Přejít k hlavnímu obsahu

Milionoví prezidenti měří osmnáct metrů. Do skály je vytesal dynamit i člen Ku-Klux-Klanu

Kdo nevěří, ať tam běží. Kam? No přece k národnímu památníku Mount Rushmore, který je symbolem USA. Dokončen byl 31. října roku 1941 a jeho realizace spolykala téměř milion amerických dolarů. Hlavy čtyř prezidentů do skály vytesal dynamit a 400 dělníků. V průběhu let se vyobrazení státníci dokonce dočkali omlazovací kúry. Ale pěkně popořádku.

„Jak se ta hora jmenuje?“

Podle jedné z dávných legend se v Black Hills procházel jistý Charles Rushmore – podnikatel a právník, který se v místech věnoval vyřizování těžebních povolení. Skalní masiv ho zaujal a tak se místního průvodce zeptal na jeho jméno. Hora ale žádné neměla a tak ji nechal Charles Rushmore pojmenovat po sobě. Možná v té době ještě netušil, že se díky tomuto rozhodnutí stane prakticky nesmrtelným.

Památka opředená smrtí

Nápad vytesat do hory čtyři hlavy prezidentů Spojených států amerických, kteří reprezentují prvních 130 dějin USA, dostal historik Doane Robinson. Jeho záměr byl prostý – chtěl do Jižní Dakoty, kde se Black Hills a hora Mount Rushmore nachází, přilákat vlnu turistů a pozvednout zdejší turistický ruch, který by pomohl oživit místní ekonomiku.

Realizace památníku započala v roce 1923 a pokračovala dlouhých 18 let. Těsně před dokončením zemřel sochař Gutzon Borglum, který byl shodou okolností také členem Ku-Klux-Klanu a žákem slavného Augusta Rodina. Práce po něm převzal jeho syn Lincoln.

Památník s vyobrazením čtyř prezidentů, reprezentujících prvních 130 let ději USA, je součástí Black Hills a hory Mount Rushmore.
Zdroj: Pixabay

Milion dolarů a spor s Indiány

Stavba obřích rozměrů vyšla na 989 992,32 amerických dolarů a financována byla federálním rozpočtem. Dílo však začalo vznikat v předvečer hospodářské krize a mnozí k němu byli značně skeptičtí. Problém nastal také v roce 1973, kdy zde proběhl protest indiánského kmene Lakotů, kterým území Černých hor patřilo.

To do chvíle, kdy se v jejich okolí našlo zlato a vláda dělala vše pro to, aby Indiány z naleziště odstranila. Příslušníci kmene Lakotů tak na několik dní památník obsadili, aby vyjádřili svou nespojenost se snahou vlády o jejich vysídlení do rezervací. Po několika letech soudních tahanic původní obyvatele obdrželi odškodné, do dnes však bojují za to, aby dostali území zpět do svých držav.

400 dělníků a dva miliony turistů

Plocha skály, do které jsou George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt a Abraham Lincoln vytesaní, zabírá 5,2 kilometru čtverečních a nachází se v nadmořské výšce 1 745 metrů. Hrubé rysy obličejů do skály vytesal dynamit a na detailech pracovalo dalších 400 dělníků. Ze skály bylo odstraněno neuvěřitelných 450 tisíc tun kamenů a ročně jej navštíví zhruba 2 000 000 turistů.

V roce 2005 navíc čekala čtveřici prezidentů důkladná omlazovací kúra. Několik horolezců je totiž za pomocí vysokotlakých stříkaček zbavovalo nánosu lišejníků a dalších nečistot. Původně měly být součástí Mount Rushmore také trupy prezidentů, z původního záměru ale nakonec sešlo.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

 
 

Místo

43° 52' 44.904", -103° 27' 33.1416"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Milionoví prezidenti měří osmnáct metrů. Do skály je vytesal dynamit i člen Ku-Klux-Klanu