Přejít k hlavnímu obsahu

Nejdelší hrad v Evropě Burghausen hlídal vězně i poklady

U německo-rakouských hranic, asi 55 kilometrů od Salzburgu, avšak v Německu, stojí neobvyklý hrad. Neobvyklý hned ze dvou důvodů – jednak je se svou kilometrovou délkou tím nejdelším v Evropě, a možná dokonce na světě, jednak je dodnes obýván.

Konkrétně lidé i dnes bydlí na několika z celkových šesti nádvoří. Hrad najdeme mezi řekou Salzach a jezerem Wöhrsee na skalním hřebenu nad městem Burghausen. Dnes ho chápeme jako ohromnou a velkolepou památku na středověké stavebnictví. Díky svým příkopům, zvedacím mostům a věžím vypadá totiž skoro nedobytně.

Burghausen zblízka: středověký skvost odhaluje svou krásu

První kamenný komplex vybudoval tehdejší panovník z Burghausenu na přelomu 11. a 12. století. Na konci 12. století se hrad dostal do rukou Wittelsbachů a od poloviny 13. století sloužil jako druhé sídlo dolnobavorských vévodů. Hlavní budova hradu byla postavena v roce 1255. Ve 14. století pak hrad získal své typické opevnění. V roce 1475 byl Burhausen podle všeho nejsilnější pevností v zemi.

Hrad byl sice od počátku pořádný, ale v 15. století se dočkal monstrózních přestaveb. Docházelo k tomu zvlášť za vlády tří bohatých vévodů – Heinricha XVI., Ludwiga IX. a Georga der Reiche. O hrad v takové podobě, v jaké ho známe dnes, se zasloužili především oni.

Burghausen se pyšní šesti nádvořími.
Zdroj: Bigstockphoto

Když byli v roce 1634 u Nördlingenu poraženi protestanti, strávil tady pár nevalných let ve vězení švédský maršál hrabě Gustav Horn. Hrad skýtal spoustu místa pro každého – i pro nepohodlné osoby. Ostatně pro svou mohutnost a nezdolnost se stal hrad úkrytem i pro zlato a stříbro, které bylo potřeba uchránit před cizími silami.

Na konci 19. století měl hrad namále, Němci měli v plánu ho zbořit. Naštěstí k tomu ale nedošlo a ještě v tom samém i následujícím století probíhaly rekonstrukce.

K jižnímu cípu skály

Tam, kde je dnes na severním konci hradu parkoviště, dřív bývala hradba a vodní příkop. Z věží, které dříve v komplexu sloužily k obraně, se postupem času staly správní budovy pro úředníky. Hlavní hrad se nachází na samém jižním konci komplexu. Do prvního nádvoří se k němu prochází dvěma branami. Na nádvoří pak můžeme vidět budovu pro vévodkyni a budovu pro dvořany, klenotnici, vnitřní kapli a vévodský palác.

Na závěr můžeme doporučit pohled z rakouské strany – odsud totiž hrad uvidíte v celé jeho kráse a délce.

Zdroj

 
 

Místo

48° 10' 20.5356", 12° 49' 49.656"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Nejdelší hrad v Evropě Burghausen hlídal vězně i poklady