Přejít k hlavnímu obsahu

Zima ve Francii: od mimózových slavností ke karnevalu

Francie – to není jen proslulá Paříž a blikající Eiffelovka. Pokud vám přijdou oblíbené turistické atrakce trošku okoukané a máte chuť na něco svižnějšího a netradičnějšího, máme pro vás tipy na dvě zimní slavnosti, na kterých nesmíte chybět.

Karneval v Nice – nejdůležitější zimní akce na Azurovém pobřeží

Pro Brazílii je to karneval v Riu, pro Francii pak karneval v Nice. Pokud jste ten brazilský letos nestihli, francouzský dozajista stihnete. Konat se bude od 16. 2. do 2. 3. 2019 a jeho ústředním tématem je „Král filmu“. V tomhle duchu se ponese většina alegorických vozů i karnevalové výzdoby.

A jaké jsou vlastně kořeny prapůvodního karnevalu? Původně byl karneval pohanským svátkem, který se odehrával v období před půstem (Mardi Gras). Protože lidé věděli, že se nadcházející dny musí uskromnit (zejména co se hodování týče), snažili si karneval co nejvíce užít. Proto se tato oslava nesla v duchu dobrého jídla a pití. A ani dnes tomu pochopitelně není jinak.

Samotná historie karnevalu v Nice se začala psát v roce 1294 za doby pobytu Karla II., hraběte z Provence a vévody z Anjou, v Nice, který sem přijel strávit karnevalové veselí. Dnes je karneval v Nice vůbec tím největším v celé Francii. Slavnosti se letos zúčastní nespočet tanečníků a tanečnic, 18 alegorických vozů a celá show bude zakončena průvodem corso carnavalesque a květinovou bitvou.

Karneval v Nice pořádaný v roce 2011 měl nevídaný úspěch.
Zdroj: bigstock.com

Praktické informace o karnevalu v Nice:

Termín karnevalu:  16. 2. - 2. 3. 2019

Téma karnevalu: král filmu

Karnevalový průvod: 24. února, ve 14.30 hod

Květinová bitva: 16., 20., 23., 27. února a 2. března, vždy ve 14.30 hod

Noční průvod: 16., 19., 23., 26. února, vždy ve 21 hod

Spálení krále karnevalu: 2. března, ve 21 hod

Mimózové slavnosti na Azurovém pobřeží

Pokud vás zaujala květinová bitva na karnevalu v Nice, pak si nenechte ujít mimózové slavnosti na Azurovém pobřeží. Během nich se pobřeží mění z modrého na zářivě žluté. Pláže totiž zasypou miliony květů a kvítků mimózy.

Samotná slavnost začíná zahajovacím večerem v kapli "Notre Dame des Mimosas" a volbou Mimózové královny (Reine du Mimosa). Ulice města Mandelieu-La Napoule pak zaplní nejrůznější přehlídky a neméně zajímavé denní i noční průvody. Průvody jsou oživené skupinami umělců a průvodem kouzelných alegorických vozů.

Zajímavostí je, že na mimózové slavnosti bude použito více než 12 tun květů. Návštěvu slavnosti můžete spojit také s výletem do oblastí jejího pěstování (Massif du Tanneron) nebo do míst, kde se vyrábí mimózové parfémy.

Od 20. do 27. února budou ve městě Mandelieu-La Napoule probíhat mimózové slavnosti. Během nich bude použito na 12 tun květů.
Zdroj: bigstock.com

Praktické informace o mimózových slavnostech v Mandelieu-La Napoule:

Termín slavností: 20. - 27. února 2019

Téma slavností v roce 2019: Dobrodružství Marca Pola

pátek 22. 2.: noční představení v La Napoule,

sobota 23. 2.: volba Mimózové královny ve 14 hod. v Kongresovém a výstavním centru (vstup zdarma), večerní průvod v centru města od 18.30 hod.

neděle 24. 2.: velký květinový průvod na pobřežní promenádě v La Napoule ve 14.30 hod.

 
 

Místo

43° 42' 38.124", 7° 15' 32.4252"
Rubrika:
Aktivity:

Kultura

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Zima ve Francii: od mimózových slavností ke karnevalu