Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Hrady a zámky u našich sousedů nedaleko česko-polské hranice – hrad Książ s exotickou palmovou zahradou

Cestou směrem na Hradec Králové – Náchod – Broumov, jen pár kilometrů za česko-polskou hranicí, můžete obdivovat středověké hrady a nádherné zámky.

Hrad Książ ve Wałbrzychu

Začátkem naší prohlídky nechť je hrad Książ (česky „kníže”) ve Wałbrzychu (www.ksiaz.walbrzych.pl), třetí největší hrad v Polsku, jehož historie sahá ke konci 13. stol. Přiláká nás svou polohou v malebné krajinné oblasti, impozantním barokním Maxmiliánovým sálem a zpřístupněnými, historickými podzemními částmi z období 2. sv. války. Prohlídková trasa podzemí zahrnuje část tunelů 50 m pod hradem. Je doplněna multimediálními prezentacemi (v hradu i podzemí jsou k dispozici audiobooky v češtině). Úžasným zážitkem je i noční prohlídka hradu, během níž nás straší místní duchové. Nedaleko hradu je unikátní, skleníková palmová zahrada, muzeum porcelánu či muzeum techniky ve starém uhelném dole.

Na úpatí hradu Książ se nachází jedna z nejstarších zimních zahrad v Polsku – palmový skleník. Byl postaven v letech 1911-14 na popud Jana Jindřicha XV. Hochberga.

Ústředním objektem této vpravdě rajské zahrady je 15 metrů vysoká prosklená hala, jejíž interiérové obklady jsou zhotoveny z vychladlé lávy sopky Etna. Kromě exotické flóry zde můžeme najít také procházející se pávy a lemury. Vstupenka do zahrady je součástí vstupného prohlídky hradu Książ.

Navštivte i město Wałbrzych samotné 

Za zastávku určitě stojí i samotné historické město Wałbrzych. A pro ty, kteří se budou chtít zdržet déle, je zde i Hotel Książ (www.ksiaz.walbrzych.pl/turystyka/hotel), nebo Hotel s restaurací Maria s výbornými grilovanými specialitami (www.hotelmaria.sirbud.pl).
Zejména pro milovníky hradů a pěší turistiky doporučujeme navštívit zříceniny hradů Stary Książ, Nowy Dwór, Rogowiec, Radosno a Cisy, kam vás dovedou turistické stezky.

Hrad Grodno

Nádhernou polohu – nad Bystřickým jezerem – má také legendami opředený piastovský hrad Grodno, postavený knížetem Boleslavem Vysokým v r. 1198. V r. 1392 přešel do rukou českého krále a setrval v nich až do konce husitských válek. Seznámíme se zde s legendou o nešťastné kněžně Markétě, jejíž kostra straší v hradním podzemí. Obzvláště doporučujeme absolvovat noční prohlídku. A rozhodně vystoupejte až na hradní věž, z níž se rozprostírá malebný výhled do okolí. Hrad se v 16. stol. dočkal rozšíření v renesančním slohu a v posledních letech  prošel modernizací, při níž vznikl i nový multimediální sál.

V krásných, historických renesančních budovách hradu Grodno, který patří obci Zagórze Śląskie, můžete dokonce i přenocovat anebo si vychutnat dobré jídlo v jeho Rytířské krčmě (www.zamekgrodno.pl/cz). V restauraci nedalekého hotelu Maria Antonina (www.hotelmariaantonina.pl) si pak můžete pochutnat na marinovaných pstruzích s petrželovým olejem a kompresovanými okurky.

Zámek Jedlinka

Pokud vám čas dovolí, můžete se na zpáteční cestě do Wałbrzychu stavit v lázních Jedlina – Zdrój, v zámku Jedlinka. Zámek vznikl na místě dvorce ze 17. století. Zde můžete k přenocování využít místní hotely jako např. Jedlinka, hostel a apartmány u zámku Jedlinka (www.hoteljedlinka.pl) či Vilu Kwiaty Polskie (www.jedlina-zdroj.net). Pro milovníky piva je tu nedaleko zámku i pivovar (www.browarjedlinka.pl). 

Pro návštěvníky regionu jsou organizovány  i bezplatné prohlídky měst a turistických atrakcí – více na www.facebook.com/LOTAglomeracjiWalbrzyskiej nebo v česko-polském průvodci https://lotaw.pl/materialy-promocyjne/2_Przewodnik_po_AW(PL-CZ).pdf.

logo

logo

 
 

Místo

50° 45' 40.5612", 16° 16' 11.7084"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
redakce

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Hrady a zámky u našich sousedů nedaleko česko-polské hranice – hrad Książ s exotickou palmovou zahradou