Přejít k hlavnímu obsahu

Rudé Natronové jezero: Elegantní zabiják usmrcuje vše poblíž Hory bohů

Na severu Tanzanie je pozoruhodné rudě se lesknoucí jezero, které umí mumifikovat lépe než staří Egypťané. Voda se totiž za určitých podmínek chová jako hašené vápno. 

Do Natronového jezera (rozlohou má 600 km čtverečních) proudí voda z minerálních pramenů a řeky Southern Ewaso Ng'iro a dál už nepokračuje. Takže se jen odpařuje a vytváří menší solné ostrovy, které je možné vidět i na družicových snímcích. 

Jak jezero zabíjí a mumifikuje?

Ve vodě je vysoká koncentrace uhličitanu sodného a během období sucha vzrůstají hodnoty pH vyšší než 12 (takovou hodnotu má např. hašené vápno). Voda jezera se stává hustá na dotek a začíná mít sklovitý povrch. A to právě podle jedné teorie mate okolní živočichy, které poté Natronové jezero lehce pohltí a do nejmenších detailů je dokonale mumifikuje.

Luxusní stany nebo 1,5 milionu pakoňů, to je národní park Serengeti

Kdo může za jeho rudou barvu?

Za temně krvavou hladinu Natronového jezera může jistý druh sinic, které mohou jako jediné přežít v tak slaném prostředí. A děje se tak nejvíce v období sucha. Pokud byste čekali v jezeře nějaké ryby, tak se opravdu i najdou druhy chemicky odolných ryb, které se zde vyskytují, ale jen poblíž břehu, kde je voda méně slaná.

Na smrtící jezero dohlíží Hora Bohů, která umí zase černou lávu 

Ve výšce asi 3 000 m n. m. leží vulkán Ol Doinyo Lengai. Zajímavostí je to, že produkuje lávu s velkým obsahem sodíku. Na slunci to potom vypadá, že má vyvržená láva černou barvu. V jazyce Masajů se vulkánu říká Hora bohů.

Ol Doinyo Lengai
Nedaleko jezera se nachází hora Ol Doinyo Lengai.
Zdroj:
Shutterstock

Zdejší plameňáci inspirovali filmový štáb

V okolí jezera žije 2,5 milionů kusů plameňáků, kteří jsou chránění podle Ramsarské úmluvy z 2. února roku 1971, jež má za cíl chránit významné mokřady po celém světě. V roce 2008 byl natočen úžasný dokument Purpurová křídla, tajemství plameňáků, který sleduje život od narození až po dospělost těchto majestátních ptáků.

plameňáci
Plameňáci? Ti do téhle oblasti neodmyslitelně patří.
Zdroj:
Shutterstock

Použité zdroje:

  • tanzania-specialist.com/national-parks/lake-natron/
  • livescience.com/40135-photographer-rick-brandt-lake-natron.html
 
 

Místo

-2° 21' 10.7964", 36° 1' 4.6272"
Rubrika:
Aktivity:

Dobrodružství

Autor:
Pavel Jartym

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Rudé Natronové jezero: Elegantní zabiják usmrcuje vše poblíž Hory bohů