Přejít k hlavnímu obsahu

10 nejzajímavějších památek Portugalska: Kristus nad řekou, pohádkový palác i fenomenální schodiště

Portugalsko sice není tak velké jako jeho soused Španělsko, nicméně i tak má co nabídnout. Kromě nádherných pláží a přírodních úkazů je ve hře i spousta památek.

Abyste v nich nemuseli od začátku složitě pátrat, vybrali jsme pro vás 10 těch, které jsou na absolutní špičce v zemi. Račte se kochat a třeba se za nimi i jednou vydat!

#1 Belémská věž

Mohutná opevněná věž v části Lisabonu zvané Belém do seznamu TOP 10 památek bezesporu patří. Postavena byla v 16. století v manuelském stylu (portugalská pozdní gotika). Jde sice o obrannou stavbu, i přesto ovšem Belémská věž ohromuje svou elegancí a krásou. Neodmyslitelně k ní patří kamenné erby a další ozdobné prvky. Věž je vysoká 35 metrů a její patra jsou spojená úzkým točitým schodištěm.  

Belémská věž
Belémská věž je krásná a fotogenická.
Zdroj:
Bigstockphoto

#2 Jeronýmský klášter

Skutečnou perlou výše zmíněného manuelského stylu je ovšem Jeronýmský klášter, nacházející se rovněž v lisabonské čtvrti Belém. Klášter založil v roce 1501 Manuel I. Portugalský jako výraz vděčnosti za úspěšnou cestu Vasca de Gamy, který v roce 1498 objevil cestu do Indie po moři. Do roku 1834 náležel klášter řádů jeronymitů, později tu sídlila organizace pečující o sirotky a nemocné děti. V roce 2007 byla Jeronýmském klášteře podepsaná Lisabonská smlouva, která měla reformovat fungování institucí Evropské unie.

Jeronýmský klášter
Klášter vznikl na samém počátku 16. století.
Zdroj:
Bigstockphoto

#3 Palác Pena

Tenhle palác jako by z pohádky vypadl. Najdete ho v pohoří Serra de Sintra v úchvatném parku plném zeleně a exotických dřevin, který sám o sobě stojí za procházku. Do 19. století na tomhle místě stával opuštěný klášter. Pak tu ovšem vznikl barevný palác. Stalo se tak díky Ferdinandu II., který tu nechal zvětšit místnosti a pak ještě přistavět jedno křídlo. Práce na budově trvaly dlouhých 20 let. A výsledek tedy rozhodně stojí za to.

Palác Pena
Kdo se ocitne v Lisabonu, ten musí vidět i úchvatný palác Pena.
Zdroj:
Bigstockphoto

#4 Palác Sao Bento

Budova bývalého benediktinského kláštera dneska slouží jako sídlo portugalského parlamentu. Tenhle neoklasicistní skvost poskytuje zázemí ministerským předsedům od dob, kdy se tu usadil diktátor Salazar (1938). K původnímu klášteru patřil i kostel se dvěma věžemi, ovšem v roce 1775 došlo k jeho zničení vlivem zemětřesení.  

Palác Sao Bento
V téhle nádherné budově dneska sídlí portugalský parlament.
Zdroj:
Bigstockphoto

#5 Fátima

Tohle městečko je samo o sobě nenápadné. Tedy pro někoho. Zároveň totiž patří k těm nejnavštěvovanějším katolickým poutním místům na světě. Pokud do Fátimy zavítáte, určitě si nenechte ujít pohled na baziliku, která vznikla na místě, kde se v roce 1917 třem malým pasáčkům ovcí zjevila Panna Marie.

Fátima úvodní
Fátima patří k nejvýznamnějším katolickým poutním místům na světě.
Zdroj:
Bigstockphoto

Chrám má 70,5 metrů na délku, 37 metrů na šířku a kostelní věž dosahuje výšky 65 metrů. Zajímavá je taky zdejší bronzová koruna a zvonkohra. O tom, co přesně se ve Fátimě v roce 1917 odehrálo, se dozvíte v samostatném článku.

#6 Bom Jesus do Monte

Kostel Bom Jesus do Monte je pro změnu pokladem města Braga. Na Seznamu světového dědictví UNESCO je teprve od roku 2019, to ale na jeho kráse nic nemění. Svatyně, jejíž název můžeme přeložit jako „dobrý Ježíš z hory“, je vlastně poutním místem s naprosto fenomenálním schodištěm. Při vyšlapání nahoru překonáte 116 výškových metrů a možná tu dneska spatříte někoho, kdo poleze nahoru po kolenou – je to připomínka věřících v Kristovu cestu s křížem.

Svatyně nad schody pochází z roku 1722, jehož erb je dodnes k vidění nad branou. Schodiště je zvláštní ve své klikatosti i v tom, že je věnováno pěti smyslům (zrak, sluch, hmat, čich, chuť) a každý smysl je symbolizován jinou fontánou.

Bom Jesus do Monte
Za návštěvu v Portugalsku rozhodně stojí i Braga.
Zdroj:
Bigstockphoto

#7 Katedrála Sé

V Portu, které patří k nejproslulejším turistickým cílům v Portugalsku, nesmí vaše zraky minout katedrála Sé, která je podivuhodnou směsicí několika architektonických stylů. Bez debat tu uvidíte gotický a románský styl a taky ukázku portugalské větve stylu barokního. Místo bylo tvořeno celých šest století – katedrála pochází z 12. století, klášter opodál je z 16. století a v 17. století ještě byla dokončena chrámová kaple.

katedrála Sé Porto
V Portu nevynechte katedrálu Sé.
Zdroj:
Bigstockphoto

#8 Évora

V jižním Portugalsku ve městě Évora zase zaplesá srdce všem, kteří milují dávné doby. Hodně dávné. Jsou tu totiž pozůstatky římského chrámu z 1. století, který byl vybudován v korintském stylu. Jeden čas byl dokonce součástí středověké budovy. Prohlédnout si tady můžete úžasné mramorové a 7,68 metru vysoké sloupy.

Évora Portugalsko
Évora vám přiblíží dávné časy.
Zdroj:
Bigstockphoto

#9 Maurský hrad

Pozůstatky po Maurech si můžete prohlédnout nedaleko už zmíněné Sintry, na pořádném kopci, z něhož je krásný pohled na okolí. Iberský poloostrov byl v raném středověku pořádně pod tlakem Arabů, kteří ho nakonec dobyli. Maurský hrad je proto takový pozůstatek a upomínka v jejich pobyt na území dnešního Portugalska. 

Maurský hrad
Maurský hrad nedaleko Sintry nabízí krásný výhled.
Zdroj:
Bigstockphoto

Maurský hrad byl vystavěn během 9. století, v té době měl sloužit jako ochrana před nájezdy na Sintru. Od 12. století už bohužel jen upadal a v 19. století už z něj skoro nic nezbývalo. Sintru a okolí si ovšem oblíbil Ferdinand II., který do něj pěkně zainvestoval. Dneska tu tedy je na co se dívat. A ta atmosféra!

#10 Christ the King

A teď ještě z jiného soudku. Svatyně Krista Krále se tyčí v Almadě a je z nádherný výhled na nedaleký Lisabon, který je odsud jen přes řeku (a významný most). Stavba vznikla v roce 1959, a pokud máte dojem, že vám připomíná sochu Krista v Riu de Janeiro, máte dojem správný. Portugalská svatyně byla totiž právě dílem v Riu inspirovaná a postavena byla jako dík za to, že bylo Portugalsko ušetřeno 2. světové války a toho, co k ní patřilo.

Christ the King
Kdepak, to není Rio. To je Almada!
Zdroj:
Bigstockphoto

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

 
 

Místo

38° 43' 20.1072", -9° 8' 21.6132"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

10 nejzajímavějších památek Portugalska: Kristus nad řekou, pohádkový palác i fenomenální schodiště