Přejít k hlavnímu obsahu

Tady vznikla stracciatella! Nejen proto nesmíte Bergamo v severní Itálii minout

Je jedno, jestli objevujete krásu severoitalských hor, nebo letíte na prodloužený víkend do Milána. V obou případech je Bergamo něčím, co by vám nemělo uniknout.

Krásné podhorské Bergamo najdeme asi 40 kilometrů severovýchodně od populárního Milána. Oproti němu působí o dost komorněji a právě v tom tkví jeho kouzlo. Zajímat vás tu může hlavně Horní Město, které tu vzniklo během středověku, Dolní Město má svůj původ ve 20. století a jde o moderní část Bergama. Mimochodem – obě části spojuje pozemní lanovka.

Città Alta (Horní Město) se totiž pne pěkně na kopečku. O jeho ochranu se v minulosti staraly hradby ze 17. století, jejichž součástí bylo i 16 bašt. Podél hradeb se tu ostatně můžete projít i v současnosti. Tady se dá nasát nádherná (a pro Itálii) typická atmosféra – ve zdejších uličkách se můžete procházet i hodiny a jen tak vás to neomrzí. Když k tomu bude i vynikající káva nebo gelato, nebudete mít kam spěchat. 

Leda byste si chtěli vyhodit z kopýtka v Città Bassa, tedy v Dolním Městě, kde na vás čeká řada skvělých restaurací, sympatických barů a klubů i nákupní třídy Via XX Settembre a Sentierone a jejich přilehlé okolí.

Víte, že v Bergamu vznikla oblíbená příchuť zmrzliny – stracciatella? Poprvé ji tu vytvořil Enrico Panattoni, když smíchal mléko, vaječné bílky a cukr a k téhle směsi pak přiléval hořkou čokoládu. Bylo to v roce 1961. V cukrárně La Marianna můžete tu „pravou“ stracciatellu ochutnat i dneska!

Co vidět v Bergamu? 10 míst, která vám padnou do oka

A teď už společně zamiřme na konkrétní místa, která v Bergamu stojí za návštěvu. 

#1 Piazza Vecchia

I kdybyste nechtěli, na Piazza Vecchia, náměstí, které je úplným srdcem staré části města, určitě dojdete. V jeho středu hned spatříte fontánku z roku 1780. Náměstí se nachází na místě bývalého římského fóra a lemují ho tradiční středověké a renesanční stavby. 

Dominantou náměstí je ovšem Palazzo della Ragione, budova z roku 1199 s benátským lvem na fasádě – Bergamo totiž bylo (navzdory blízkosti Milána) součástí Benátské republiky (ta existovala od přelomu 7. a 8. století do roku 1797). 

Centrem staré části města je náměstí Piazza Vecchia.
Zdroj:
Shutterstock

#2 Campanone

Na Piazza Vecchia vás určitě extra zaujme 43 metrů vysoká věž Campanone, zvonice z 12. století. Pokud máte čas a neděsí vás výšky, vyjděte si na ní a rozhlédněte se z ní po kraji. Stačí vám k tomu 5 eur a trefit se do otevíračky (od 10.00 do 18.00 hod., o víkendech a svátcích do 19.00 hod.).

Tohle nejsou kostelíky. V domcích trulli v Alberobellu žijí lidé

#3 Bazilika Santa Maria Maggiore

Z hlavních památek se vydejte taky do baziliky Santa Maria Maggiore na náměstí Piazza Duomo. Jde o jeden z nejstarších kostelů ve městě – její vznik se datuje k roku 1137, i když se pak dočkala spousty dalších úprav. Zvonice pak pochází z 30. let 15. století. 

Co tu určitě musíte vidět, to je fasáda kaple Colleoni, která byla postavena v 70. letech 15. století. Pojmenovaná je po generálovi a jednom z nejbohatších občanů Benátské republiky (byl jím Bartolomeo Colleoni), který se postaral o její výstavbu, a později sloužila jako mauzoleum. V samotné bazilice se určitě dívejte nad sebe. Strop kupole je nádherně zdobený a interiér jako celek okamžitě zaujme bohatou (hlavně) barokní výzdobou. 

Do kaple Colleoni se podíváte zdarma, za vstup do baziliky se platí 3 eura. Otevřeno je od 9.00 do 12.30 hod. a pak od 14.30 do 18.00 hod., o víkendech a svátcích bez polední pauzy.

Katedrála je opravdu nádherně zdobená a zaujme každého, kdo do ní vkročí.
Zdroj:
Cypherpunk / Shutterstock

#4 Bergamská katedrála

Dalším svatostánkem, který stojí za vidění, je Duomo di Bergamo, tedy Bergamská katedrála. Najdete ji přímo naproti výš zmíněné bazilice, a tak není divu, že si je turisti trošku pletou. 

Bergamská katedrála stojí na místě, kde se dřív nacházela katedrála San Vincenzo. Tak byla za trvání Benátské republiky zbourána a v 15. století se rozhodlo o stavbě nové. Nejdřív ale zemřel architekt a pak objekt ještě vyhořel. Kvůli tomu se stavba pozdržela a katedrála byla dokončena až v 80. letech 19. století. Její interiér je vyveden hlavně v novoklasicistním stylu. 

Bergamská katedrála stojí hned naproti katedrála Santa Maria Maggiore.
Zdroj:
Shutterstock

I tahle katedrála zaujme svým zdobením, i když to s ním v porovnání s katedrálou stojící naproti úplně nepřeháněli. Prim tu hraje bílo-zlatý design a skvostné fresky.

Podíváte se sem zdarma, ve všední dny od 7.30 do 12.30 hod. a od 15.00 do 18.30 hod. a o víkendech od 7.00 do 19.00 hod.

Nejméně italské město v Itálii. Kdo toužil po Terstu a koho inspiroval k veledílům?

#5 Pevnost Rocca

Chcete-li se podivit nad masivností zdejších hradeb, vydejte se taky k pevnosti Rocca ze 14. století na nejvyšší pahorek města. Stavět se tu začalo už ve 30. letech 14. století, ale typická kruhovitá strážní věž pochází až z 15. století. Od té doby se pevnost příliš nezměnila. 

V pevnosti najdete muzeum, které se věnuje historii Bergama, ale hlavně si odsud užijete parádní pohled na město. Na hradby kolem pevnosti se navíc můžete vydat zdarma, tak proč toho nevyužít?

Do muzea a na vyhlídkovou věž se dostanete za 5 eur denně kromě pondělí od 11.00 do 18.00 hod.

V pevnosti je dneska muzeum, ale především si odsud užijete bezva výhled.
Zdroj:
Shutterstock

#6 San Vigilio

A ve výhledech na město i okolí budeme ještě pokračovat. Pokud se jich a kopečků nemůžete nabažit, zavítejte na San Vigilio, kopec s nadmořskou výškou 500 m, ze kterého se pěkně porozhlédnete. 

Najdete tu i hrad Castello di San Vigilio, který tu stojí od 6. století. Vstupné je zdarma. Od dubna do konce října je otevřeno od 7.00 do 21.00 hod., po zbytek roku od 8.00 do 17.00 hod.

Katedrála ve Florencii: příběh o atentátu, nevraživosti a zakázané lásce

#7 Porta Nuova

Porta Nuova je neoklasicistní brána v dolní části města, jíž se dřív vcházelo do města. Postavena byla roku 1837 na popud rakouského císaře Ferdinanda I. Odsud se vás naskytne pěkný pohled na Horní i Dolní Město. 

Tudy se původně vcházelo do města.
Zdroj:
Shutterstock

#8 Via Torquato Tasso

V Bergamu je několik tříd, kde to žije, dá se tu skvěle nakupovat i posedět u něčeho dobrého k jídlu a pití. Jednou z nich je Via Torquato Tasso. Nepředstavujte si maximálně rušný bulvár, spíš sympatickou ulici, jejíž procházka bude pro milovníky takových míst báječně stráveným časem.

Civita di Bagnoregio: umírající město láká na kouzlo dávných časů a dojdete do něj jen pěšky

#9 Botanická zahrada

Jestli úplně nespěcháte domů, zajděte se v Bergamu podívat i do botanické zahrady. Ta se rozprostírá na 2 400 metrech čtverečních. Na tuhle krásnou plochu, která nabízí pohled na venkovní i skleníkové rostliny, herbářové sbírky a laboratoře, se dostanete zdarma. 

Je to navíc místo, kde si můžete pěkně odpočinout – kromě malebných pěšinek a jezírek jsou tu i místa určená k relaxu, která se nemusíte zdráhat využít. A když je hezky, je odsud dokonce vidět na Alpy!

Do zahrady se dostanete od března do konce října, vždycky od 10.00 hod. V březnu a říjnu do 17.00 hod., v dubnu, srpnu a září do 18.00 hod., v květnu a červenci do 19.00 hod. a v červnu do 20.00 hod.

Italské Bari: František z Assisi tu dokázal své zásady a k symbolu Apulie je to jen kousek

#10 Accademia Carrara

Muzeum, které tu v roce 1769 založil hrabě Carrara, dneska nabízí návštěvníkům více než 300 maleb a soch, k tomu ještě celou řadu kolekcí dekorativního umění. Pokud máte rádi objevování muzeí, tohle možná bude přesně pro vás!

Vstupenka stojí 15 eur pro dospělé, snížené vstupné je 13, 10 a 5 eur. Podívat se sem můžete v roce 2024 do konce září v pondělí, středu a čtvrtek od 10.00 do 19.00 hod., v úterý od 9.00 do 13.00 hod., v pátek, o víkendech a svátcích od 10.00 do 20.00 hod.

Speciálně se sem můžete vydat i večer, a to vždy 2. a 4. pátek v měsíci. To je otevřeno do 23.00 hod.

Náš tip: Ochutnejte typické lombardské jídlo casoncelli – těstoviny plněné salsicií (klobáskou), parmazánem a rozmarýnem!

Kam na výlet v okolí Bergama? 

I v okolí Bergama leží nejeden skvost, který si můžete vychutnat plnými doušky. Asi 40 kilometrů odsud se nacházejí termální lázně San Pellegrini. Poloha města taky svádí vyrazit do Bergamských Alp nebo k populárním italským jezerům Lago di Garda a Lago di Como.

Z Bergama si můžete udělat výlet třeba k nádhernému Komskému jezeru.
Zdroj:
Shutterstock

Jak se dostat do Bergama?

Dost možná sem přiletíte přímo z Česka. Součástí Bergama je totiž letiště, mimo jiné hojně využívané právě těmi, kteří chtějí strávit pár dní v Miláně. Z Bergama se dá totiž do Milána pohodlně dojet vlakem (asi za hodinu a půl). 

Pokud se sem chystáte autem, bude samozřejmě záležet, odkud pojedete. Z Prahy do Bergama dojedete asi za 9,5 hodiny čistého času. Nejpříjemnější cesta bude přes Plzeň a dál pak po německých dálnicích.

Jen dejte pozor, abyste v Rakousku měli platnou dálniční známku. V Itálii už na vás čeká mýto, takže se kromě zastavení na mýtných branách nemusíte o nic starat.

Použité zdroje:

  • cestujlevne.com/pruvodce/italie/bergamo/co-videt
  • radynacestu.cz/magazin/bergamo/
  • visitbergamo.net/en/ 
 
 

Místo

45° 41' 41.6004", 9° 40' 11.856"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Tady vznikla stracciatella! Nejen proto nesmíte Bergamo v severní Itálii minout