Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Mazurská jezera: polský poklad může letos do kapsy strčit i Balt

Rádi byste letos v létě zavítali k vodě, ale spíš levně a ani to nemusí být moře? Zajeďte se podívat k Mazurským jezerům. Je to polský přírodní poklad.

Z Prahy se na severovýchod Polska, kde Mazurská jezera najdete, dostanete zhruba za 11 hodin jízdy autem. Pokud vám to přijde hodně, věřte, že to za to bude stát. Poláci jsou na tuhle oblast nesmírně hrdí a vy určitě rázem pochopíte proč.

Vodní plocha Mazurských jezer tvoří asi 39 000 ha. To je dost na to, aby si tu každý našel svůj kousek ráje na odpočinek, koupání i rozmanité vodní sporty. Nejoblíbenějším jezerem je pravděpodobně Śniardwy, které je tím největším polským a po němž se můžete plavit i lodí. Pak to trošku připomíná plavbu po moři, tak velkolepá vodní plocha je.

Mazurská jezera z výšky 2
U Mazurských jezer si každé najde to své. Je libo koupání, vodní sporty nebo spíš jízdu na kole?
Zdroj:
Shutterstock

Jezer je ale samozřejmě mnohem víc – celý systém tvoří neuvěřitelné 2 000 jezer (počítají se i skutečně malá jezírka). Některé propojují kanály, jimiž se dá proplout. Na čemkoli!

Pláže velkých jezer jsou písečné, stejně tak i dno. Vstup do vody bývá pozvolný, což ocení hlavně rodiny s dětmi nebo senioři. Asi nemusíme dlouze zmiňovat, že si na své přijdou vyznavači paddleboardingu, plavbě na plachetnici, kajaku, člunu a na dalších plavidlech.

Mazurská jezera – plavba
Mazurská jezera můžete klidně celá přeplavit – na čemkoli!
Zdroj:
SanMateo / Shutterstock

Vzhůru na výlet!

Jakmile vás na Mazurech omrzí koupání, můžete zavítat do některého z městeček na břehu, kde najdete restaurace, hospůdky, kavárny a další podniky. Ke všemu mluvíme o Polskunajíte se tu a osvěžíte poměrně levně. Pokud můžete, vydejte se sem po skončení letních prázdnin, kdy je tu ještě levněji a nebývá tu tolik lidí.

Zdejší perlou a turistickým centrem jsou Mikołajki, kde si skutečně užijete dovolenkový den jako každý jiný. 

Mikolajki – Mazurská jezera
U Mazurských jezer vám nebude chybět vůbec nic.
Zdroj:
Jolante Wojcicka / Shutterstock

Kromě blízkých městeček se nabízí výlet taky na místo zvané Mazurský eden, kde si můžete prohlédnout dřevostavby nebo vikinské lodě. Když si s sebou vezmete kolo, můžete si oblast prokřižovat právě na něm. Krásně si to tady ale můžete prochodit i pěšky.

Mazurská jezera z výšky
Mazurská jezera zaujímají plochu asi 39 000 ha.
Zdroj:
Shutterstock

Skvělým tipem na výlet je obec Popielno, kde budete mít možnost spatřit tarpany, což jsou evropští divocí koně, kteří na konci 19. století vyhynuly a jejichž plemeno bylo po válce znovu vyšlechtěno do původní podoby.

Na jezeru Dobskie se zase nachází ostrov, který je hnízdištěm kormoránů, které můžete v klidu pozorovat. A pokud jste spíš na technické památky, jistě vás zaujme otočný most přes Luczaňský kanál ve městě Giźycko. 

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 2

 
 

Místo

53° 43' 11.8344", 21° 33' 48.726"
Rubrika:
Aktivity:

Odpočinek

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Mazurská jezera: polský poklad může letos do kapsy strčit i Balt