Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Nejkrásnější rakouská jezera blízko hranic: Navštivte ikonické Hallstättersee nebo klenot, kterým spousta Čechů jenom projíždí

Dopřejte si dovolenou u vody. A nejen u ní! Třeba v Rakousku můžete spojit (vysoko)horskou turistiku s odpočinkem u průzračných jezer. Která si zaslouží vaši návštěvu?

Hallstättersee

Nemůžeme samozřejmě začít jiným jezerem, než právě tím, které je součástí magické vesničky zapsané na seznam kulturního dědictví UNESCO. Jde samozřejmě o Hallstatt, jehož stupňovité domky vznikly ještě v době, kdy se na místo bylo možné dostat výhradně lodí.

Od Česka jsou vesnička a jezero Hallstättersee vzdálené zhruba 177 kilometrů. A co vás tady čeká? Čtyři veřejné pláže, visutý most, který vede nad nejhlubším místem jezera (125 metrů) i atraktivní aktivity v okolí.

Navštivte třeba solnou komoru, což je vlastně důl starý 7 000 let, nebo vyhlídku Pět prstů, řeku Waldbach i Dachsteinskou ledovou jeskyni nebo jeskyni Mamutí. Ubytovat se můžete přímo v Hallstattu nebo ve městech Obertraun a Bad Goisern.

Jezero Hallstättersee v Rakousku
Jezero Hallstättersee omývá ikonické městečko Hallstatt, které najdete na každé druhé rakouské fotografii.
Zdroj:
Bigstockphoto

Mondsee

Tohle jezero je zajímavé zejména svým netradičním tvarem připomínající měsíc. A další specifikum potěší také cestovatele, kteří se touží v jezeru svlažit. Mondsee totiž patří mezi nejteplejší jezera Rakouska!

Od Česka je vzdálené cca 160 kilometrů a jeho krásu si můžete prohlédnout už z dálnice, která se nachází v jeho bezprostřední blízkosti. Přesto je jezero průzračné čisté, kvůli čemuž si ho oblíbily i kolonie pstruhů a dalších vodních živočichů.

Oddávat se tady můžete koupání i dalším vodním sportů nebo vyrazit na horu Schafberg, či stěnu Drachenwand se stejnojmennou ferratou, která se tyčí přímo nad jezerem. Ubytovat se můžete v nespočtu hotelů, apartmánů i v soukromí a to nejen v samotném středisku města Mondsee, ale také v nedalekém Sankt Lorenz.

Jezero Mondsee v Rakousku
Jezero Mondsee vás překvapí svým netradičním tvarem připomínající měsíc.
Zdroj:
Pixabay

Wolfgangsee

Pokud vás kromě přírodních krás lákají i relaxační a odpočinkové procedury, zamiřte k jezeru Wolfgangsee. Lázeňské centrum, které nepůsobí ani během hlavní turistické sezóny přeplněně, vás překvapí několika základnami vodních sportů i významnou dominantou v podobě vrcholu Schafberg, ze kterého dohlédnete až na masiv Dachstein.

Největší jezero Salcburska, které je od Česka vzdálené 183 kilometrů, vás překvapí průzračně čistou vodou, která se během letních měsíců vyhřeje až na příjemných 24 stupňů. Oddávat se tady opět můžete rozmanitým vodním sportům, turistice, cyklistice, nordic walkingu nebo golfu.

U jezera leží střediska Sankt Wolfgang a Sankt Gilgen, kde se můžete ubytovat. A pokud by vás zajímalo, jak přišlo jezero ke svému názvu, prozradíme, že ho nezdědilo po skladateli Wolfgangu Amadeu Mozartovi, ale po biskupu svatém Wolfgangu z Regensburgu, který zde podle legendy nechal v 10. století postavit první kostel.

Jezero Wolfgangsee v Rakousku
Jezero není pojmenováno po skladateli Wolfgangu Amadeu Mozartovi, ale po biskupu svatém Wolfgangu z Regensburgu.
Zdroj:
Bigstockphoto

Attersee

Ledovcové skalní jezero, kterému je někdy též přezdíváno jezero Kamenné, najdete 141 kilometrů od českých hranic. Jde o třetí největší rakouské jezero a zároveň největší jezero Solné komory, proto se mu ne nadarmo přezdívá Rakouské moře.

Ani tady samozřejmě nechybí nespočet základem vodních sportů. Kromě nich se ale můžete u jezera a jeho okolí oddávat také túrám skrze kaskády Gimbach, potápění na dno jezera k zatopeným prehistorickým domům na kůlech, či pěším výletům kolem těchto UNESCem chráněných staveb, pocházejících zhruba z období neolitu.

V okolí jezera je spousta cyklo tras. Významným turistickým centrem je malá obec Weißenbach, ležící na jižním okraji jezera, která je zároveň ideálním výchozím bodem do pohoří Höllengebirge přímo nad jezerem a na dominantu severní části Solné komory, vrchol Schafberg (1782 m). Spoustu ubytovacích kapacit pak najdete také ve střediscích Nussdorf, Unterach, Steinbach nebo Weyregg.

Jezero Attersee v Rakousku
Ledovcové jezero najdete 141 kilometrů od českých hranic.
Zdroj:
Bigstockphoto

Traunsee

Rakouská jezera blízko hranic s Českem jsou obecně situováná ve vzdálenosti okolo 150 až 200 kilometrů. Jedno ale přece jen tvoří výjimku. Jde o jezero Traunsee, od kterého vás dělí pouhých 130 kilometrů jízdy.

Spousta cestovatelů považuje Traunsee pouze za místo, kterým se projíždí, my však doporučujeme zdržet se déle než jen na oběd. V létě totiž dosahuje teplota vody příjemných 21 stupňů, takže si nezapomeňte přibalit plavky.

Oddávat se tady můžete nejenom vodním sportům, ale také dlouhým procházkám, během kterých se vám naskytne kouzelný výhled na jezero s kulisou hor a kapličky na skále, v pozadí s dominantou vápencového masivu Traunstein. Ubytovat se pak můžete přímo tady nebo v sousední vesničce Traunkirchen.

Jezero Traunsee v Rakousku
Jezero Traunsee je české kotlině nejblíže. Dělí vás od něj pouze 130 kilometrů.
Zdroj:
Bigstockphoto
 
 

Místo

47° 34' 40.1916", 13° 39' 45.846"
Rubrika:
Aktivity:

Odpočinek

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Nejkrásnější rakouská jezera blízko hranic: Navštivte ikonické Hallstättersee nebo klenot, kterým spousta Čechů jenom projíždí