás okouzlí středověkými podloubími, kamennými obchůdky nebo dlážděnými uličkami. Pozornost přitáhnou jistě také arkády, antikvariáty nebo kavárny.

Bern ulice
Bern si vás jednoduše získá svou atmosférou.
Zdroj:
Bigstockphoto

Einsteinovo muzeum 

Vydejte se na speciální setkání, které ve vás zůstane navždy. Einsteinovo muzeum strhujícím způsobem seznamuje návštěvníky se životem a dílem geniálního fyzika v širším kontextu světové historie. Einsteinovy teorie a objevy jsou ilustrovány pomocí animovaných filmů a experimentů. Čekají vás ohromující výstavy i selfie s Einsteinem sedícím na lavičce. 

Růžová zahrada

Oáza klidu a odpočinku. Růžová zahrada ne nadarmo patří k nejkrásnějším místům švýcarského Bernu. Všudypřítomné růže, jichž je v zahradě přes 200 druhů, nabízí pohled, který se hned tak nepoštěstí. I zahrada růží vás ohromí svou, již několikrát zmíněnou, atmosférou. Rododendrony, kosatce a koneckonců i lidé pohybující se v zahradě vnáší do běžného dne klid, mír, úsměv a jasný důkaz toho, že je na světě krásně. 

Bern růžová zahrada
Růžová zahrada vám během prohlídky Bernu nabídne nádherná zákoutí pro odpočinek.
Zdroj:
Bigstockphoto

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5

 
 

Místo

46° 56' 49.3008", 7° 27' 3.5856"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Barbora Klímová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Památky a růže. I takový je Bern, hlavní město Švýcarska