Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Dovolená u Lago di Garda? Super pro povaleče a horaly. I pro všechny ostatní

Itálie je země, která se dokáže zavděčit snad každému – mořem a dlouhými písečnými plážemi, okouzlujícími pitoreskními městečky a skalnatým pobřežím.

A samozřejmě taky horami! Milovníci hor, kteří ale nechtějí celou dovolenou jen počítat výškové metry, si můžou hned odpočinout, když si vyberou správné místo. Tím může být Lago di Garda, tedy po našem Gardské jezero

Jezerní poklad z poslední doby ledové

Lago di Garda je největším jezerem v celé Itálii. Najdeme ho mezi Alpami a Pádskou nížinou, kde vzniklo během poslední doby ledové. Jeho severní část, která do roku 1918 patřila Rakousku-Uhersku, je poměrně úzká, čímž připomíná fjord typický pro Norsko, jeho jižní část je širší a tvoří ji morénové zbytky. Pyšní se rozlohou 396,98 kilometrů čtverečních. Na takové ploše a v jejím okolí si na své přijde každý.

Kam do města? Do Sirmione rozhodně musíte

Kolem celého jezera najdete celou řadu městeček a měst. K těm největším patří Desenzano del Garda, Riva del Garda a Saló, pokud ale chcete spatřit skutečný klenot, neváhejte a vydejte se do Sirmione

Sirmione
Zdejší městečka a města jsou okouzlující.
Zdroj:
Bigstockphoto

Městečko Sirmione obývá asi 8 tisíc lidí, ale turistů tu bývá mnohonásobně víc, zvlášť v sezóně. Historická část města se rozkládá na poloostrově na Gardě a na první pohled vás beze sporu zaujme neuvěřitelně fotogenický hrad z 2. pol. 13. stol. – Castello Scagliero, obklopený vodou. A o pozornost si říká i největší a nejdůležitější římská vila v severní Itálii, Grotte di Catullo.

Sirmione hrad
Tenhle "hrad na vodě" je neuvěřitelně fotogenický.
Zdroj:
Bigstockphoto

Od věci není podívat se do města Riva del Garda, jehož historická část si i dneska uchovává středověký ráz s původními ulicemi a náměstími. Některé domy tu dosud mají arkády a 34 metrů vysoká středověká kamenná věž Torre Apponale je rovněž k nepřehlédnutí.

Gardské jezero a jeho okolí – lokalita netušených možností

Jasně, u Gardy se můžete koupat. Průzračná voda, která se v létě drží kolem 25 °C, k tomu svádí. Zároveň se tu ale můžete pustit do nejrůznějších vodních sportů, ať už naskočíte na paddleboard, nebo zkusíte windsurfing či kitesurfing, jemuž je tu přáno hlavně díky teplému větru Ora.

Lago di Garda pláž
Zdejší voda jednoznačně vybízí ke koupání.
Zdroj:
Bigstockphoto

Chcete-li se podívat do hor, vřele doporučujeme výlet lanovkou z Malcesine na sedlo Spino (1 760 m). Tady se můžete projít a vrátit se lanovkou zase dolů, nebo si naplánujte túru a od horní stanice lanovky se vydejte na Cima delle Pozzette (2 132 m) a na Monte Baldo (2 218 m), odkud můžete začít scházet dolů. Výhledy z těch nejvyšších míst jsou naprosto nezapomenutelné.

Monte Baldo
Na Monte Baldo se vydejte až v létě. V květnu je tu ještě sníh a může vám pořádně ztížit cestu.
Zdroj:
Bigstockphoto

V horách je pak bezpočet míst, kde své choutky uspokojí lezci a milovníci ferrat, a v okolí jezera je celá hitparáda značených cyklostezek, mezi nimiž si své favority najdou jak rodiny s dětmi nebo senioři, tak nároční bajkeři natěšení na ohromující výkony. Nechybí ani několik kilometrů hlaďoučkého asfaltu pro vyznavače inline bruslení.

Za žádnou cenu nevynechte plavbu po jezeře parníkem. Z celé řady přístavů se můžete vydat na okružní jízdu, díky níž zažijete vodní plochu a hory v její blízkosti zase trochu jinak.

A nakonec něco pro obdivovatele památek – v blízkosti Lago di Garda je co vidět. Třeba římská vila Torre di San Martino nebo Basilica Madonna della Corona, což je neobyčejná svatyně přilepená na skále.

Zabavte děti i sebe

Dovolená u Lago di Garda může bavit všechny generace. A kdyby to přece jen trošku vázlo, dětem vykouzlí úsměv na tváři pár hodin strávených v zábavním parku Gardaland, který je podle časopisu Forbes 5. nejlepším zábavním parkem v Evropě.
Ty, kteří s sebou děti nemají, zase nejspíš zaujme neuvěřitelné množství obchůdků a taky kaváren, restaurací a dalších míst, kde to žije ve dne i v noci. 

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5

 
 

Místo

45° 39' 28.512", 10° 41' 0.5856"
Rubrika:
Aktivity:

Dobrodružství

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Dovolená u Lago di Garda? Super pro povaleče a horaly. I pro všechny ostatní