Přejít k hlavnímu obsahu

Král odstranil konkurenci a Lyon je dodnes jednička v hedvábí

Třetí nejlidnatější město země, ve fotbale ještě před pár lety jasná jednička. Co se týká hedvábí, je Lyon ve Francii jednička dodnes. Navíc se chlubí špičkovou gastronomií a nejeden slavný šéfkuchař pochází právě odsud.

Psal se rok 1830 a třetinu celého francouzského vývozu tenkrát tvořilo lyonské hedvábí. Z hlediska zahraničního obchodu neexistovalo v zemi galského kohouta vlivnější město. Tenhle exkluzivní exportní artikl je pro zemi důležitý dodnes. A Lyonští jsou na to právem hrdí.

Pýchu ztvárňující muzeum hedvábí

La Maison des Canuts neboli muzeum hedvábí má samozřejmě místo nedaleko centra města a dalších zajímavých míst Lyonu. Lidé se tam chodí dívat na jemně tkané portréty Winstona Churchilla a dalších osobností, na obří stavy, jejichž obsluha vyžadovala žebřík, na podmínky, ve kterých mistři tkalci žili a pracovali.

V Lyonu se řeka Saona vlévá do Rhony.
Zdroj: Bigstockphoto

Historie hedvábí v Lyonu

Dozvíte se tu, že hedvábí se na lyonské trhy dostalo už na konci 15. století. O ten největší rozkvět města se postaral král František I. Francouzský. V roce 1540 dal Lyonu výhradní právo dovážet do Francie surové hedvábí. Prakticky tak odstranil veškerou konkurenci a dal Lyonu monopol.

Ve středověku ho znal každý

Slavnější než Lyon je pochopitelně Paříž, ale turisté znají víc taky přímořská letoviska Marseille, Nice nebo Saint-Tropéz. Nebo úchvatný Mont Saint Michel, úchvatně vypadající malinký ostrov v Normandii, po Paříži druhé nejnavštěvovanější místo Francie. Na Lyon se tak trochu zapomíná, přitom…

Muzeum hedvábí:
Adresa: 10 Rue d'Ivry, 69004 Lyon, Francie
Otevřeno každý den mimo neděle od 10 do 18:30.

Kdysi bývalo město velmi slavné po celé Evropě. Nejen kvůli hedvábí a velkému počtu obyvatel, ale také díky vyhlášeným kuchařům.

Nejlepší jídlo na světě

Dodnes se mu říká kulinářské hlavní město světa. Lepší jídlo prý nikde na světě nenajdete, tvrdí nejeden gastronomický expert. Vyhlášené pokrmy z okolí Lyonu byly známé už ve středověku. Kateřina Medicejská na svůj dvůr si přivedla nejlepší kuchaře, kteří jí vařili nejlepší jídla právě z této kulinářsky vyhlášené oblasti.

 
 

Místo

45° 46' 37.6284", 4° 50' 2.4108"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Jan Švestka

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Král odstranil konkurenci a Lyon je dodnes jednička v hedvábí