Přejít k hlavnímu obsahu

Nejhrůznější místa na Zemi: V pevnosti Cape Coast vyhasly životy tisíců lidí

Asi 150 km východně od Accry vás ceká město známé pro své široké pláže a bohatý noční život. Kromě pláží tady najdete ale i jednu ne úplně poetickou památku.

Jde o pevnost Cape Coast, která „proslula“ jako hlavní shromaždiště otroků pochytaných a přivezených i ze vzdálených míst jako je Niger nebo Burkina Faso. Dnes pevnost slouží jako muzeum. Svou neveselou historii ale nezapře.

Vznik pevnosti

Cape Coast byla postavena v roce 1630 Holanďany a běhen poměrně krátké doby šestkrát změnila svého majitele. V roce 1664 ji zabrali Britové a pevnost se stala hlavním velitelským sídlem až do doby než se Accra stala hlavním městem v roce 1877.

Pevnost Cape Coast
Pevnost Cape Coast se v minulosti stala významným centrem obchodu.
Zdroj:
Bigstockphoto

Pevnost jako významné centrum obchodu

Pevnost, která byla původně postavena jako zámek, představovala významné centrum obchodu, kde se směnovalo zlato, hedvábí, ale třeba i mahagon nebo naprosto obyčejné věci v podobě přikrývek, či oblečení.

Bohužel pevnost se poměrně brzy stala trnem v oku Evropanů, kteří se do Ghany hrnuli z jednoho prostého důvodu – kvůli obchodu s otroky. Ti se totiž stali cennou komoditou nejen v Americe, ale i jinde.

Místo shromažďování otroků

Pevnost se nakonec stala místem, jehož podzemní prostory byly synonymem tíživé atmosféry a předzvěstí smrti. Právě tady byli totiž otroci shromažďování, biti, mučeni a následně odesílání přes Atlantik. Řada z nich nelidské podmínky a kruté zacházení nevydržela a sklepní prostory pevnosti Cape Coast se jim staly osudné.

Cape Coast Fort
Dnes je součástí pevnosti muzeum, které připomíná jeho neveselou historii.
Zdroj:
Bigstockphoto

Pevnost dnes

Dnes na vrcholu sedimentu rozpadlých kostí, masa a výkalů, které tuhly po staletí, stojí svatyně Nany Tabirové, kterou udržuje africký kněz přijímající peněžní oběti za modlitby smíření. Součástí pevnosti je i zmíněné muzeum, ve kterém mohou návštěvníci vidět kobky otroků, místnosti pro sebevraždu, i krásně zdobené místnosti britských guvernérů. Samotná prohlídka pevnosti pak končí průchodem Brány bez návratu.

 
 

Místo

5° 6' 13.2048", -1° 14' 27.42"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Nejhrůznější místa na Zemi: V pevnosti Cape Coast vyhasly životy tisíců lidí