Přejít k hlavnímu obsahu

Dva tisíce let staré hradby čelily armádě a měly být zdemolovány. Dnes lákají tři miliony turistů ročně

Město Carcassonne možná znáte díky stejnojmenné stolní hře. Ještě dřív ho ale proslavilo tři kilometry dlouhé opevnění, které obepíná repliku středověkého města. Dnes idylické městečko na jihu Francie zažilo mnoho let obléhání, hladovění i dobu velké slávy.

Carcassonne jako útočiště Keltů i starověkých Římanů

Už v 6. století před naším letopočtem se na místě, kde stojí Carcassonne, usadili první Keltové. O tři století později zde jako základ pro budoucí perlu mezi zajímavými místy Francie vzniklo oppidum, v němž Kelty později vystřídali starověcí Římané. Tehdy začaly dlouhé dějiny slavného opevnění.

Římané keltskou práci zdokonalili a vystavěli věže. Tyto důmyslné stavby můžete obdivovat ve vnitřním prstenci hradeb. Carcassonne má totiž hned dva, k tomu také připočtěte suchý příkop, padací mříže a bránu, kterou museli obsluhovat alespoň dva lidé. Vzhledem k počtu útoků se ale není čemu divit. Seznam nepřátel města byl skutečně dlouhý. 

Carcassonne brána
Carcassone vás pohltí. Stačí do něj jednou vstoupit.
Zdroj:
Bigstockphoto

Křížová výprava s krvavým koncem

Papež Inocenc III. sem dokonce vyslal křížovou výpravu. V roce 1208 do Carcassonne zamířila vojska francouzských rytířů, aby důrazně vysvětlila zdejšímu vikomtu Raymondu Rogerovi Trencavelovi, že si nemá zahrávat s katarským hnutím.

Vojska dobyla hrad po pouhých 15 dnech. Jako bonus za sebou armáda zanechala 20 tisíc obětí. Rod Trenacavelských navíc přišel o svůj majetek, avšak v průběhu dalších let se ho pokoušel získat zpět a celé okolí tím naprosto vysílil. Do šarvátek musel vstoupit až francouzský král, který nechal okolí Carcassonne srovnat se zemí a v místě zřídil důležitý hraniční bod.

Carcassonne uvnitř
Nemusíte mít stroj času, abyste mohli cestovat v čase...
Zdroj:
Bigstockphoto

Pád mocné pevnosti přišel v době míru

Místo se začalo opravovat a král nechal zesílit zdi opevnění. Tehdy vznikla legenda o nedobytnosti hradu. Vylámal si zde zuby například i anglický princ Edward zvaný Černý princ. Cestování do Francie mu po tomto neúspěchu na zbytek života ztrpklo.

Další průšvih historické stavby Carcassone přišel ve chvíli, kdy se hranice posunula na jih. Pevnost ztratila svůj význam a začala chátrat. Situace došla tak daleko, že radní v polovině 19. století Francouzi vážně přemýšleli o tom, že nechají opevněnění strhnout. Proti bourání se postavil archeolog Jean-Pierre Cros Mayrevieille a spisovatel Prosper Mérimé. Do svých plánů navíc přibrali architekta, který restauroval pařížský Notre Dame. Ten se postaral o obnovu centra města, které v některých případech spíše odpovídá romantickým představám o městě než o jeho skutečném životě.

Carcassonne hradby
Věnujte tomuhle úžasnému místu pár hodin a nebudete litovat!
Zdroj:
Bigstockphoto

Dnešní Carcassonne je spíš romantickou iluzí

Rekonstrukce trvala více než sto let. Snaha třech dávno mrtvých milovníků hradeb byla korunována v roce 1997, kdy bylo Carcassonne zapsáno na seznam UNESCO. Každoročně ho navštíví na tři miliony turistů a na městečku je to znát. Hotely, kavárny, koncerty na hradbách, kde kdysi tekly potoky krve. Středověcí obyvatelé by se nejspíš velmi divili, kdyby své město viděli dnes. Carcassonne však přes veškerou turistiku stojí za vidění.

Jeden tip navíc? Cestování do tohoto koutu Francie si naplánujte v době, kdy kvetou levandule. Teprve záplava fialových květin vytváří ten správný romantický kýč.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

 
 

Místo

43° 12' 47.0016", 2° 21' 6.9984"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Kejklíčková

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Dva tisíce let staré hradby čelily armádě a měly být zdemolovány. Dnes lákají tři miliony turistů ročně