Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Malé státy Střední Ameriky skrývají jednu z největších bezcelních zón světa

Kterou zemí byl inspirován termín „banánová republika“, kdo dokáže rozpoutat válku kvůli fotbalu, a kde mají nejšťastnější obyvatele? To všechno, ale třeba i to, kde je opravdový ráj ptáků, stromů či památek starých Mayů, se dozvíte v tomto článku.

Když se řekne Střední Amerika, každému se jako vybaví buďto Kuba a okolní karibské ostrovy, nebo Mexiko. Zbylých sedm států spojnice severní a jižní Ameriky zůstává ve stínu turisty vyhledávanějších sousedů, ačkoliv příroda je na nich téměř stejná, sdílejí společnou historii a mohou se pyšnit ještě lecčím jiným. Pojďme si je představit.

Většina z nás zná kávové bobule jen v upraženém stavu. Takhle vypadají při sklizni.
Zdroj: ESO travel

Belize – Anglie, kterou přestěhovali do Ameriky

Ve spoustě těch méně rozvinutých zemí je docela potíž se dorozumět anglicky. Pro Belize to ale neplatí. Obklopen španělsky mluvícími zeměmi je Belize jediný stát v okolí, v němž je oficiálním jazykem angličtina. Jde vlastně o takovou malou Anglii mimo Anglii. Od originálu ji poznáme podle palem a aut jezdících vpravo.

V tomto mladém státě (který získal nezávislost na britské koruně roku 1981) najdeme jediný kostel anglikánské církve na světě, který se nachází mimo Britské ostrovy. Kromě toho mohou turisté navštívit i národní muzeum využívající prostory bývalé věznice jejího veličenstva. Kdo se tudy prochází, je odsouzen k nepodmíněnému odnětí starostí na dobu trvání dovolené.

Guatemala – země, kde by Enti z Pána prstenů zajásali

I po vyhlášení nezávislosti v Belize zůstaly ještě nějakou dobu v zemi tanky britského impéria, to pro případ touhy Guatemaly zmocnit se slabšího souseda. Nestalo se tak, a tak Guatemala 330 kilometrů svých pláží nezdvojnásobila. I tak jde stále o úctyhodné číslo.

  • Úctyhodné číslo je i 1 200. To je minimální odhad uměleckých děl, které za svého života vytvořil slavný barokní malíř Rubens. Podívejte se do jeho domu v belgických Antverpách.

Krom toho se jižní soused Mexika může pyšnit opravdu nedotčenou přírodou. Guatemala v jazyce Mayů znamenalo „země stromů“ a tomuto názvu krajina zůstává věrná. Ze všech států Střední Ameriky mají právě tady největší plochy označené jako národní park nebo přírodní rezervace. Mluvící stromy z knih J.R.R. Tolkiena by tu mručely blahem.

77 kilometrů a dva pruhy zdymadel, to je Panamský průplav. V roce 2015 by měl být dostavěn třetí pruh.
Zdroj: ESO travel

Panama trochu jinak

Další ze států středoamerické sedmičky – Panamu – si můžeme přiblížit ve výčtu faktů:

  • Ačkoliv je mnohonásobně menší než Spojené státy i Kanada, hnízdí v ní mnohem více ptáků než v obou zemích dohromady.
  • Nejpopulárnějšími sporty v zemi jsou baseball, fotbal a box. Ostatní odvětví zdaleka nedosahují takové obliby jako tyto tři.
  • Panamci netisknou vlastní bankovky, vedle vlastních mincí centavos používají americké dolary.
  • Podle průzkumu sedmdesát procent Panamců nikdy neslyšelo píseň Panama od kapely Van Halen.
  • Díky Panamskému průplavu se v Panamě nachází druhá největší bezcelní zóna na světě po Hongkongu. Kam se hrabou naše duty free shopy.

Salvador – místo disciplinární komise fotbal řeší raketomety

Patříte k těm vášnivým fotbalovým fanouškům, kteří by na podporu svého týmu nejraději poslali na soupeře tanky? V Salvadoru to roku 1969 udělali. Rozhodující zápas kvalifikace o postup na mistrovství světa 1970 národní tým proti Hondurasu vyhrál 3:0. To vyústilo v terorizování Salvadořanů žijících v Hondurasu, a tak na jejich záchranu přes hranice pochodovala armáda. Nutno podotknout, že pochopitelně nešlo jen o fotbal, to by byla trochu silná káva. Napětí mezi oběma státy se už dlouho dalo krájet a zmíněný zápas jen dovršil vzájemnou nevraživost.

Fotbalová válka netrvala ani pět dnů, proto se jí také říká stohodinová. Stálo za ní také to, že lidé z přelidněného Hondurasu utíkali do sousedního státu, kde zabírali volnou půdu. Ještě malý dodatek: na šampionátu nakonec Salvador utrpěl tři porážky od domácích Mexičanů, Sovětů a Belgičanů a při skóre 0:9 se poroučel domů jako jeden z prvních.

Díky příjmům spojeným s kanálem se z Panamy stalo opravdu moderní město.
Zdroj: ESO travel

Honduras – tam, kde se narodil výraz „banánová republika“

Krom fotbalové vojny se Honduras zapsal do dějin ještě několika dalšími věcmi, mimo jiné i tím, že díky němu používáme výraz „banánová republika“. Americký spisovatel O. Henry tento termín poprvé použil právě ve vztahu k Hondurasu.

Vedle banánů skýtá země turistům třeba pohled na jedny z nejstarších dochovaných hodin světa nebo velké množství mayských památek. Díky těm v Hondurasu se podařilo objevit spoustu tajemství jejich jazyka a kultury vůbec.

Přečtěte si také o Kubě:

Nikaragua -  sběratel středoamerických „nej“

Ve vztahu k Nikarague najdeme celou řadu věcí, kterými převyšuje ostatní státy v oblasti, nepočítáme-li do skupiny Mexiko. Je největší rozlohou, v jeho nitru nalezneme nejstarší zachovalé město ve Střední Americe (León Viejo) nebo největší jezero (Nicaragua). Občané také, jako první v širém okolí, si do čela zvolili prezidentku (1991).

Ačkoliv ekonomicky patří Nikaragua mezi nejchudší státy světa, co do přírodního a kulturního bohatství je na tom velice dobře.

Nikaragua se pyšní spoustou nádherných vulkánů. Tenhle se jmenuje Masaya.
Zdroj: ESO travel

Kostarika – proč bychom se netěšili?

Před několika lety britská organizace New Economic Foundation provedla průzkum zkoumající aspekty štěstí v jednotlivých zemích světa. Kostarika získala jeden z nejvyšších indexů, takže v ní údajně žijí velmi šťastní lidé. Jaký k tomu mají důvod?

  • Štastní lidé žijí i v albánském Beratu. Večery se živou hudbou v ulicích jsou tam "večerním" chlebem.

Příčin můžeme najít hned několik. Třeba to, že ačkoliv již mnohokrát ve fotbale porazila Salvador, ve válku to nikdy nevyústilo. Náladu určitě místním zvedá pohled na šestadvacet národních parků, které v úhrnu pokrývají čtvrtinu rozlohy země. Ty také poskytují útočiště pro devadesát rostlinných a živočišných druhů, které nenajdeme nikde jinde na světě. Důvody k radosti dávají také turisté, kteří utrácejí peníze při cestě do Guayaba, archeologicky hodnotné indiánské památce.

Kostarika se může bránit případnému napadení maximálně mohutným výbuchem sopek. Armádu totiž nemá. Na obrázku vulkán Arenal.
Zdroj: ESO travel
 
 

Místo

9° 55' 42.996", -84° 4' 54.696"
Rubrika:
Aktivity:

Odpočinek

Autor:
Jan Švestka

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Malé státy Střední Ameriky skrývají jednu z největších bezcelních zón světa