Přejít k hlavnímu obsahu

Pařížské katakomby jsou plné kostí a lebek. Vydáte se sem?

Paříž je sice symbolem romantiky, ale některá místa ve městě od ní mají setsakramentsky daleko. Dokážou být pořádně strašidelná, na druhou stranu může být jejich návštěva třeba právě podle vašeho gusta. Uvidíme.

Rušení hřbitovů a riziko morové nákazy

Pod Paříží se podle všeho vine necelých 200 kilometrů podzemních chodeb, které mají svůj původ už ve středověku, kdy z podzemí Římané dolovali kameny. V dubnu 1786 došlo k vysvěcení prostor a od té doby sloužila tahle místa k ukládání lidských ostatků.

Dělo se tak především proto, že v Paříži docházelo k rušení hřbitovů kvůli novým stavbám, ale pozůstatky nebožtíků měly přece jen zůstat pod zemí, i když ne tak úplně nejdůstojněji. Druhým důvodem bylo riziko morové nákazy, což jaksi patřilo ke středověkému koloritu.

Až 200 000 návštěvníků ročně

Dnes katakomby pod francouzskou metropolí navštíví ročně asi 200 000 lidí, což může být lákavé. Na Eiffelovku se jich totiž ročně vydává 250 miliónů a fronta se zdá být nekonečná. Na jeden vstup do katakomb může jít maximálně 200 lidí.

lebky v pařížských katakombách - Cestovinky.cz
V Paříži, 20 metrů pod zemí, spočívají ostatky 6 miliónů lidí.
Zdroj:
www.bigstockphoto.com

Neznámé chodby, o kterých psal Hugo

Zvláštní je, že většina turistů, ba dokonce ani obyvatel Paříže netuší, že mají 20 metrů pod nohama tyhle „skvosty“. Návštěvníkům a obyčejným smrtelníkům jsou zpřístupněny asi jen 2 kilometry chodeb, jejichž zdi lemují lidské ostatky, i tak to ale stojí za objevování. Katakomby totiž fascinovaly už spisovatele Victora Huga, který je proslavil v románu Bídníci. Asi všichni málo čteme, že o nich nevíme…

6 miliónů lidí ve městě pod městem

Ne, do dvoukilometrového úseku se nevejde 6 miliónů lidí. Tohle číslo patří ke všem lidským ostatkům – ty totiž náleží právě takhle vysokému počtu počtu osob. Hned poté, co je sem obyvatelé Paříže začali ukládat, téhle hranice dosáhli během pouhých 30 let.

Nejvíc ostatků prý pochází tzv. hřbitova neviňátek, tedy z místa, kam matky odkládaly novorozence, o něž se nemohly postarat.

Pokud vás to zaujalo, určitě se při své návštěvě Paříže vydejte na prohlídku. Vstup do katakomb najdete na Rué Remy-Dumontel. Čeká vás tu budka, kde zaplatíte vstupné, něco přes 100 kluzkých schodů dolů a nakonec teplota asi 10 °C, takže svetry a bundy s sebou. Do katakomb můžete nahlédnout každý den vyjma pondělí, od 10.00 do 20.30 hod. Na prohlídce strávíte asi hodinu.

 
 

Místo

48° 51' 23.8068", 2° 21' 7.9992"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Pařížské katakomby jsou plné kostí a lebek. Vydáte se sem?