Přejít k hlavnímu obsahu

Hamilton Pool. Podívejte se na přírodní „podzemní“ bazén s patnáctimetrovým vodopádem

Exotika na dosah ruky – tak přesně tohle zažívají obyvatelé amerického Texasu. Za koupáním v tropickém ráji nemusí urazit desítky tisíc kilometrů. Nedaleko texaského hlavního města Austin se totiž nachází nefritově zelené jezero Hamilton Pool.

Jezírko najdete na dně obří jeskyně, která je ale zčásti propadlá. Po zbytcích jeskynních stěn stéká voda a vytváří jedinečné scenerie. Skoro jako ty z exotických dovolených. Jezírko jste mohli vidět ve filmech The Hot Spot s Jennifer Connely, dále pak ve filmu Zuby, ve filmu Predátoři a Strom Života.

Kde se vzalo, tu se vzalo

Podzemní jezírko s průzračně čistou vodou vzniklo zhroucením klenby nad podzemní řekou. K tomu došlo před tisíci lety vlivem eroze. Jezírko sem láká turisty z celého světa, kteří touží obdivovat zdejší nezhroucenou vápencovou stěnu, z níž visí větší či menší krápníky. Pokud je v místě dostatek srážek, ze stěny začne tryskat vodopád. Ten dopadá na hladinu jezírka z patnáctimetrové výšky.

Říká se, že v blízkosti jezera žil jistý Morgan C. Hamilton, kterému patřily okolní pozemky. Podzemní bazén údajně našel jeho syn. Jezírko si tak vysloužilo jeho jméno. Zda je tahle historka pravdivá, to už se asi nedozvíme. Na druhou stranu jiné teorie o vzniku tohohle okouzlujícího přírodního úkazu nemáme.

Problém s přílišnou popularitou

Za pobyt u jezírka anebo v přilehlých parcích zaplatíte v hlavní sezóně (od května) 15 dolarů. Vstupné uhradíte při vstupu do areálu. Automobil můžete nechat na přilehlém parkovišti, kde je ovšem jeho kapacita omezena na 75 osobních aut. V případě, že se parkoviště zaplní, nebude do areálu vpuštěn žádný další návštěvník. To až do doby, kdy někdo z dříve příchozích odjede.

K jezírku se dostanete asi kilometrovou procházkou směrem dolů od parkoviště. Počítejte s tím, že areál je otevřen mezi 9.00 a 18.00 hod. Poslední návštěvník sem bude vpuštěn půlhodiny před zavíračkou. V místě neexistují žádné stánky s občerstvením, toalety ani sprchy. V případě nepříznivého počasí navíc nemusí být vstup k jezírku povolen.

Zdroj

 
 

Místo

30° 20' 32.2944", -98° 7' 37.2324"
Rubrika:
Aktivity:

Odpočinek

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Hamilton Pool. Podívejte se na přírodní „podzemní“ bazén s patnáctimetrovým vodopádem