Přejít k hlavnímu obsahu

Schody do nebe? Kdepak, vedou na vyhlídku nad Bragou

Jedno schodiště, druhé, páté, desáté… čas ubíhá a vy pořád zdoláváte schody. Výstup na největší atrakci portugalské Bragy sice není ve skutečnosti tak dlouhý, jak se zdola zdá, ale netrénovanému jedinci dá zabrat. Ten pohled ale stojí za to.

Když se postavíte dolů pod schody svatyně Bom Jesus do Monte, působí na vás stavba nahoře vskutku impozantně. Přesně to byl záměr stavitele. Po vystoupání několika schodišť, která pomáhají překonat 116 metrů dlouhý svah (kvůli orientaci schodišť podél svahu nachodíte ovšem více), se dostanete k cíli.

Nahoře vás okouzlí hned několik věcí. Především fantastický výhled na město pod vámi. A samozřejmě svatyně. Vypadá prakticky stejně od roku 1725. Léta páně 2015 jí papež František propůjčil prestižní titul „basilica minor“ – menší bazilika.

Bom Jesus do Monte v portugalské Braze krášlí okrasné záhony
Okolí Bom Jesus do Monte krášlí okrasné záhony.
Zdroj:
Bigstockphoto

Pokud se necítíte na šlapání do schodů, můžete se svézt lanovkou. Hodně zvláštní lanovkou. Poprvé totiž na kopec vyjela v roce 1882. Na celém Pyrenejském poloostrově nenajdete starší fungující lanovku. Zajímavé je i to, že ji nepohání elektřina, ale hydraulika.

Perla západního Portugalska plná památek

Bragu najdete na západě Portugalska asi 30 kilometrů od pobřeží Atlantiku. Patří mezi deset nejlidnatějších měst země. Co do návštěvnosti však patří na špici, především díky památkám na bohaté dějiny. Prokazatelně se na jejím území pohybovali lidé už během doby železné, velkou stopu tady zanechali Římané. V průběhu středověku patřila Braga dlouhou dobu spolu s Toledem a Santiagem de Compostela mezi nejvýznamnější města Pyrenejského poloostrova.

Výhled z Bom Jesus do Monte je úchvatný
Výhled z Bom Jesus do Monte na Bragu je úchvatný.
Zdroj:
Bigstockphoto

Dnes je Braga významná především pro turisty. Láká je sem nejen Bom Jesus do Monte, ale i nádhernou zahradou u arcibiskupského paláce nebo úžasně zdobené interiéry kláštera svatého Martina z Tours. Pokud se tam vydáte, zjistíte, že to zdaleka není všechno.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

 
 

Místo

41° 33' 17.1036", -8° 22' 37.416"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Jan Švestka

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Schody do nebe? Kdepak, vedou na vyhlídku nad Bragou