Přejít k hlavnímu obsahu

Češi můžou do Bulharska bez omezení. Pro návrat do ČR stačí antigen

Bulharsko uvolnilo pravidla pro turisty cestující z České republiky. Nově není pro vstup do země vyžadován negativní test, očkování ani doklad o prodělání covidu!

Původně se počítalo s tím, že do země budou moci bez testů a dalších omezujících opatření cestovat pouze Češi, kteří byli minimálně před 22 dny očkování alespoň jednou dávkou vakcíny.

Země by se tak přiřadila ke Slovensku, Německu, Rakousku, Polsku, Slovinsku a Maďarsku, pro které platí totožné podmínky. Nakonec byla ale tato podmínka zrušena a Češi mohou do země od 16. 6. 2021 cestovat bez omezení.

Česko se chystá vpouštět cestující z Bulharska s jednou dávkou covidové vakcíny podle dříve vládou schváleného usnesení od pondělí 21. června.

Zpátky do ČR autem? Test nepotřebujete!

Co se týče návratu z Bulharska zpět do České republiky, povinnost prokazovat se očkováním, certifikátem o prodělané nemoci nebo testem (stačí antigenním) stále platí pro turisty vracející se hromadnou dopravou (autobusy, letadla, vlaky apod.).

V případě cesty do ČR individuální přepravou (např. vlastním automobilem) není třeba disponovat testem před započetím cesty, ale i nadále platí povinnost podstoupit antigenní nebo RT-PCR test na přítomnost SARS-CoV-2 nejpozději pátý den po příjezdu do ČR.

Výjimku z výše uvedeného mají pouze osoby, které se prokážou národním certifikátem o provedeném očkování (1 nebo obě dávky) nebo osoby, které mohou doložit certifikát o prodělání nemoci covid-19. Podmínka testování se netýká ani dětí do 6 let nebo osob s poruchou intelektu.

Před návratem do České republiky je potřeba na stránkách plf.uzis.cz vyplnit příjezdový formulář a vygenerovaný QR kód ukázat při odbavení na letišti v Bulharsku i v Česku.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

 
 

Místo

42° 42' 4.6907", 23° 20' 8.286"
Rubrika:
Aktivity:

Odpočinek

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Češi můžou do Bulharska bez omezení. Pro návrat do ČR stačí antigen