Přejít k hlavnímu obsahu

Na Nový Zéland nově jedině s elektronickým cestovním povolením a po zaplacení turistického poplatku

Tolkienova krajina láká na přenádherné scenerie, nejčistší jezera světa, filmové atrakce, svítící jeskyně i obří gejzíry tryskající horkou vodu několik metrů vysoko. Pokud sem cestujete za poznáním, místní kulturou nebo se jednoduše chcete projít filmovou krajinou Bilba Pytlíka a statečného Froda, měli byste svou cestu sem začít plánovat dostatečně dopředu. Nově se totiž budete muset vybavit elektronickým cestovním povolením a do země se dostanete pouze po zaplacení turistického poplatku.

Elektronické cestovní povolení

Nový Zéland zavádí elektronické cestovní povolení podobné již platnému povolení ESTA v USA. Co to znamená v praxi? Především to, že cestovatelé z 60 zemí s bezvízovým stykem budou potřebovat NZeTA (New Zealand Electornic Travel Authority).

Opatření se týká cestovatelů ze všech členských zemí EU, Norska, Švýcarska, Izraele a Malajsie. Samotná cena povolení se pohybuje mezi 9-12 NZD (cca 5-7 EUR) a liší se v závislosti na druhu zařízení, ze kterého jste podali žádost (mobilní aplikace/webová stránka).

Důvodem pro zavedení elektronického cestovního povolení NZeTA je rozšíření bezpečnostní kontroly na hranicích a zabránění vstupu osob, které by představovaly potenciální bezpečnostní riziko.

Tento typ povolení musí mít všichni cestovatelé, kteří do země vycestují po 1. říjnu 2019. Pokud byste toto povolení nevlastnili, nebudete vpuštěni na palubu letadla!

Nově zavedený turistický poplatek

Kromě novinky v podobě elektronického cestovního povolení je ke stejnému datu (tj. 1. říjnu 2019) zaveden také turistický poplatek IVL (International Visitor Conservation and Tourism Levy) ve výši 35 NZD (cca 20 EUR), který má sloužit jako příspěvek k rozvoji turistické infrastruktury.

Jak výše zmíněný poplatek za cestovní povolení, tak turistický poplatek lze hradit najednou. Následně je možno do země vstoupit vícekrát po dobu 2 let (poplatky ale musí být vázány na platný cestovní pas).

Více informací o poplatku i cestovním povolení najdete zde.

 
 

Místo

-42° 35' 30.102", 172° 43' 3.3708"
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Na Nový Zéland nově jedině s elektronickým cestovním povolením a po zaplacení turistického poplatku