Přejít k hlavnímu obsahu

Verdonský kaňon: k jedné z nejhlubších evropských nádher se až do středověku nikdo neodvážil

Evropa je, stejně jako celý svět, plná krásných až neuvěřitelných míst. Vydejme se spolu tentokrát do Francie, konkrétně do Horní Provence.

Tady se totiž nachází jeden z nejhlubších kaňonů v Evropě. Na svědomí ho má řeka Verdon, podle níž taky získal svůj název. Zaujme vás svou délkou o 50 kilometrech a stěnami podél něj, které sahají i 700 metrů do výšky. Zato se šířkou to kaňon v některých místech fakt nepřehání – v nejužším místě měří 6 metrů!

Jeho rozměry jsou fascinující, co vám ale naprosto uhrane, to je barva vody, která tudy protéká – je totiž zelená s nádechem do tyrkysova. Nejde ovšem o žádné kouzlo. Zbarvení se dá vysvětlit poměrně jednoduše, a to vysokým obsahem fluoru a přítomností mikroskopických řas. Pohled na tuhle řeku je ale vážně parádní.

Verdonský kaňon z výšky
Zdejší stěny sahají i do výšky 700 metrů na říční koryto.
Zdroj:
Shutterstock

Pro turisty od roku 1924

Zatímco z průzkumů je patrné, že oblast obývaly už starověké ligurské kmeny, bylo i dlouhé období, kdy se ke kaňonu neodvážil nikdo ani přiblížit, a to kvůli legendám a pověstem, které se s ním pojily. Z nich kaňon nevycházel zrovna s dobrým jménem, a to až do středověku. Během něj se pak do oblasti vydávali hlavně poutníci a ti, kteří hledali klid pro své rozjímání.

Verdonský kaňon plavba
Kromě turistů se sem vydávají i milovníci plavby prakticky na čemkoli a na skalách zase nejspíš uvidíte lezce.
Zdroj:
Konmac / Shutterstock

Teprve v roce 1905 kaňon důkladně prozkoumal speleolog Édouard-Alfred Martel, společně se svým přítelem Louisem Armandem. Ti se tu tři dny plavili na primitivním kajaku, aby zjistili, co všechno se tu dá najít a obdivovat. V roce 1924 vznikla podél kaňonu silnička, po níž sem začali proudit turisti. Netrvalo dlouho a Verdonský kaňon se stal oblíbenou turistickou lokalitou.

V roce 1928 tu pak Francouzský klub turistů vyznačil a zpřístupnil 14 kilometrů dlouhou stezku pojmenovanou Blanc Martel (po objeviteli kaňonu). Dneska tu najdete cestiček víc a vyberete si i podle náročnosti. Tak se sem při toulkách Francií určitě podívejte!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

 
 

Místo

43° 42' 11.5668", 6° 34.578"
Rubrika:
Aktivity:

Dobrodružství

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Verdonský kaňon: k jedné z nejhlubších evropských nádher se až do středověku nikdo neodvážil