Přejít k hlavnímu obsahu

Luxusní Maledivy - prý poslední pozemský ráj, kde dovolená stojí sta tisíce!

Maledivy – to je synonymum nejen pro ostrovní státeček uprostřed Indického oceánu, ale i pro místo, kde je možné strávit tu nejluxusnější dovolenou na naší planetě. Dříve téměř neznámé místo je dnes považováno za jeden z posledních rájů na Zemi, kde můžete strávit dovolenou se vším komfortem, ale zároveň obklopeni čistou a neporušenou přírodou.

Milovníci přesných údajů ocení fakta, která tuto oblast na naší planetě charakterizují – 1200 ostrovů a ostrůvků, z toho jen zhruba dvě stovky obydlených, které jsou uspořádány do 19 souostroví. To vše začíná zhruba 500 kilometrů jižně od břehů Indie a táhne se dalších 800 kilometrů jihovýchodním směrem. Všechny ostrovy jsou korálové původu – respektive vápencové schránky odumřelých měkkýšů a korály obklopily vrcholy podmořských sopek a položily tak základ Malediv.

Kam na Maledivy?

Maledivy patří, co se cen týče, mezi nejdražší dovolenkové destinace na světě. Na druhou stranu je ale vysoká cena kompenzována tou nejvyšší kvalitou služeb. Velmi specifické je zde ubytování pro turisty. Pokud čekáte ohromné hotelové komplexy, jste na omylu. Místo klasických hotelů bydlí turisté v bungalovech přímo na pláži, nebo v tom úplně nejlepším případě ve vodních vilách – tj. v domech, které na kůlech stojí těsně nad průzračnou vodní hladinou. Rčení „spal jsem jako na vodě“ na Maledivách dostává úplně jiný význam.

Své kouzlo má i dovolená na Svatém Martinu: Na Svatý Martin se nejezdí na bílém koni, ale letadlem proklatě nízko nad zemí

Na co nesmíte zapomenout před odjezdem
Pro vstup do země je nutné turistické vízum, ale není se čeho bát – to vám vydají přímo na letišti na počkání. Mnohem větším problémem by mohla ale být platnost vašeho pasu. Maledivským úřadům nestačí, že je platný po dobu vašeho pobytu, ale vyžadují jeho platnost i šest měsíců po návratu z vaší dovolené. Vyplatí se proto, než odcestujete, všechno pečlivě zkontrolovat.

Obecně se dá říci, že čím větší ostrov, tím větší zábava a více možností vyžití. Z jiného úhlu pohledu – jestli se chystáte na Maledivách strávit romantickou dovolenou ve dvou, samota v plážovém domku na menším ostrůvku vám určitě nebude vadit. Podstatný je také výběr toho „správného“ atolu. Na atolu Malé jsou „klasické“ plážové bungalovy a cesta sem netrvá z letiště déle než deset minut jízdy na rychlém člunu. Naproti tomu atol Ari leží více než 100 kilometrů od letiště, ale svým zázemím uspokojí i tu nejnáročnější klientelu.

Kýč? Ne, jen každodenní maledivská realita.
Zdroj: ESO travel

Bydlím. A co dál?

Samozřejmě, že dovolená není jen o polehávání na pláži. I když, buďme k sobě upřímní – ty maledivské k tomu svou čistotou a příjemným pozvolným přístupem do moře přímo vybízejí. Většina cestovních kanceláří nabízí dovolenou na Maledivách formou all-iclusive programu. Odpadnou vám tak i starosti s nákupem potravin, popřípadě výběrem té správné restaurace – vše pro vás připraví váš hotel. Maledivská kuchyně je v mnohém inspirována indickou, takže o nové chuťové zážitky zde opravdu není nouze.

A co třeba Havaj na Havaji: Poznejte Pearl Harbor, krásné pláže a svůdné sexy tanečnice

Kapitáne, kam s tou lodí..?
Mírně problematické bývá plánování přesunu z nebo na letiště v hlavním městě Malé. Protože je tato oblast plná útesů, často zákeřně skrytých těsně pod hladinou, jsou lodní plavby mezi některými lokalitami povolené jen za denního světla. Pokud tedy přiletíte někdy během noci, nemine vás čekání na letišti. Nutno ale podotknout, že většina cestovek plánuje lety tak, aby turisté čekat nemuseli.
Maledivy tvoří více než 1200 ostrovů a ostrůvků korálového původu.
Zdroj: ESO travel

Pravděpodobně tím nejrozvinutějším sportem, který se zde ve velkém provozuje, je potápění a šnorchlování. Tropické moře, které omývá břehy Malediv, k tomu přímo vybízí. Hejna ryb nejsou bohatá co do počtu, ale tento „nedostatek“ nahrazují druhovou pestrostí. Podle odhadů přírodovědců zde žijí tři čtvrtiny všech druhů ryb, které žijí v tropických vodách.

TIP: Vydejte se na dovolenou na Maledivy a poznávejte místní podmořský svět, projděte se po nádherných plážích a relaxujte s koktejlem v ruce. Maledivy jsou rájem pro luxusní dovolenou.

Na svých podmořských toulkách ale můžete potkat i menší druhy žraloků, rejnoky nebo mořské želvy. Jen osoby s duší lovce pravděpodobně zklame, že místní vláda zakázala rybolov všem kromě místních rybářů. Turistům je dovoleno jen tzv. „tag and release“ rybaření, kdy rybku chytí, ale hned vzápětí zase pustí zpátky do mořských vln. Velkým zážitkem bývá také večeře přímo na pláži při západu slunce. Tu ocení hlavně romantici tělem i duší.

Super podmínky pro potápění jsou i u Austrálie: Vydejte se k Velkému bariérové útesu - největšímu živému útvaru, který je vidět i z vesmíru

Nejčastějším typem ubytování jsou na Maledivách bungalovy přímo na pláži.
Zdroj: ESO travel
Zvyky místních
Maledivy jsou muslimskou zemí – od toho se tedy odvíjejí některé místní zvyklosti. Rozhodně zapomeňte, že si na dovolenou přivezete vlastní zásoby alkoholu. Jeho dovoz je přísně zakázán. Stejně tak i prodej. Jedinou šancí je zajistit si all-iclusive program, který zahrnuje i alkohol. Další přísný zákaz se vztahuje na nudismus, v plavkách se navíc můžete pohybovat jen na pláži, mimo ni se důrazně doporučuje alespoň tričko a šortky.

Mimochodem, věděli jste, že…

Maledivské souostroví je svou polohou uprostřed vln Indického oceánu natolik atypické, že se k němu váže mnoho zajímavostí a světových nej. Pokud se sem někdy vydáte na dovolenou, pak vězte, že ji strávíte v nejplošší a zároveň nejníže položené zemi na světě.

Nejvyšší „hora“ leží ve výšce celých 270 centimetrů (!!) nad mořskou hladinou. A právě tato nízká poloha, kdy více než 80 % maledivského území leží pod úrovní hladiny světového oceánu, bude v blízké budoucnosti velkou hrozbou. Při současném tempu tání ledovců a následného stoupání hladiny oceánu se může stát, že za několik desítek let budeme Maledivy na mapě hledat marně. Místní vláda už proto začala šetřit a uvažuje o koupi území jinde. Jako nejpravděpodobnější se jeví odkup části území od Srí Lanky, Indie nebo Austrálie.

Západ slunce nad maledivskou pláží je podívaná jako z pohádky.
Zdroj: ESO travel

I o tomhle problému můžete přemýšlet, až budete chytat bronz na některé z krásných pláží. Dost možná si budete připadat trochu jako trosečník na pustém ostrově, ale klidně se s vámi vsadíme, že na Robinsona Crusoe nečekala v bungalovu výborná večeře o třech chodech.

Za sluncem na Kubu: Jak voní a zní ostrov svobody? 5 věcí, které dělají Kubu Kubou

 
 

Místo

1° 54' 55.3824", 73° 24' 3.3264"
Rubrika:
Aktivity:

Odpočinek

Autor:
Lucie Štěrbová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Luxusní Maledivy - prý poslední pozemský ráj, kde dovolená stojí sta tisíce!