Přejít k hlavnímu obsahu

Nejčistším jezerem světa prohlédnete až do hloubky 80 metrů

Při vyslovení jeho názvu se vám dvakrát zamotá jazyk a třikrát zkroutí palec u levé nohy. No jen schválně – zkuste si takhle bez nácviku vyslovit název nejčistšího jezera na světě. Je součástí novozélandského národního parku Nelson Lakes a původní Maorové mu říkají Rotomairewhenua.

Pro potřeby našeho článku ale bude stačit, pokud si zapamatujete jeho druhý název, který zní jednoduše – Blue Lake. Podle novozélandského Národního institutu výzkumu vody a atmosféry (NIWA) je jezero tak čisté, že můžeme jasně vidět až do hloubky 80 metrů. Najdeme ho na Jižním ostrově Nového Zélandu ve zmíněném parku Nelson Lakes.

Svou optickou čistotou se voda v jezeře podobá čistotě destilované vody. A i to je možná důvod, proč je do jezera vstup zakázán. Pro Maury mělo jezero nadpřirozenou moc a považovali ho za svaté. Dnes se Blue Lake dostává do zájmu fotografů a nadšených cestovatelů, kteří přijeli na Nový Zéland za jedinečnými krásami, které nemají jinde ve světě obdoby.

Blue Lake je napájeno vodou ze sousedního ledovcového jezera Constance. Voda do něj přitéká skrz hromadu sesuté půdy, která zde tvoří přírodní hráz. Díky ní je voda v jezeře přírodně filtrována, a hraje tak všemi odstíny modré a fialové.

Již výše jsme zmínili, že jezero je pro místní posvátné, a proto do něj nesmí nikdo vstupovat. Výjimku v minulosti získal dánský fotograf a novinář Klaus Thymann v rámci akce Projekt Pressure, který mapuje unikátní přírodní zajímavosti. Vznikly tak jedinečné snímky, které dávají jezeru vyniknout v celé své kráse.

Zdroj

 
 

Místo

-42° 3' 32.9436", 172° 39' 29.2752"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Nejčistším jezerem světa prohlédnete až do hloubky 80 metrů