Přejít k hlavnímu obsahu

Sever Bulharska: tipy na výlet a dovolenou

Pokud byste srovnali návštěvu severu a jihu Bulharska, dáme ruku do ohně za to, že si budete připadat jako ve dvou naprosto odlišných státech, možná i světech.

Oproti jihu země, který je doslova prošpikovaný plážovými letovisky a oblíbenými turistickými cíli, sever tak trochu zaostává. A to je možná dobře.

Zdejší kouzelná a turisty prakticky nedotknutá a nepoznamenaná příroda a prázdné pláže, které si zamilují zejména vyznavači naturismu, totiž lákají ke klidné a ničím nerušené dovolené v místech, kde je svět ještě v pořádku. Kam během (tý)dnů strávených na severu Bulharska zamířit? Máme pro vás tři tipy!

Kam do přírody: Park Vrachanski Balkan

Na severu národní parky, kterými proudí davy turistů, nehledejte. Příroda je tady sice kouzelná a divoká, na značené cesty pro (příležitostné) turisty byste tady ale čekali marně. Přesto můžete navštívit park Vrachanski Balkan o rozloze 30 129,9 ha, který byl zřízený dne 21. prosince 1989.

Balkánský přírodní park Vrachanski se rozkládá v obcích Vratsa , Krivodol , Mezdra , Varshets a Svoge. Kromě neuvěřitelného počtu zajímavých rostlin (asi 28 % veškeré bulharské flóry) tady můžete narazit na endemické druhy, tvořící asi 50 % jejich globální populace. 13 druhů je dokonce součástí 13 tzv. „Červené knihy“.

Co se týče fauny, najdete tady více než 1200 bezobratlých druhů, 11 druhů obojživelníků a 15 druhů plazů. Z více než 180 druhů ptáků je v přírodním parku 157 chráněno zákonem a 38 z nich součástí zmíněné Červené knihy. Narazit tady můžete taky na 39 druhů savců, z nichž řada je taktéž chráněná na národní úrovni.

Park Vrachanski Balkan Bulharsko
Součástí parku je několik desítek endemických druhů a ohrožených živočichů.
Zdroj:
Bigstock.com

Kam do města: Pleven

Sedmé nejlidnatější město Bulharska najdete v severní části země a je správním střediskem stejnojmenné provincie. Pleven je po Ruse a Varně největší město severu Bulharska. Že vám něco název města říká? Aby taky ne!

K městu se totiž váže významná historická událost. Řeč je samozřejmě o oblehání Plevna, které trvalo od 20. července do 10. prosince 1877. Šlo o akci během rusko-turecké války, během níž spojená ruská a rumunská vojska oblehala město Plevno, které pro změnu bránila osmanská armáda.

Plevno sice nakonec kapitulovalo, na druhou stranu ale zdrželo hlavní ruský postup na jih a způsobilo ruské i rumunské armádě těžké ztráty.

Město Pleven Bulharsko
Město je neodmyslitelně spjato s historickým obléháním během rusko-turecké války.
Zdroj:
Bigstock.com

Kam za zábavou: Pláže a kemp Durankulak

Jak už jsme zmínili výše, na severu Bulharska nečekejte žádné hotelové resorty, plážové destinace, diskotéky ani aquaparky. Za těmi budete muset zamířit spíše na jih. I přesto se vyplatí severní část země navštívit. I tady si totiž užijete spoustu zábavy. I když tak trochu jiné.

Zamiřte do vesnice Durankulak, kde najdete nespočet liduprázdných pláží se zlatavým pískem. Oddávat se tady můžete sladkému nicnedělání nebo lenošení a na své si tady přijdou i milovníci nudismu a naturismu.

Ubytovat se můžete třeba ve stejnojmenném kempu (jediném v téhle části), který najdete přímo u pobřeží. Pamětníci možná správně namítnou, že je to kemp bývalých ostravsko-karvinských dolů. A mají pravdu! Někde dokonce najdete ještě i staré české nápisy.

Součástí kempu je větší parkoviště a vyhlášená restaurace s velmi příznivými cenami. Kemp je ze všech stran lemován divokými plážemi, kde jsou plavky tak trochu zbytečné.

Pláže a kemp Durankulak Bulharsko
Pláže na severu země jsou tak trochu jiné. Divoké a liduprázdné!
Zdroj:
Bigstock.com
 
 

Místo

43° 24' 59.6124", 24° 36' 22.6548"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Sever Bulharska: tipy na výlet a dovolenou