Přejít k hlavnímu obsahu

Východ Rakouska: tipy na výlet a dovolenou

Chystáte se na návštěvu nebo dovolenou na východ Rakouska? Poradíme, kam se vydat a co tady stojí za návštěvu.

Kam do přírody: Národní park Donau-Auen

V tomhle národním parku nehledejte majestátní čtyřtisícovky, ani ledovcová jezera. Park Donau-Auen chrání totiž jednu z posledních nezastavěných lužních krajin ve střední Evropě. Vstupní branou do něj je Návštěvnické centrum umístěné v zámku Orth.

Dunajské lužní lesy se rozprostírají mezi Vídní a Bratislavou a od roku 1996 jsou pod zvláštní ochranou. A není se čemu divit, vždyť rozmanité životní prostory, které vznikly klesáním a stoupáním hladiny volně tekoucího Dunaje, zde totiž nabízí svůj domov vzácným druhům z rostlinné a živočišné říše.

Vydejte se na okouzlující prohlídku za doprovodu strážců parku, kteří vám o zdejším prostředí prozradí první, poslední. Na exkurzi můžete vyrazit jak pěšky, tak v kánoi nebo na nafukovacím člunu. Nechybí tady ani nejrůznější workshopy, tematické akce, slavnosti a projektové týdny pro školy.

Národní park Donau-Auen Rakousko
Park Donau-Auen chrání jednu z posledních nezastavěných lužních krajin ve střední Evropě.
Zdroj:
Bigstock.com

Kam do města: Vídeň

Věděli jste, že Vídeň se v roce 2015 umístila na prvním místě v žebříčku nejlepších míst pro život? Skutečně! Hlavní město Rakouska, které je od našich hranic vzdálené jen několik kilometrů, má co nabídnout milovníkům historie, dobrého jídla i pití i zábavy.

Největší město Střední Evropy se může pochlubit řadou historických památek, mezi které patří třeba dóm sv. Štěpána, Hofburg nebo zámek Schönbrunn a celá řada dalších. Pokud chcete vyrazit na zábavu, určitě se zúčastněte některého z více než 300 plesů a bálů, které se tady každoročně konají.

Mezi místa, která byste měli ve Vídni navštívit, patří určitě zdejší zoologická zahrada, zábavní park Prater nebo vídeňská Ringstraße, která má na délku 5,3 kilometrů. Jednotlivé kilometry jsou potom lemovány řadou monumentálních staveb.

Hlavní město Rakouska Vídeň
Největší město Střední Evropy láká na bály i historické památky.
Zdroj:
Bigstock.com

Kam za zábavou: Zábavní park Prater

Zábavní park Prater patří mezi jedny z nejstarších a nejnavštěvovanějších parků v Evropě. Najdete tady obrovské ruské kolo, které dokonce několik desítek let drželo světový rekord pro nejvyšší ruské kolo na světě.

O ten sice přišlo, majitele a investory to ale neodradilo od dalšího ambiciózního plánu. V roce 2010 se vedení parku rozhodlo postavit nejvyšší řetízkový kolotoč na světě. Stavba trvala několik měsíců a výše „řetízkáče“ se zastavila na téměř 117 metrech nad zemí.

V parku najdete samozřejmě i autodromy, rozličné kolotoče, střelnice, horské dráhy, strašidelné hrady či kabinet voskových figurín. Kromě pouťových atrakcí nabízí park i celou řadu vyhlášených tradičních vídeňských hospůdek, restaurací a obchůdků.

Zábavní park Práter Rakousko
V zábavním párku Prater najdete obrovské ruské kolo i nejvýše položený řetízkový kolotoč.
Zdroj:
Bigstock.com
 
 

Místo

48° 12' 8.2692", 16° 21' 34.0308"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Východ Rakouska: tipy na výlet a dovolenou