Přejít k hlavnímu obsahu

Prodloužený víkend v Bavorsku a Tyrolsku? Navštivte 5 TOP míst!

Plánujete prodloužený víkend v zahraničí v dojezdové vzdálenosti? Navštivte krásná místa na území Bavorska a Tyrolska. 

Vyrazte k přírodním vysokohorským jezerům, která lákají k relaxu a odpočinku, nebo se vydejte prozkoumat známé zámky na vlastní pěst.

Máme pro vás pět krásných míst, která stojí za vaši návštěvu, a dobrodružnou výpravu k nim si  užijí jak děti, tak dospělí.

Pojďme si naše tipy blíže představit a říct si, co bychom během prodlouženého víkendu v Bavorsku a Tyrolsku neměli vynechat. 

Na co před cestou nezapomenout

Nežli se autem vydáte z České republiky do Německa a Rakouska, přesvědčte se, že máte v pořádku povinnou výbavu

Dále se informujte o tamních rychlostních limitech, abyste se vyhnuli zbytečnému konfliktu se zákonem. 

  • V Německu nesmíte v obci překročit rychlost 50 km/h a mimo obec 100 km/h. Na dálnicích, kromě vyznačených úseků, je rychlost neomezená
  • V Rakousku můžete v zastavěných oblastech jet až 50 km/h, mimo zastavěné oblasti maximálně 110 km/h a na dálnicích je rychlostní limit 130 km/h.

Kudy se do Tyrolska vydat? 

Nejlepší cesta do Tyrolska vede přes Mnichov a dále přes neplacené silnice v Rakousku. Pokud byste chtěli jet přes dálnici, nezapomeňte si na hranicích pořídit dálniční známku, za kterou aktuálně zaplatíte: 

  • 9,90 EUR s desetidenní platností
  • 29 EUR s dvouměsíční platností
  • 96,40 EUR s roční platností

Rakouskou dálniční známku lze koupit i online, mějte ale na paměti, že je platná až od 18. dne po zakoupení. Je to z toho důvodu, že máte 14 dní na odstoupení od kupní smlouvy. 

Při ubytování v Tyrolsku se také v ubytovacím zařízení nezapomeňte informovat o možnostech Sommercard, popřípadě Wintercard. Tyto karty vám mohou zajistit volné vstupy do vybraných bazénů, na lanovky, bezplatnou dopravu a slevy na atrakce. I proto je vhodné při volbě ubytování tuto možnost vzít v potaz, ne všude jsou totiž nabízené. 

Máte zabaleno a vše důležité přichystané? Tak se pojďme podívat na místa, která stojí za vaši návštěvu.

Co navštívit v Tyrolsku

Tyrolsko je spolková země na západě Rakouska. Jeho území z velké části zabírají Alpy a největším městem je zde Innsbruck. Výletů si tu můžete naplánovat nespočet, my se ale vydali k jezerům. Konkrétně: 

Jezero Plansee

Hned u Bavorsko-Tyrolských hranic najdete přírodní park Reutte. Je zde možnost nespočtu sportovních i rekreačních aktivit a přes 400 km turistických tras. I proto se místu často přezdívá „Brána do Tyrolska”.

Uchvátí vás pohled na majestátní hory a kouzelná údolí, ve kterých si zalíbení najdou rodiny s dětmi, ale také aktivní a rekreační hosté. 

Pokud sem zavítáte, nenechte si ujít horské jezero Plansee, které se nachází nedaleko obcí Breitenwang a Heiterwang uprostřed Ammergauských Alp. Je spojené dlouhým kanálem s jezerem Heiterwanger See.

Při návštěvě v letních měsících si tu na své přijdou hlavně plavci, surfaři, jachtaři a potápěči. Ten, kdo se rád prochází, ocení 5,7 km dlouhou trasu, která vede kolem jezera.

A pokud byste se tu chtěli ubytovat, najdete poblíž kemp, ve kterém se můžete na pár nocí utábořit. 

Tip pro sportovce, turistické nadšence a fotografy

Pokud se řadíte mezi sportovně naladěné jedince, nenechte si ujít výšlap na Schönjöchl

Podle turistických značení trvá výšlap asi 4 hodiny, dá se ale snadno zvládnout za 2 i v případě, že jste příležitostní výletníci a žádní velcí sportovci. 

Doporučujeme vám si trasu naplánovat na odpolední hodiny. V případě, že vám vyjde počasí, tu máte zaručený magický západ slunce, který jezero zbarví do okouzlujících teplých odstínů. 

Jezero Plansee
Jezero Plansee
Zdroj:
Lucie Vořechová
Přečtěte si naše další tipy: Kam se vydat na východ slunce s foťákem v ruce?

Heiterwanger See

Zaparkujte u nedalekého kempu a vydejte se na příjemnou procházku kolem jezera Heiterwanger See.

Najdete zde trasy určené pro cyklisty i turisty. Plavce a potápěče nadchne čistá voda a pláž se snadným přístupem k ní. 

Pěší terén není nijak náročný, jedná se převážně o rovinky. I přesto však v případě, že se vydáte na výlet s kočárkem, doporučujeme držet se pouze pravého břehu, na kterém je cesta příjemnější. 

Vycestujte také na východ Rakouska, máme pro vás tipy na výlet a dovolenou.

Jezero Seebensee

K dalšímu vysokohorskému jezeru tentokrát nedojedete autem. Seebensee leží ve výšce 1 657 m.n.m. Vyrazit sem můžete pěšky, na kole nebo lanovkou z městečka Ehrwald

Pokud se rozhodnete vyjít až k jezeru po svých, uvolněte si na túru celý den. Když však vyjedete první část lanovkou, užijete si příjemnou a nenáročnou procházku s výhledem na nedaleké vrcholky hor. Doprovázet vás po cestě bude bučení krav a cinkání zvonů, které mají přivázané kolem krku. Cestou k jezeru můžete potkat také ovce, které se tu poklidně pasou.

V cílové destinaci se pokocháte nejen neuvěřitelnou atmosférou, kterou jezero v údolí nabízí, ale i pohledem na nejvyšší německou horu Zugspitz.

U Sebensee váš výlet nemusí končit. Pokračovat můžete dál k alpské chatě Coburger Hütte, která stojí ve strmém svahu nad jezerem. Zde se můžete posílit na další výpravu a zvážit, zda cestou nazpátek nenavštívíte ještě jezero Igelsee.

Jezero Seebensee
Jezero Seebensee
Zdroj:
Lucie Vořechová

Co navštívit v Bavorsku

Bavorsko je od Tyrolska co by kamenem dohodil. Takže když už se vydáte do Rakouska, byla by škoda vynechat i oblíbené destinace kousek od hranic. Za zmínku rozhodně stojí: 

Jezero Eibsee

Na jihu Německa se rozprostírá známé jezero Eibsee. Parkování je možné hned u něj, a to na placeném parkovišti. Dřív se dalo po cestě zastavit i na dvou odpočívadlech, dnes už jsou však zatarasená a tato možnost proto odpadá.

Když vystoupíte z auta, čeká vás procházka hustým lesem. V momentě, kdy z něj vystoupíte, vás učaruje pohled na průzračně tyrkysovou vodu nad kterou se tyčí majestátní hora Zugspitze

Stezka kolem jezera je dlouhá asi 7 km a je vhodná jak pro pěší turistiku, tak cyklisty i rodiny s kočárky. 

V ranních hodinách zde narazíte především na fotografy. Pokud se ale rozhodnete přijet později, může se v letních měsících stát, že na vás nezbude místo na zaparkování. Tak moc je tato lokalita totiž oblíbená.

Proto předtím, než sem zavítáte, zvažte čas příjezdu a raději si přivstaňte.

Eibsee
Eibsee
Zdroj:
Lucie Vořechová

Neuschwanstein Castle

Pohádkový zámek Neuschwanstein, známý také jako Schloss Neuschwanstein, by v případě, že budete u Eibsee, byla škoda nenavštívit. Tuto krásnou stavbu nechal v letech 1869 - 1887 postavit Ludvík II. Bavorský rakouským architektem Christianem Jankou

Panovník byl známý tím, že svůj čas nejraději trávil o samotě, daleko od lidí. Z toho důvodu mu zámek sloužil jako útočiště (především ve chvílích, kdy se chtěl vzdálit od své matky Marie, která sídlila na zámku Hohenschwangau, který je od Neuschwansteinu vzdálený jen pár set metrů).

A proč je vám zámek tak povědomý? 

Sloužil jako inspirace pro několik filmů, ale především pohádek z dílny Walta Disneyho. Ten jeho podobu vtiskl i do oblíbené pohádky Šípková Růženka a dokonce jej používá i ve svém notoricky známém logu. 

Nechte se unést krásou i dalších pohádkových zámků.

Pod zámkem, ve městě Hohenschwangause, se rozprostírá velké placené parkoviště, na kterém můžete nechat stát své auto. 

Výstup k památce je poměrně strmý, ale zvládnete ho i s horší fyzičkou. Případně se můžete nechat vyvézt na koňském spřežení. 

Od zámku pak můžete pokračovat dál k mostu Marienbrücke, ze kterého máte celou dominantu jako na dlani. 

Pokračovat ve své výpravě můžete na další vyhlídky ve skalkách, ke kterým se už většina dalších turistů nevydá. A tak se může stát, že si utrhnete pohádkovou Disney atmosféru alespoň na chvíli jen pro sebe. 

Neuschwanstein
Neuschwanstein
Zdroj:
Lucie Vořechová

Máte pro nás další tipy, kam se v Bavorsku a Tyrolsku vydat? Neváhejte se o ně s námi podělit

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4

 
 

Místo

47° 16' 9.1596", 11° 24' 14.7672"
Rubrika:
Aktivity:

Dobrodružství

Autor:
Lucie Vořechová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Prodloužený víkend v Bavorsku a Tyrolsku? Navštivte 5 TOP míst!