Přejít k hlavnímu obsahu

Kvůli elektřině zatopili celé město. Zůstala z něj jen kostelní věž

Na něco takového narazíte jen stěží. Stříbřitou hladinu obřího umělého jezera protíná kostelní věž, která dotváří genia loci tohoto unikátního místa v Jižním Tyrolsku.

Vykukující věž je jakýmsi duchem a připomínkou smutné minulosti jednoho malého městečka, které muselo ustoupit velkým plánům energetické společnosti. A to bohužel dost drastickým způsobem.

Více než 160 domů pohřbeno pod vodou

Vraťme se zpátky do minulosti, konkrétně tedy do roku 1950, kdy do jihotyrolského městečka Graun přišla jedna velká energetická společnost se smělými plány. Aby je mohla realizovat, potřebovala vybudovat umělé jezero. A jako nejpříhodnější místo se jim jevilo právě městečko Graun, respektive jeho hektary úrodné půdy, pokryté políčky, domy a kostely.

Obyvatelům, kteří se museli z města natrvalo odstěhovat, vyplatila společnost jen velmi symbolické odškodné. Někteří se s těžkým srdcem odstěhovali pryč, jiní jen kus dál. Voda následně zaplavila 523 hektarů úrodné půdy, domy i památky. Jedinou připomínkou smutného osudu městečka je kostelní věž ze 14. století, která vystupuje z hladiny jezera.

Díky smělým plánům energetické společnosti zmizelo pod vodou 523 hektarů půdy.
Zdroj: Bigstockphoto
Zajímavost: Město původně nemělo být zatopeno. Společnost totiž počítala s menší přehradou, která by byla vybudována v jeho okolí. Protože ale od jiné firmy obdržela v roce 1950 asi 30 milionů švýcarských franků výměnou za deset let dodávek elektřiny, městečko bylo prakticky ze dne na den smazáno z mapy.  

Zajímavá turistická atrakce, ke které doplujete a v zimě dojdete

Připomínku smutných dob najdete u jezera Lago di Resia, známého též pod německým názvem Reschensee. Turisté se tady fotí, jezdí ke kostelní věži na loďkách, a když jezero zamrzne, můžete ke kostelu dojít po svých.

Legendy dokonce praví, že v zimě jsou stále slyšet zdejší kostelní zvony. To ovšem není možné. Zvony byly z věže odstraněny dne 18. července 1950 – týden před demolicí chrámové lodi a vytvořením jezera.

Ačkoli je jezero s kostelní věží zajímavou a turisty vyhledávanou atrakcí, pokud se sem někdy dostanete, věnujte alespoň jednu vzpomínku těm, kteří přišli díky energetické společnosti nejen o své milované domovy, ale také o hromadu pěkných i těch méně veselých vzpomínek.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2
 
 

Místo

46° 48' 30.312", 10° 32' 31.812"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Kvůli elektřině zatopili celé město. Zůstala z něj jen kostelní věž